Teraz jest sobota, 26 maja 2012, 00:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zaprawa do alkoholu-allegro
PostPostNapisane: niedziela, 22 lis 2009, 20:30 
Tematy: 2
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam,
to ja chciałbym się pochwalić moimi doświadczeniami związanymi z zaprawami do alkoholu. Pewnego razu naszło mnie natchnienie i stwierdziłem że wyprodukuje własną "polish łeski". Jako że jeszcze nie miałem żadnego sprzętu do psocenie, najlepszym wyjściem wydawało się kupienie zaprawy z Allegro. Oczywiście skąpstwo wzięło górę (na zaprawki Szwedzkie szkoda mi było kasy) i kupiłem najtańszą, z 20 ml można było rozrobić jakieś 20 litrów whisky. Dodatkowo w necie wypatrzyłem jakieś przepisy z karmelem i herbata earl grey, dodatkowo zamówiłem płatki dębowe mocno mocno prażone (jedyny rozsądny zakup). A jako że mam dostęp do spirytusu gorzelnianego który sam w sobie ładnie pachnie i na upartego lekko zbliżenie do whisky no to postanowiłem zrobić te "cudo" na jego bazie.
Ostatecznie zaprawki z Allegro miały zapach jak olejki do ciasta i niestety ani trochę nie przypominały przyjemnego aromatu szkockiego trunku. Po wielu kombinacjach i probie ratowania zaprawka z Biowinu która od poprzednich była o niebo lepsza ale i tak wciąż kiepska i chemiczna, z bólem serca dodałem płatków dębowych i odstawiłem z nadzieja że może da się to kiedyś wypić, a jak nie to może "mamusia" kiedyś z wizyta wpadnie - to się poczęstuje :D
Trzeba przyznać że dąb działa cuda, po jakiś 2 tyg. smak bardzo złagodniał i przestał być taki chemiczny, po miesiącu dało się to nawet pić z colą....
Po jakiś 2 miesiącach leżakowania leżakowania odcedziłem płatki i tak z głupia fant sprawdziłem jak to się połączy z sokiem jabłkowym w drinku i tu niesamowite zaskoczenie..... rewelacja!!!!
Czyli morał z tego taki, że jak się kupi zaprawę o smaku whisky to wychodzi świetna wódka w stylu żubrówka :D
A tak na poważnie nie próbowałem wielu z tych zapraw ale niestety jest to kiepski i chemiczny aromat, więc nie warto - całe dobro jakie uzyskałem (chodzi o efekt końcowy) dały płatki dębowe, zaprawa dała bazę którą one wyprowadziły na "prostą".
Morał bis: Jak już musicie posiłkować się zaprawkami z Allegro to dodajcie dębu....

PostPostNapisane: niedziela, 22 lis 2009, 20:53 
Tematy: 73
Może taki morał bis zaproponuję:
...jak już macie posiłkować się zaprawkami z Allegro, to dajcie se siana. Alkoholowi dajcie dębu... :D

Tytuł: zaprawa do rumu
PostPostNapisane: piątek, 19 mar 2010, 14:30 
Tematy: 13
Czy próbował ktoś kiedyś z tymi zaprawami do wódek? planuje zakupić takową flaszeczkę, żeby zrobić rum.daje się 10 ml. na litr psoty.
Warto spróbować ?
A jak by wlać takiej zaprawki do kega, albo na przykład do odstojnika i wtedy przegonić :?:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano niedziela, 21 mar 2010, 15:19 przez fredi007, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: poniedziałek, 22 mar 2010, 22:25 
Tematy: 4
Ja to tam nigdy nie wierzę takim wynalazkom. Podobnie moi kumple, którzy eksperymentowali z różnego rodzajami zaprawkami nie mają o nich dobrego zdania. Można sobie nawet poczytać komentarze (ze sklepów internetowych) ludzi, którzy kupowali te zaprawki. Wypowiedź, która najbardziej utkwiła mi w pamięci to: "do dziś odbija mi się plastikiem" :freak: . Podsumowując: jeśli zrobiło się samemu psotę, to lepiej do niej nie dodawać koncentratów, bo można zmarnować i wódeczkę i czas, który poświęciliśmy na jej przygotowanie. Takie jest moje zdanie. Co prawda sam nie próbowałem, ale to, co niektórzy piszą naprawdę mi wystarcza.

A co Wy Drodzy Psotnicy myślicie o podejściu do tej sprawy tak z innego punktu?
Chodzi mi tutaj oto, aby opatentować jakieś naturalne zaprawki, czyli takie, które zrobilibyśmy sami w domowym zaciszu. Np. poskutkowałoby wykonanie jakiegoś wyciągu/ekstraktu smakowego z owoców, ziół a potem dodanie odrobiny cukru, spirytusu i gotowe :?: Czy to by poskutkowało?

Panowi i Panie! Bo ja już nie wiem co myśleć! Przecież od tych syntetycznych zaprawek to się :womit: chce!
Pozdrawiam.

PostPostNapisane: niedziela, 13 lut 2011, 16:47 
Tematy: 38
Kucyk napisał(a):
Może taki morał bis zaproponuję:
...jak już macie posiłkować się zaprawkami z Allegro, to dajcie se siana. Alkoholowi dajcie dębu... :D

Są zaprawki i "zaprawki". Od różnych producentów. Na pewno wyznacznikiem jakości nie jest w tym wypadku to, czy sprzedawane są na Allegro. Jedni producenci produkują zaprawki z chemicznie syntezowanych zapachów i smaków, inni bazują na naturalnych składnikach i koncentratach.
Pewne smaki domowego alkoholu trudno jest zrobić samemu i wówczas zakup gotowej zaprawki może być dobrym pomysłem.
Ja odkryłem niedawno likiery do uzupełniania z Finlandii i uważam, że są rewelacyjne. Ostatnio rozsmakowaliśmy się z żoną w Black Russian, jak dla mnie to rewelacja.

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 19:37 
Tematy: 13
Czytając wypowiedzi Wasze i ja pragnę podzielić się moimi doświadczeniami z gotowymi zaprawkami. upiłem na allegro zaprawki z Biowinu: Wiśniówkę, Gruszkówkę, Whisky i Tequile. Niestety tego nie szło wypić !!! Jakaś totalna porażka. Po jednym kieliszku odbijało się mydłem z domieszką odświeżacza do toalet. Próbuje odzyskać to co straciłem ale zapach jest tak cholernie intensywny (szczególnie wiśniówki) że bedę musiał pogonić dwa razy bo po pierwszym razie jeszcze czuć. NIE POLECAM !!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1