Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Panie i Panowie! Pomocy! Jak w temacie już wspominanie zostało mam problem z otworzeniem gąsiorka na szlif. Otóż myłem go sobie po brawurowym jego opróżnieniu w poprzedni weekend i gdy już go zamknąłem nieopatrznie przekręciłem korek szlifu tak jak bym zakręcał butelkę. Nie włożyłem w to wiele siły ale niestety starczyło! Nijak nie mogę otworzyć teraz mojej butli. Zapiekło się Muszę wspomnieć, że korek i "mufa" szlifu były mokre gdy je zamykałem co nawet widać do teraz na ściankach (rozmazane nacieki wody między szlifami). Próbowałem podgrzać szlif we wrzątku aby rozszerzyć szkło i ewentualnie odparować resztki wody (choć w to nie wierzę ze względu na szczelność połączenia), a następnie schłodziłem w nadziei, że powstaną jakieś luzy. I nic. Obstukiwałem, kręciłem, prosiłem jeszcze tylko na tace nie dałem. Ratunku! Może ma ktoś jakąś metodę!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Nie odkładaj nigdy do jutra tego, co możesz wypić dzisiaj.
Weź ręcznik, zwiń go w warkocz i namocz w bardzo gorącej wodzie (nawet wrzątku). Załóż jakąś rękawicę co by się nie poparzyć. Owiń zwinięty ręcznik w okół szlifu i trzymaj jedną ręką, a drugą zdecydowanie próbuj obracać i jednocześnie delikatnie do góry pociągać (tak jakbyś wyjmował korek od alpagi ). Powinno puścić. P.S. Nie podgrzewaj całego gąsiorka tylko zewnętrzną cześć szlifu (szkło otaczające szlif).
______________________________________________________________________ Pozdrawiam Aga
Używałem podobnego sposobu jak Agneskate, polewałem szlif gorącą wodą. Trochę cierpliwości i powinno się udać. Na przyszłość zamykając taką butlę ze szlifem warto pomiędzy korek a szyjkę włożyć pasek papieru. Taki "myk" zabezpiecza idealnie przed zapieczeniem się szlifów.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Jak już przy szlifach jesteśmy, to taka uwaga na przyszłość: nie wolno stosować szlifowych połączeń szklanych do pracy z alkaliami (ługi, wodorotlenki, etc). Wtedy takie połączenia się zaspawują na amen. Wodorotlenki minimalnie rozpuszczają szkło. Kiedyś to przerobiłem - kolega trzymał roztwór KOH w butelce z docieranym szklanym korkiem. Jedyną metodą otwarcia butelki było rozbicie szyjki, niestety. A co do otwierania takich butelek, to jest jeszcze metoda obstukiwania korka i szyjki jakimś drewienkiem w kombinacji z podgrzewaniem szyjki.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości