Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
a jak Ty to zrobiłeś chłopaku? chyba w zimnej wannie nastawiałeś wątpię żeby soda coś tu pomogła - no chyba że jeszcze ostro gazuje to może i da radę. powodzenia.
______________________________________________________________________ pamiętam. ten pierwszy raz był w bańce na mleko.
Zrób tak jak poradził Kwachu. Dodanie do lekko zaoctowanego nastawu sody oczyszczonej (ponoć jeszcze lepiej węglanu sodowego) zneutralizuje kwasowość. Śmiało możesz to wpuścić w rurki.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Witam Szanowne Grono! Mam problem dotyczący zacieru, a mianowicie jego pH jest dość niskie.Papierki które posiadam mają skalę od 3,8 do 5,5 a kolor pola kontrolnego jest ciut jaśniejszy niż najniższy poziom na skali. Zapach też jakby z lekka trącił octem. Zacier to kukurydza, jęczmień i żyto, wszystko w postaci mąki zatarte enzymem upłynniającym,następnie dodane drożdże whisky single strain. Dodałem też płaską łyżeczkę kwasu cytrynowego rozpuszczonego w 200 ml wody. Wtedy pH wynosiło ok. 5,2 ilość zacieru 25L. Po paru godz. wszystko pięknie bulgotało praktycznie bez przerw ale następnego ustało do 4-5 pyrknięć na minutę.Fermentator stoi przy kaloryferze opatulony kocem a temp. zacieru to 26 st..Proszę o jakąś radę lub wskazówkę. Pozdrawiam.
Cześć. Dodaj do zakażonego nastawu sodę oczyszczoną , kiedy przestanie gazować wlej do gara i destyluj. Powinno być O.K .
Witam, ja już jestem ostrożny z sodą po moich ostatnich przejściach poczytaj tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post25263.html#p25263. Może sodę oczyszczoną dodaje się do zacieru, ale Kolego Tomanek41 ryzykujesz to co ja. Być może za dużo dodałem, być może dlatego że nie rozpuściłem w gorącej wodzie, a być może, co jest bardziej niż prawdopodobne Kolega Juliusz ma rację. Pozdrawiam Serdecznie, Łukasz
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Doświadczenie Lukstira pokazuje, że można sobie zrobić QQ, tyle że... Może czasem warto zaryzykować z zakwaszonym lekko nastawem zamiast wylewać go w kanał. Mnie nic takiego jak Lukstirowi się nie przytrafiło, (na szczęście). choć parę razy dodawałem sody do pierwszego psocenia. Gdzieś przeczytałem, że tak robią w Rumunii destylując rakiję i na Węgrzech przy destylacji palinki. Fakt, że nie posiadam miedzianych instrumentów, wszystkie są z KO i szkła więc nic się nie zasmrodziło ani nie pokryło nalotem.
Metoda z węglanem jest podawana jako sposób ratowania lekko zakwaszonego wina (jeśli jest ocet to już nic się nie zrobi). Można przyjąć, że i przy lekko zakwaszonych nastawach również się sprawdza.
Zacytuję fragment książki Bolesława Pilarka "Markowe wina owocowe". "...dodanie kredy, która pod względem chemicznym jest czystym węglanem wapnia. Na 10 l wina dodajemy 15—17 g węglanu wapnia. W tym przypadku jednak trzeba zrobić próbę (pół grama węglanu rozrabiamy z małą ilością wina i dolewamy do butelki). Próba smakowa powinna nam wykazywać, czy użyliśmy wystarczającej ilości kredy. Jeśli okaże się, że kwasowość nie ustąpiła, ponownie dodajemy pół grama węglanu i znów próbujemy. W ten sposób odkwaszone wino musi postać kilka dni."
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości