Zbyt szybka fermentacja.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
cineeek
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 1 gru 2015, 01:26

Post autor: cineeek »

Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie nastawu - próbowaliśmy z bratem zrobić coś dobrego i nie wiem, czy cała robota nie pójdzie na marne.
Około 90 kg jabłek, umyte, powykrawane gniazda i starte na wiórki na maszynce (nie na sokowirówce). Jabłka były bardzo słodkie i soczyste - wcześniej umyte i starte w sokowirówce 6 kg dało ok 3 litrów soku o BLG 14. Całość umieszczona w plastikowej beczce, dla zwiększenia ilości soku było dodane 10 ml pektopolu.
Całość została zalana 7 kg cukru, rozpuszczonymi w 3 litrach wody. Po zmierzeniu cukromierz pokazywał 18 BLG.
Następnie dodane 20 g pożywki ACTIVIT oraz - po powiedzmy godzinie - półtorej 15 g droższy Bayanus G995 (rozrobionych w wodzie ze szczyptą cukru, w pojemniku w którym były rozrabiane zrobiły kilkucentymetrową pianę). Później drożdże dodane do beczki, zakryte wiekiem i postawione w kuchni (22-23 stopnie Celsjusza).
Problem polega na tym, że cukier bardzo szybko (po kilka stopni dziennie ) znika z nastawu - wszystko zrobione w piątek, a dzisiaj - środa - został 1 BLG.
Czy jest możliwe, że cukier tak szybko ucieka?
Czy powodem może być to, że nie ma rurki fermentacyjnej, tylko jest przykryte wiekiem od beczki ?
Czy jednak liczyć, że coś jest nie tak z pomiarami - chociaż wczoraj zakupiony został nowy cukromierz, bo w tym którym były robione pierwsze pomiary utrąciła się końcówka, i to nowy wskazuje jeden stopień, więc raczej wskazania się pokrywają.
I najważniejsze na ten moment pytanie - czy ratować się dosypując cukier - może wtedy popracuje jeszcze z tydzień czasu i całość będzie już na tyle miękka, że będzie można odcisnąć i gotować - taka jak jest teraz gotować się nie da.
A może ktoś ma jakiś inny pomysł co się może dziać?

pozdrawiam

zbynio
30
Posty: 42
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 23:10
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: zbynio »

To, że dosypiesz cukier spowoduje tylko to, ze aromat jabłek rozejdzie się w dodatkowym alkoholu i zacznie to po destylacji walić zwykłym bimbrem.. teraz masz fajny nastaw a, ze cukier znika w oczach znaczy, że drożdże bardzo dobrze się spisują. Ja osobiście zostawił bym
tak jak jest i czekał na koniec fermentacji.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: Kamal »

Jeszcze max 2kg możesz dodać. Ale jabłka mają słaby aromat. Więc dodanie cukru może obniżyć jakość.
Drożdże g995 zasuwają dość sprawnie. Więc tempo pracy nie dziwi. Ale mógł byś tego uniknąć, ale nastaw musiał by stać w temp. 16-18*C. Wtedy nastaw by dłużej pracował. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: Pretender »

Wszystko jest ok, bayanusy to zarłoczne bestyje. Wydajność masz na poziomie 50%, więc masz ok 45l, ja nie dodawałbym więcej cukru. Spaskudisz nastaw. Szybkość fermentacji nie zależy od tego, czy rurka jest zatknięta na fermentorze. Jak skończy pracę - na rurki!

Autor tematu
cineeek
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 1 gru 2015, 01:26
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: cineeek »

Dziękuję za szybkie odpowiedzi - trochę mnie uspokoiły.
Ale zastanawiam się, co będzie jeśli cukier zejdzie do 0 (czyli -4), a całość będzie dalej jeszcze na tyle twarda, że ciężko będzie z tego jakąś rozsądną ilość soku odcisnąć. Czy taki odfermentowany nastaw może później spokojnie jeszcze postać i poczekać, aż owoce zmiękną czy może w jakiś sposób się popsuć ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: Kamal »

Raczej bym takiego nastawu nie przetrzymywał dłużej. Z obawy o opce smaki.
Do -4 nie zejdzie, ponieważ w nastawie są nie cukry.
Jak tak się tymi jabłkami przejmujesz to zrób tak:
- Po fermentacji odciśnij
- Płyn destyluj
- Owoce do następnego nastawu, na 4-5kg cukru.
- Po fermentacji, odciśnij i destyluj.
- Oceń czy warto mieszać trunki.
K. ;)
Obrazek

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: marcek10 »

W zeszłym roku robiłem jabłuszka 2x 60kg. również na tych żarłokach ;) Polecam radę Kamala sok odcisnąć i na rurki a pulpę zalałem syropem na zwykłą cukrówkę bez dodawania drożdży. Jest inna niż z samego cukru :)

Autor tematu
cineeek
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 1 gru 2015, 01:26
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: cineeek »

Dziękuję za wszystkie porady.
W takim razie nie dodaję cukru tylko czekam, aż drożdże skończą konsumpcję i destyluję.
Dam znać, ile wyszło soku i jaki efekt finalny.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: scrabie »

Ja bym odcisnął i klarował, a dopiero potem na rurki.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: jajek12 »

Spóźniłeś się o .... prawie 3 miesiące z tą radą :(
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zbyt szybka fermentacja.

Post autor: scrabie »

Zauważyłem, ale było już za późno :-), ciekawe jak wyszedł trunek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”