zapach śmierdziuch - jak go zlikwidować nadmanganianem?
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 17 paź 2010, 13:49
Re: zapach śmierdziuch - jak go zlikwidować nadmanganianem?
Odnośnie stosowania nadmanganianu potasu jako silnego utleniacza:
Do rozcieńczonej surówki 40% dodałem ok 1g KMnO4 / 1l destylatu. KMnO4 w proszku sypany bezpośrednio do destylatu. Kolor zrobił się bardzo ciemny - ciemnobrązowy, wręcz czarny! Podobno kolor destylatu powinien się zmienić, ale czy aż tak? Czy ten cały syf się jakoś wyklaruje, czy na drugą destylację (pot-still) mam dawać taką czarnobrązową breję?
Nie zapaćka się instalacja?
Ps. Przed dodaniem nadmanganianu dodałem sody oczyszczonej, po paru dniach po wytrąceniu żółtawych osadów przefiltrowałem całość przez filtr do kawy. Pomogło - mniej śmierdzi.
Do rozcieńczonej surówki 40% dodałem ok 1g KMnO4 / 1l destylatu. KMnO4 w proszku sypany bezpośrednio do destylatu. Kolor zrobił się bardzo ciemny - ciemnobrązowy, wręcz czarny! Podobno kolor destylatu powinien się zmienić, ale czy aż tak? Czy ten cały syf się jakoś wyklaruje, czy na drugą destylację (pot-still) mam dawać taką czarnobrązową breję?
Nie zapaćka się instalacja?
Ps. Przed dodaniem nadmanganianu dodałem sody oczyszczonej, po paru dniach po wytrąceniu żółtawych osadów przefiltrowałem całość przez filtr do kawy. Pomogło - mniej śmierdzi.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: zapach śmierdziuch - jak go zlikwidować nadmanganianem?
Przed dodaniem nadmanganianu trzeba ustalić środowisko zasadowe, soda oczyszczona jest bardzo słabą zasadą, dlatego lepiej używać sody kaustycznej (NaOH). Kolor po dodaniu KMnO4 ma być brunatny, po kilkunastu godzinach, do kilku dni osad opadnie i wtedy trzeba zlać klarowną ciecz (będzie lekko żółta). I dopiero to dawaj na rurki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 17 paź 2010, 13:49