Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: eldier »

I ja wreszcie odebrałem swoje drożdże.
W weekend jak dobrze pójdzie będę mógł przetestować ich żywotność ;)

Dzięki radius i Pretender :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Pretender »

Nie za ma co ;)

Ps
Do zobaczenia na pifku

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: michal278 »

Dzięki za towar. Extra za jakiś czas zaczyn na chleb będzie....
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

lorakkarol
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 lip 2014, 08:11
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: lorakkarol »

http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
gdyby któryś z forumowiczów poszukiwał tych drożdży ;)
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: klepa »

W karcie produktu znalazłem, że Malt nadają się również do Bourbona. Nigdzie nie ma jednak info o %. Ktoś coś?
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: klodek4 »

No właśnie!!!!

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: łmarko »

Chcę się podzielić , co zrobiłem na drożdżach Malt :
Zacier zrobiony wg. Juliusza
4 kg śruty kukurydzianej
4 kg cukru
20 l wody Oaza
Początkowe blg 15 , po odpracowaniu blg -2, później klarowanie samoczynne 1 dzień, lewarowanie przez tetrę i na kolumnę. Pracowałem na uzysk spirytusu z I pędu. Uzysk nie był rewelacyjny. Samego serca otrzymałem 1,3l , przed i pogony razem wyszło 2,1l. Smak spirytusu był zadawalający , jedynie zapach był inny , niż przy drożdżach gorzelnianych, czuć było taką starą ścierką od pomywania. Ale po odstaniu 2 dniach , zrobił się słodki i zapach ulotnił się. Póżniej go za dębiłem szczapkami dębu pieczonego.
Po tygodniu sprawdziłem jak się za dębił , zauważyłem ,że go przedębiłem. Czuć było deskę dębową.
Kolor miał fajny, klarowny, odstawiłem go na jeszcze 2 dni otwartego przed zaprawieniem i zapach deski ustąpił. Z tymi spostrzeżeniami podzieliłem się na czacie. Po radach , zaprawiłem go cukrem z wanilii , trochę laski wanilii i karmelem. I coś tam wyszło do picia ;) ni to burbon , ni to whisky , ale da się :pije:
Na zdrowie :piwo:

Drugi zacier na drożdżach Estele już jest gotowy , jak nie będę was nudził to go opiszę :D
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Lootzek »

łmarko, a nie szkoda takich fajnych drożdży na cukrówkę z kukurydzą? Spróbuj zatrzeć zastępując cukier słodem, zobaczysz jaka łycha Ci wyjdzie :)

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: łmarko »

Mam problem ze zdobyciem słodu, a samemu zrobienie jest dużo roboty. Właściwie ŁKZWJ robię wg. lesgo. Mam zamiar ściągnąć z AD.chyba mają :?:

Pozdrawiam MK
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: gr000by »

Masz tyle sklepów z artykułami dla piwowarów (w tym słodami), np. www.alepiwo.pl, www.browamator.pl i wiele innych. Wszystkie oferują ześrutowanie słodu przed pakowaniem, więc nie wiem w czym problem?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Zygmunt »

Ba, nawet sama słodownia się na detalistów otworzyła:
http://www.slodowniastrzegom.pl/
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: łmarko »

Dzięki za linki. Ale tak już jest, jak nie wiesz albo brak chęci , to szukasz dziury w całym :respect:

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: boxer1981228 »

Czy ktoś może nie zakupił sobie za dużo tych drożdży (Safspirit Malt) ? I mógłby troszkę odsprzedać ?

Edit:

Sprawa nieaktualna, dziękuje.

Edit II:

Jeżeli kogoś jeszcze interesuje zakup tych drożdży to : http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/start
mają jeszcze 3 kg w paczkach po 0,5 kg w cenie 100 zł za paczkę. Drożdże troszkę odleżane a zapewne są w dobrej kondycji tak jak ostatnio.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Fiflak »

Czy potrafi ktoś znaleźć informację odnośnie wersji american whiskey? Googlowałem, lecz nic nie wyszukałem. Idzie mi o to, ile % alkoholu w zacierze te grzybki wytrzymują. Czy proporcja kilogram zboża na trzy litry wody nie będzie dla nich zbyt słodka? Ponoć niektórym szczepom nie służy wysokie blg, bo zdechną z przepicia zanim przerobią cukry do końca. Stąd moje pytania i wątpliwości.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: gadaka »

Niestety na opakowaniu również brak takiej informacji...
Może pokuszę się w wakacje o mały eksperyment:)
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: seneka »

A mianowicie jaki ?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: klepa »

Tu:
http://www.fermentis.com/spirits/whisky-spirits/faq/
w ostatniej odpowiedzi jest, że 7-8%.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Fiflak »

Ciekawe, czy to wartość optymalna, czy górna granica tolerancji.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: klepa »

Dwa lata temu tez mnie to kłuło, ale dałem spokój z prostej przyczyny - czy jesteś w stanie zrobić zacier gęstszy, niż w proporcji 1:3? Pewnie się da, ale...
Inne eksperymenty dowiodły, że zacier: 33 kg śruty na 100 l wody + 6kg cukru inwertowanego w 6 l wody + 20 g kwasku, odfermentowuje bez jakiegokolwiek problemu, a otrzymany destylat jest właściwie (przynajmniej dla mnie) nie do odróżnienia od destylatu z niepodrabianego zacieru. Jeśli cukier ma wydajność 3xlepszą od ziarna, to można od biedy przyjąć, że zwiększyłem udział ziarna o połowę. Jeżeli z kolei przy proporcji 1:3 uzyskujemy średnio 17-18 Blg, to o ile zwiększałem ilość cukru? To ile wytrzymają grzybki?
I tu przestało mnie już ciekawić, bo proporcji 1:3 (uczciwie) nie przeskoczysz.Chyba, że..? Ekstrakt słodowy? ;)

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Fiflak »

Sporządzam zaciery w proporcji kilo ziarna, lub słodu, na 3,5 litra wody. Wykonałem raz burbona w wersji kilo na trzy litry i fermiole też dały sobie z nim radę. Gęstszego zacieru absolutnie nie mam zamiaru przygotowywać. Stąd moje pytanie o to, czy american whiskey dadzą radę przerobić breję =1kg/3l.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: klepa »

No to się dogadaliśmy - Ty kupujesz paczkę, a ja od Ciebie odkupuję paczki pół. Dobrze zrozumiałem? :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Doody »

Do american whiskey chętnie bym się dołożył do zamówienia bo "Malty" jeszcze mam. Pamiętajcie jak coś ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: klepa »

Fiflak! Grasz, czy gadasz? Twój ruch! :D
Doody, na pewno masz za dużo! Połowę? :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Doody »

Maltów mam dwie 50-cio gramowe paczki jeno... ;) Ale tak 200g amerykańców bym przytulił :D
Pozdrawiam
Darek

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: gadaka »

Miałem w zamyśle zrobić podobnie jak @klepa
@klepa dzięki wielkie za post:)

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

Post autor: Fiflak »

Ja tam się już w zapas grzybów zaopatrzyłem, ale jakby ktoś szukał w cenie promocyjnej to:
https://browamator.pl/drozdze-piwowarsk ... ,4349,4327
American whiskey czasami też bywają przecenione. Polecam śledzenie wyprzedaży w browamatorze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”