Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam wczoraj wpadlem na pomysl ,niewiem czy juz sie pojawil ,o zakmnietym obiegu wody chlodniczej bez pompki . Jeśli woda zagrzeje się w chłodnicy szklanej jej gęstosc zmniejsza się i zatym idzie zmniejszenie ciezaru wlasnego na 1l objętosci ,czyli wodą ciepla zacznie byc wypychana przez zimną pod wplywem grawitacji ,tak jak jest to w centralnym ogrzewaniu(grawitacyjnym) Tylko jest pytanie ,czy to działa na tak małą skale i woda która bedzie ogrzana w chlodnicy podoła ochłodzeniu par bimberku . Mysle ze ten proces nie bedzie przebiegał zbyt szybko(jeśli bedzie wogole) Wszystko musze ustawic zgodnie ze spadkami aby woda krążyla,na wszeslki wypadek zaopatrze sie w pompke do akwarium .Co o tym myślicie? załączam schemat http://www.voila.pl/341/pci70/index.php?get=1&f=1
Pomysł głupi nie jest, ale obieg zamknięty samoczynny ma parę wad: 1. Musisz mieć dużą objętość chłodziwa. Większą niż w przypadku obiegu wymuszonego. 2. Chłodnica musi być dużo większa, chodzi o średnicę płaszcza jak i o długość oraz fi spirali. 3. Połączenia skraplacza ze zbiornikiem chłodziwa muszą stanowić przewody o możliwie dużej średnicy. Muszą też być one nachylone zgodnie z kierunkiem grawitacyjnego ruchu wody. Sama chłodnica najlepiej jakby była ustawiona pionowo.
Wychodzi na to, że zamiast robić obieg samoczynny składający się z małej chłodnicy i dużej beki, lepiej od razu zwinąć spiralę w tej beczce...
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
To najprawdopodobniej nie zadziała. W grawitacyjnym centralnym ogrzewaniu przekroje rur są grubsze no i muszą byc zachowane odpowiednie spadki - rury prowadzone ciepłą wodę do kaloryfera (albo w Twoim przypadku zbiornika z lodem) powinny zawsze byc pochylone w górę (jak jakikolwiek fragment będzie opadał, to zakorkujesz instalacje i obieg nie zadziała). Za to woda zimna musi wszędzie "spadać" w rurach. Sądzę, że system grawitcyjny przy takim przekroju rurek, jakie mamy do dyspozycji może nie zadziałać efektywnie. Mój sąsiad ma dom budowany jeszcze w czasach, kiedy rury od CO były stalowe, spawane, instalacja była grawitacyjna. Jakiś czas temu dorobił pompkę obiegową. I zaczął spalać chyba o 25% mniej węgla, nie mówiąc już o tym, że w domu zaczął mieć po prostu ciepło. Zdecydowanie na Twoim miejscu (i swoim też) pozostałbym przy obiegu wymuszonym. Ale ja po prostu bezczelnie chłodzę kranówką.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
petenz działa i to znakomicie mam taki Mam z simaxa spirale obok bekę z woda i zasada zasysasz samo leci, działa dobrze w lodowce mam kilka 1,5 litrowych butelek zamrożonych po godzinie robię rotacje i zamknięte butle wrzucam do beki chlodzą działa polecam
______________________________________________________________________ pije do puki nie padnę. gdy padnę pije na leżąco
@senDarion Mówisz o czymś innym, mianowicie o lewarowaniu wody z górnego zbiornika do dolnego przez chłodnicę. My myślimy o układzie, gdzie jest jedna beczka, położona na wysokości chłodnicy. Dolny wlot chłodnicy połączony jest z wylotem przy dnie beczki, górny wylot chłodnicy z wlotem przy górze beczki. Przepływ także napędza grawitacja, ale główną cechą wykorzystywaną tutaj jest nie różnica wysokości, a różnica gęstości wody w różnych temperaturach.
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości