Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

A nie odstąpił byś z 10 kilo :?: :) Już ja wiem co z nią zrobić :mrgreen: :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

zebazdan
100
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
Krótko o sobie: Pasjonat
Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: świecie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: zebazdan »

:D drogi Radiusie glukoza będzie się u mnie pojawiała jeszcze nie raz ;) A, że syna mam ochrzcić niebawem potrzeba mi trochę wiesz..... No i wyczytałem, że glukoza szybciej działa (czy może ulega wpływom żarłaczy srających alkoholem :D ) a moje jabłeczka długo pracują i nie specjalnie im do zakończenia procesu. Ile chcesz glukozy? za jakiś czas będzie u mnie dostawa z kraju wschodniego :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: radius »

Wziąłbym ze 20 kilo, jak cena będzie odpowiednia :D Resztę załatwimy przez PW :P
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Zygmunt »

Hm, na jakieś 10kg to i ja bym się skusił...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: waz_2000 »

Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: gotiger »

Cukierasa Castello próbowałem, ale nie robiłem na nim nastawów.
Organoleptycznie wydawał się bardziej słodki od tego z biedrony, ale czy jest lepszy to nie potrafię odpowiedzieć.
Ostatnich kilka dni nie widziałem w Lidlu ani 1 paczki cukru :o Sie ludziska rzuciły :lol:

Kup, wypróbuj i sam oceń. Nie sądzę, aby były jakieś straszne różnice jakościowe.
Chcesz naprawdę dobry cukier, to kupuj diamant, choć przy obecnych spekulacjach cenowych może i on być ciut "słabszy" :roll:
W końcu liczy się zysk ...

lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: lupus1978 »

waz_2000 pisze:Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?
Witaj,

Ja robiłem z cukru Castello z Lidla. Wydajność wydaje się być normalna, prównywalna z inymi cukrami.
Obecnie w Lidlu obok mnie nie ma cukru od 1,5 tygodnia.
Normalnie kiszka :?: :!: :!:
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

zebazdan
100
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
Krótko o sobie: Pasjonat
Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: świecie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: zebazdan »

Koledzy wiem, że w większości już wiecie ale... Cukier słodka łyżeczka jest zabarwiony zbyt małą ilością cukru w cukrze :D No chyba, że G. Martins nie wie, że w jego sklepach dosypują kredy :D Jak pisał Witkacy na grobie przyjaciela "nie zależy mi na tym co włożysz, liczy się dla mnie cukier" przeciwnicy zmienili na meskalinę.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: lesgo58 »

Witam ...
Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Myślę ,że w dobie pogarszania się walorów cukru zwykłego naszego codziennego mogłaby to być ciekawa alternatywa... :)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: radius »

Tylko ta cena, cena, cena... :o

Dodano
A propos cukru Castello z Lidla. W tym cukrze jest zbyt duża zawartość kadmu (Cd). To właśnie na nim robiłem nastaw, który poszedł po przepędzeniu do analizy na zawartość metali w bimbrze. Patrz post http://alkohole-domowe.com/forum/post29 ... ium#p29561. Radził bym kupować cukier gdzie indziej :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: artaks »

Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Możesz przejrzeć wątki o rumie.

Niestety z trzcinowym jest taki myk, że np w Brazyli jest tak tani, że robią z niego paliwo do samochodów, a u nas dowalili takie cło, że 0,5 kg za 6 zeta, żeby promować rodzimą produkcję, którą.. limitujemy.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Plissken
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 23:15
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Plissken »

Witam,

cukier Słodka Łyżeczka z Biedrony to straszny szajs. Mam porównanie z Aro (Makro), Diamant, Lidlowski i Tesco. Najgorszy Biedronowy, najlepszy Tesco. Różnica bardzo duża, ze Słodkiej Łyżeczki wyszło mi 0,3l na kg. Tragedia normalnie. Z Tescowego wychodziło 0,5/kg. Może polecicie aktualnie dobry cukier? Albo coś zamiast cukru?

Pozdrawiam,

Plissken
Awatar użytkownika

seba_s
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 11 mar 2011, 21:53
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Gin Lubuski
Status Alkoholowy: Konstruktor
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: seba_s »

Nie wierze, ja od samego początku puszczam tylko na biedronkowym i zawsze jest tyle ile powinno.
Ostatnio zrobiłem nastawy 2 x 10L z 4 kg cukru i otrzymałem 1,8 L 95% bez przedgonów i po gonów, wiec tyle ile powinno wyjść!!
W Polskę idziemy, drodzy panowie,
W Polskę idziemy...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Zygmunt »

Glukoza.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Plissken
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 23:15
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Plissken »

@ Zygmunt

Witam, a dokładnie jak wygląda temat glukozy? Widzę tak na szybko na allegro worki po 25 kg glukozy monohydrat (???) za ok 150 zł (czyli jakieś 6 zł/kg). Jak wygląda wydajność tego zamiennika? Tzn. w jakim stosunku 1kg glukozy zastępuje 1kg cukru (różnica jest duża w różnych rodzajach cukru z różnych sieciówek, wiem to z własnych obserwacji)? Na co zwrócić uwagę przy kupnie glukozy? Jakiś szczególny rodzaj?

@ Seba

No cóż, nie chce Cie przekonywać na siłę. Jedynym elementem zmiennym był właśnie cukier. Jestem mocno zirytowany tak niską wydajnością i dlatego napisałem tego posta. Nie chce szkalować Biedronki jako marki. Gratuluję wyników :)

Pozdrawiam,

Plissken

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: artaks »

Jak wygląda wydajność tego zamiennika?
Był taki temat parę miesięcy temu, jak cukier 'szczytował', szczegółowo została wyjaśniona wydajność glukozy, poszukaj.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Plissken
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 23:15
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Plissken »

@Artaks

Dziękuję, wątek właśnie przejrzałem. Uświadomił mi ważną rzecz. Przy cenie glukozy na poziomie 5-6 zł jest to gra niewarta świeczki. Cukier kosztuje już ok. 3,5 zł, a różnicy w wydajności nie ma dwukrotnej. Także patrząc od strony ekonomicznej, nie opłaca się na tą chwilę zabawa z glukozą. Lepiej kupić więcej zwykłego cukru.

Może znajdę gdzieś w okolicy cukier I kat.

Pozdrawiam,

Plissken
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Zygmunt »

Z tymże jest ogromna przepaść jakościowa. Zgadzam się, że jest cukier i "cukier", ale różnice o których piszesz to na pewno nie wina tylko cukru. 5-10% różnicy to absolutne maksimum, dajcie spokój- obowiązują jakieś normy. Mogła się trafić kiepska partia drożdży, zła temperatura, złe pH, a nawet infekcja.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Plissken
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 23:15
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Plissken »

@ Zygmunt

Jeśli chodzi o różnice jakościowe to nie mam porównania.

Co do innych przyczyn tak niskiego wyniku to być może masz rację. Zważ jednak, że:

- nastaw z 2 niezależnych beczek dał podobną wydajność;
- w beczkach są grzałki z termostatem, nastawione na ok. 21 stopni;
- ta sama partia drożdży od kilku razy;
- beczki są po każdym użyciu dokładnie czyszczone

Nie wiem o infekcji, ale beki ładnie wydzielały CO2 i ogólnie praca się działa. Nie dojdę teraz co było. Wydaje mi się, że to wina fatalnej jakości cukru.

Rozwiązanie na dziś - zakupy cukru I kat. z Niemiec. Co myślicie? Cena taka sama jak nasz sieciowy 2 kat.

Pozdrawiam,

Plissken
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Zygmunt »

A normy Niemieckie czytałeś? Kategorie nasze a ichnie to pewnie nie to samo (ale trzeba sprawdzić). Po co w lecie podgrzewać nastawy? Drożdże się same ogrzewają, a grzałka to idealne źródło infekcji... Czym czyścisz beczki? Jeżeli nie wodą z chemią, a np. szmatką czy ścierką, to w mikroryskach też mogą być szkodliwe mikroogranizmy...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Plissken
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 23:15
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Plissken »

@ Zygmunt

Grzałki potrzebne, bo w pomieszczeniu 15 stopni. Norm niemieckich nie czytałem, ale zakładam (podobnie jak na naszym cukrze, kat. "x" UE), że są ujednolicone. Beczki czyszczę roztworem wody i wybielacza.

Pozdrawiam,

Plissken

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: boxer1981228 »

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat, ostatnio w targowisku była oferta cukru trzcinowego. Czy jest on lepszy od normalnego. Tak się składa że pracuję na ogromnej kuchni i mógłbym po kosztach kupić taka partię na jeden nastaw w dobrej cenie. Używamy również na kuchni cukry typu Muscoado, Demerara, nie ma o nich pojęcia. Czy jak by zrobić na nim cukrówkę
była by ona lepsza.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: aronia »

Czy lepsza to nie wiadomo, ale na pewno inna. Po przerobieniu na spirytus może być to różnica określana w normach jako "zapach/smak charakterystyczny dla danego surowca". Z cukru trzcinowego jeżeli już chcesz próbować zrobić coś innego to przeczytaj tematy dotyczące rumu.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: wawaldek11 »

Boxer - sprawdzałeś po ile cukier możesz odkupić? Ciekawe czy w hurcie będzie poniżej 5zł/kg?
Na zwykłą cukrówkę szkoda takiego cukru, bo z niego można zrobić rum ;) A gdybyś miał dostęp do melasy, to już klękajcie narody :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: klodek4 »

Moja kolumna już na ukończeniu, więc niedługo porobię eksperymenty.
Chcę sprawdzić jak jest różnica pomiędzy białym cukrem z buraka /60-70 eurocent za kg/ i białym cukrem z trzciny cukrowej /70-80 eurocentów za kg/. Zrobię dwa nastawy i porównam.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: boxer1981228 »

No i mój plan zakupu taniego cukru poszedł się ...... . Mój pokręcony szef najpierw mówił że mi zamówi teraz mówi że nie, bo nie. Ale może jest jeszcze szansa. Koleś, który go dowozi mówi że czasami ma tak zwane nadwyżki i że jak będzie miał to da mi znać . Ale i tak mam zamiar zrobić cukrówkę na brązowym demerara koszt 1 kg z etykietką tesco to 1,49 euro a zwykły tesco 1,19 euro więc nie ma dużej różnicy .
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: jurek1978 »

Ja właśnie jestem w trakcie produkcji pierwszego nastawu na fruktozie.
A jak to wyjdzie to napiszę za tydzień - do tego czasu powinny drożdże sobie poradzić z tą fruktozą.
A robię tylko dla tego że udało się załatwić mi 4 woreczki a bardzo rozsądnej cenie.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: boxer1981228 »

Dzisiaj odezwał się do mnie gość od nadwyżek udało mi się kupić od niego po kartonie (8 paczek) białego i brązowego cukru trzcinowego jak ten z linku:

http://www.cheesestorebh.com/Store/Prod ... ductID=104

Czy ktoś miał do czynienia z takim cukrem i co z niego zrobić zwykłą cukrówkę czy raczej coś innego ???
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Lootzek »

Jak trzcinowy, spróbuj sił z rumem, możesz dokupić też nieco melasy (im więcej, tym lepiej) jako nośnik aromatu. Jeśli kompletnie nie wyjdzie, zawsze zdążysz to na spirytus przerobić. Korzyść będzie taka, że zostanie Ci dunder trzcinowy do przyszłego wykorzystania.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: HomoChemicus »

Jakiś miesiąc temu kupiłem 12kg "Cukru polskiego". Dodałem wody do 45L i dodałem drożdże Turbo Star 3. Temperatura 20-21°C.
Fermentacja jak zwykle przebiegała bezproblemowo, aż nagle stanęło na 5°Blg. Poszło na rurki, na dundrze nastawiłem kolejną cukrówkę. Dosypałem 9kg cukru (Diamant). Drożdże i temp. te same.
Fermentacja przebiegała znacznie burzliwiej.
I znowu stanęło na 5°Blg. No cóż, poszło na rurki.
Po procesie postanowiłem coś sprawdzić.
Pobrałem próbki dundru i przeprowadziłem próbę Tollensa. Zrobiłem także próbę kontrolną na wodzie z cukrem. Wynik mnie tak zaskoczył, że aż go powtórzyłem (razem z próbą kontrolną).
Wyniki:
Próbki dundru - wynik negatywny!
Próbki kontrolne - wynik pozytywny!

Wychodzi na to, że w tych 12kg "cukru" było 3kg "czegoś", co cukrem nie było.

Smak nastawów po fermentacji nie był ani słodki, ani wytrawny. Raczej mdły, jakby mydlany.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: JanOkowita »

Zanieczyszczony cukier w trakcie fermentacji potrafi wydzielać zapachy zbliżone do siarkowodoru, czyli smród zgniłych jaj. Zdarza się, że klienci dzwonią do nas i szukają winy w drożdżach...
A to po prostu "brudny" cukier, który nie ma oznaczeń jakiej jest klasy, itp. Bo od dawna wiadomo, że w cukrze jest 100% cukru - co nie jest prawdą.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: lesgo58 »

Na początku mojej przygody z destylacją - po którejś tam destylacji zaczęły wydzielać się zapachy jaj. Napisałem na forum i jeden z kolegów zwrócił uwagę, że za ten stan rzeczy odpowiedzialne są tzw. "wypełniacze", którymi uzupełnia się cukier aby utrzymać cenę, albo ją obniżyć i nie stracić realnych zysków, a nawet te zyski powiększyć.
Jak znajdę te posty to je podrzucę.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Zbynek80 »

Tak czytam o tym cukrze i się troszkę zastanawiam jak to jest z tym Diamantem do tej pory głównie starałem się używać tego właśnie cukru i byłem zadowolony. Urżywałem drożdzy T Vodka Star (które swoją drogą się długo i ciężko klarują ) ale fermentacja przebiegała zawsze dobrze. Cukier był zawsze biały czysty nie miałki, rozpuszczony w wodzie to woda nadal była przejrzysta, nie zostawiał piany czy jakiegoś kożucha na wierzchu. Obecnie robiłem nastawy na trzech cukrach na diamancie, sweet family i królewskim. To sweet family był taki lekki miałki,pylisty a Królewski był taki szary wręcz w porównaniu do Diamantu. Rozpuszczony w wodzie to woda była jakby taka mętna, nie przejrzysta. A na powierzchni było sporo piany która się osadziła jako ciemny kożuch na ściankach fermentora. Do do jakości psoty się nie wypowiem bo wszytko i tak poszło do jednego kotła. Kiedyś robiłem na słodkiej łyżeczce to mi mgliło urobek po rozcieńczeniu, blisko pogonów już też leciał lekko mleczny i na powierzchni pływały jakby tłuste plamki. Używałem też Lubelskiego z Tesco i wydawał się w porządku.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: JanOkowita »

Nie ma żadnych norm, ten Lubelski z Tesco to raczej marny. Najgorsze jest to, że w żaden sposób nie można rozpoznać jakości gdyż nie ma oznaczeń o klasie wyrobu. Producenci mogą wsypać do torebki co im się żywnie podoba, a my to mamy żreć bez dyskusji.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: wojs40 »

Kurcze, smutne i zarazem przrażające jest to co piszecie. Co ja mogę polecić to proponuję słodką łyżeczkę z Biedronki, zawsze blg spada przynajmiej do -4, a nieprzyjemnych zapachów do tej pory nie wyczuwałem.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: lesgo58 »

Nie lubię biedronek, ale faktycznie cukier Słodka łyżeczka w zeszłym roku mnie ani razu nie zawiódł. Chociaż ostatnio widziałem, że cukier zmienił opakowanie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Azbest123
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 22 lis 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: mam charakter odkrywcy ,próbuje wszystkiego
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Azbest123 »

Nie jestem pewien co do tego ale podobno prawo Polskie dopuszcza 1% zanieczyszczeń w cukrze, więc nie powinno być wielkich problemów z cukrem z drugiej strony słyszałem że sprowadzany cukier z zagranicy ma zupełnie inne prawa w zależności z jakiego kraju przyjechał.
Słyszałem jeszcze jedną nowinę od kolegi że z Ukrainy, jest dużo lepszy cukier buraczany i lepiej z niego wychodzi urobek mimo to że droższy jest od naszego. Wydawało by się że temat do niczego nie prowadzi ale coś w tym jest, bo zawartość cukru w cukrze nie zawsze jest równa zawartości alkoholu w nastawie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2015, 21:28 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pauzy stawiamy po znakach interpunkcyjnych, nie przed.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Drupi »

Kupiłem cukier "słodka łyżeczka" z biedronki, i "Polski cukier -cukier biały" w zwykłym sklepie.
Który według was jest lepszy na nastaw cukrowy?? :roll:
Czy z ktoregoś jest mniej przedgonów??
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Bubo-bubo »

Oczywiście że Polski cukier! Wspierajmy nasze cukrownie a nie jakieś zucker coś tam. Zresztą zawsze można wykonać inwersję, którą bardzo polecam. :D
http://alkohole-domowe.com/forum/cukier ... t=inwersja
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 11:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Post autor: Jeżosław »

Ostatnio też miałem problem, który cukier wybrać. I używałem różnych i tym samym bimberek wychodził mi raz lepszy, a raz trochę gorszy.
Ale do sedna. Mam kolegę pszczelarza, a wiadomo, że część z nich używa cukru jako pożywki dla pszczół zimą. I w ich kręgach, za najlepszy cukier uważany jest na tą chwilę cukier królewski. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ma największą zawartość cukru w cukrze ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”