Zapach i smak cydru z puszki z TESCO.

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: SebasTTan »

Hejka. W zeszłym tygodniu rozlewałem cydr z puszki.
Już przy rozlewaniu lekko zalatywał "kanalizacją"
ale pomyślałem że wkońcu jeszcze dodaję esencję no i w butlach dojrzeje.

Od razu wspomnę że piłem cydr z puszki kupiony w TESCO.
Smakował troszkę jak szampan dla dzieci ale miał %
Przyjemny zapaszek i lekki w smaku.

No i moje pytanie brzmi: czy cydr powinien pachnieć lekko zepsutymi owocami ?
W smaku wydaje mi się także lekko wodnity i z posmakiem "szamba".

Czy tak powinno być ? Czy 7 dni po rozlaniu to jeszcze za szybko na degustację ?
promocja
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zapach i smak, pytanie

Post autor: JanOkowita »

1. Czy zlałeś po fermentacji nastaw znad osadu martwych drożdży ? Rozumiem, że drożdże były dedykowane do cydru.
2. Co dodałeś do wtórnej fermentacji ? Cukier czy glukozę ? I w jakiej ilości ? Dodałeś aromat ?
3. Czy woda używana do nastawu nie zawiera dużo żelaza ?
4. Do jakich butelek został zlany cydr do nagazowania ?
5. W jakiej temperaturze nastąpiła refermentacja ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zapach i smak, pytanie

Post autor: SebasTTan »

1. Tak zlałem bardzo delikatnie żeby nie zabrać mułu, około litra zostało żeby już nie ssać za dużo.
2. Cukier, tak dodałem załączony aromat.
3. Wodę w mieście mamy bardzo dobrej jakości, miękka i czysta.
4. część 0,5l zielone część 0,3l brązowe. Teraz próbuję ten z zielonej.
5. pierwsza fermentacja 9 dni w temperaturze około 20 - 23 stopnie.
Po zlaniu w zeszłą niedzielę stoi w temperaturze około 18 - 21 stopni.


Jak zmęczę z zielonej spróbuję z brązowej.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zapach i smak, pytanie

Post autor: JanOkowita »

ad.2. Lepsza byłaby glukoza, może tu tkwi tajemnica.

A swoją drogą 7 dni to jeszcze za krótko. Minimum 3 tygodnie leżakowania w chłodnym miejscu.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zapach i smak, pytanie

Post autor: SebasTTan »

hehe no wiesz ciekawość zeżera, odczekam jeszcze klika dni.
Jutro lub w środę wyniosę je do piwnicy, zgodnie z opisem.
Stosowałem glukozę, sypką jak cukier puder, ale wydawało mi się
że też smak nie ciekawy wychodził, lekko kwaskowaty jakby skisły.
Chyba że używałem złej glukozy, kupiłem w HyperMarkecie.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Zapach i smak, pytanie

Post autor: siwy1121 »

Piłem kiedyś (podobno bardzo dobry) cydr i zalatywał trochę nie tyle zepsutymi owocami co octem. Cydr ma tak smakować?
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lis 2013, 08:01 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zapach i smak, pytanie

Post autor: gr000by »

Raczej nie powinien. Cydr ma smakować jabłkiem, jabłkiem, jabłkiem i jeszcze raz jabłkiem. Wytrawnym, słodkim, kwaskowatym (winnym), ale nie octem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”