Teraz jest sobota, 26 maja 2012, 00:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zawory różniaste
PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 19:52 
Stałem się szczęśliwym posiadaczem załączonych na zdjęciach zaworów. Pochodzą one z demontażu chłodni sklepowej i niestety długo "pompowały" mało apetyczny płyn chłodzący. Jednak po wygotowaniu w płynie do mycia naczyń nierenomowanej firmy nie dają oznak smrodku, więc uznałem, że można by je wykorzystać. Zastanawia mnie, czy można zmusić do jakiejś przydatnej funkcji ten zawór termostatyczny? Co prawda ma on niepożądany zakres temperaturowy pracy (-40 do -5), ale jest tam też śruba, jak myślę, regulacyjna. Zakładając, że zawór zechciałby pracować w odpowiedniej tolerancji, może nadałby się na przykład do odcinania wody na zimnych palcach? Proszę o inne propozycje.
Obrazek

Obrazek

Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
 Tytuł: Re: Zawory różniaste
PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 23:08 
Tematy: 8
W ZP musisz mieć stały przepływ wody, jak byś otwierał i zamykał jej dopływ to raczej nigdy byś jej nie ustabilizował :)

raczej nic mi nie wpada do głowy :)

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 02:34 
Witam ten pierwszy zawór nadaje się jak najbardziej do sterowania odbiorem w kolumnie . Jaka jest średnica wejścia i wyjścia ?

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 02:41 
Tematy: 6
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Raczej wątpię, żeby koledze w czymś to pomogło. Chociaż, może ktoś widzi w tym jakieś zastosowanie ;) Np. do schładzania wódki, (żart). :D

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 08:02 
Do zaworku wchodziła i wychodziła rurka 8mm, z wyoblonymi końcówkami. Wywaliłem ja, bo wykonam takie wyoblenia na nowej rurce. Zawór jest beznapięciowo zamknięty, więc nadaje się do sterowania w systemie LM/VM. Bardziej myślałem nad ewentualnym wykorzystaniem tego termostatu, ale widzę, że raczej nie będzie to możliwe. Bardzo dziękuję za cenne wskazówki.

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 08:36 
Tematy: 44
Zawór nie nadaje się do systemy LM, gdyż tam potrzebna jest precyzyjna regulacja odbioru destylatu (stabilizacja kolumny).
Nie nadaje się też do systemu VM, w tym wypadku za mała jest jego średnica, a w ogóle to on chyba działa tylko "otwórz - zamknij", więc nie można regulować nim żadnego przepływu.

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 21:55 
Tematy: 73
Na dolnym zdjęciu widać termostatyczny zawór rozprężny do instalacji chłodniczej. Nie nadaje się on do naszego hobby, przynajmniej do sterowania procesem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1