Zagadka destylacyjna

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

He, he, he, po części wszyscy trafiliście :ok:
Rzeczywiście destylowałem zbożówkę. Słód + śrutowane żyto. Moc 65%, więc nie ma mowy o pogonach ;)
Taki efekt wystąpił gdyż destylowałem na dwa razy (mam kocioł 30 litrowy a zacieru 50 litrów) z lekkim refluksem i pierwsze najmocniejsze skropliny zbierałem do osobnej butelki (ok. 250 ml). Przy drugim procesie zagapiłem się z mocą grzania i poleciało trochę mętnego a po zmniejszeniu radykalnie grzania, znowu klarowne. I tak właśnie zostało w butelce, nie mieszając się :)
A teraz kolejna zagadka;
zacieru nie zakwaszałem przed fermentacją, ale dunder jest kwaśny. Pytanie - jakie pH ma dunder po destylacji? Można się pomylić o 0,2 ;P
SPIRITUS FLAT UBI VULT
promocja
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: drgranatt »

radius, teraz to ściemniasz! Jak wszyscy po trochu mieli rację? Może i tak ale moja odpowiedź była najbliższa. Powiedziałem, że była prawdopodobnie to zbożówka i moc około 70% więc pomyliłem się o zakładane kilka %.
Wycieczka więc należy się dla mnie. :punk:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: radius »

No, to wsiadaj w samolot i... oczekuję cię na lotnisku w Krakowie :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: olo 69 »

radius pisze:Pytanie - jakie pH ma dunder po destylacji? Można się pomylić o 0,2 ;P
Stawiam ph 3,8.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: klepa »

@drgranatt - jeśli Twoja była najbliższa, to Ty chyba nie czytasz cudzych odpowiedzi. To ja jadę do Lichenia! :mrgreen:
Jeśli to było żyto słodem słodzone, to ph w okolicach 4,2.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: radius »

Skoro nikt więcej nie napisał, to odpowiadam :)
Dunder po destylacji zacieru zbożowego miał 3,5 pH.
olo 69 - byłeś blisko :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”