Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 23:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
PostPostNapisane: czwartek, 16 kwi 2009, 12:57 
Tematy: 3
Witam
Jako że w piwniczce szukałem miejsca na świeżo zabutelkowane wino z kiwi napotkałem się na słoiki z dżemami które kilka lat temu robiła moja mama. Tak sobię myśle, bo poziom BLG będzie pewnie w nich wysoki więc szkoda zmarnować takiej ilości darmowego cukru. Tylko czy zacier po destylacji nie nabierze niesmacznego posmaku biorąc pod uwagę że mam bardzo krótki deflegmator ?

Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Zacier z dżemów
PostPostNapisane: piątek, 17 kwi 2009, 15:46 
Tematy: 11
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam.
Nie ma co się martwić na zapas. Kolego =malutki= przecież ludzie produkują niezgorsze napitki i bez deflegmatorów , czego skromnym przykładem mogę być ja sam. Jeśli Będziesz prowadził proces destylacji wolno i najlepiej dwukrotnie , to na pewno zadowoli Cię produkt końcowy. Życzę sukcesów.

PostPostNapisane: środa, 27 maja 2009, 15:53 
Tematy: 73
Pozwolę sobie nieco odkurzyć ten temat otrzymywania alkoholu w wyniku fermentacji nastawów zawierających różne słodkie produkty z babcinej spiżarni.

Kolega Forma zadał mi pytanie za przysłowiowe 100pkt. W skrócie to Forma buchnął babci ok.50L kompotów nie zepsutych i soków, które zmętniały. Przetwory są ze wszystkiego: śliwki, porzeczki, jeżyny, winogrona...
Pytanie Formy: czy na nich nastawić zacierek?...

Moim zdaniem grzechem było by tego nie uczynić! Kiedyś już pisałem o podobnym wyczynie w poście post424.html#p424
Ważna uwaga: przed wlaniem każdego słoiczka do kadzi fermentacyjnej należy przewąchać jego zawartość czy aby nie jest zaoctowana, bo w przeciwnym przypadku możemy sobie nastaw lekko spier...
Dżemy trzeba na gorąco rozrobić z wodą, aby uzyskać w miarę jednorodną ciecz.
Cukier, w zależności od słodkości dajemy w ilości 100 – 200g na litr zacieru. Chodzi o to, aby uzyskać dość mocno słodki płyn w litrze którego będzie ok. 250g cukru.
Drożdże: najlepiej winiarskie + pożywka.
Całość umieszczamy w ciepłym miejscu na 3-4 tygodnie. Po zakończeniu fermentacji destylować dwukrotnie w kociołku, bądź kolumnie bez refluksu od mocy 78%. Destylat zaprawić szczapkami dębowymi dla uszlachetnienia smaku.

Smacznego :pije:

PostPostNapisane: wtorek, 18 sie 2009, 14:31 
Tematy: 9
Witam!
:poklon;

Po ,,wstępnym zlustrowaniu'' spiżarni domowej stwierdzam, że kilkanaście słoików różnych pojemnościowo się tam uchowało (pozostaje jeszcze pełna lustracja więc ilość może sie podwoić bo jakiś nieporządek/twórczy bezład * tam panuje :hmm:

ale na razie pozostanę na etapie odstawienia/zabezpieczenia* ich w bezpieczne miejsce a wykorzystane zostaną dopiero zimą i wiosną do ,,wzbogacenia'' nastawów z cukrówek.

ale wracając do meritum: :krzycze:

1. Jestem za dodawaniem tego typu przetworów do nastawów, gdyż wzbogacają je we wszelakie substancje/dodatki* zapachowo - smakowe oraz witaminy przyspieszające proces fermentacji.

Pozdrawiam
Piotrek

*niepotrzebne skreślić

PostPostNapisane: środa, 14 paź 2009, 11:55 
Tematy: 1
Siema
Jestem nowy na tym forum ale już kilka "psot" mi wyszło,
Jak do tej pory przedestylowałem nastaw z wiśni, czereśni, mirabelek i właśnie z wyżej wspomnianych dżemów.
Pochwalić się muszę że według kilku niezależnych znawców testerów domowych trunków wypęd dżemowy wyszedł mi najlepiej. co ciekawe był to pierwszy nastaw ( znalazłem na strychu kilkanaście dżemów na które nikt nie miał ochoty - niektóre miały dziwny :lol: winny posmak. :punk: )
Zrobiłem matkę drożdżową, dodałem pożywki, troszkę kwasku cytrynowego, a te 3-4 litry dżemów (część była w trudnych do określenia objętościowo słoiczkach ) rozpuściłem w 10l wody z 2 kg cukru dodawanymi po rozpuszczeniu na dwa razy.
Po 4 tygodniach sklarowałem otrzymane winko i nawet dało by sie je wypić bez destylacji ale aparatura czekała...

Produkt finalny na moim pot-stillu to 60% wiśniowo-śliwkowo-malinowo-morelowy nektar - PYCHA

Polecam każdemu kto ma za duże zapasy przydomowych piwniczek :-)

PostPostNapisane: piątek, 23 paź 2009, 07:26 
Tematy: 1
Faktycznie psota z dżemów jaką robiłem wyszła fantastycznie jednak używając drożdży gorzelniczych należy zostawić sporo miejsca na piane o czym ja zapomniałem i musiałem sprzątać pół kotłowni

Tytuł: Koniftura jabłkowa- co z tego wyjdzie?
PostPostNapisane: sobota, 28 lis 2009, 22:09 
Mam w piwnicy 15-ście słoików konfitury jabłkowej z cynamonem,
Czy z tego wyjdzie jakiś calwados. Albo coś do picia. :?:

Tytuł: Re: Koniftura jabłkowa- co z tego wyjdzie?
PostPostNapisane: sobota, 28 lis 2009, 22:57 
Tematy: 2
daj drożdży i fermentuj :)
jak jest tam cukier (a na pewno jest ;-) to i winko będzie - wielu robiło już. Możesz dać wody, żeby miało to jakąś sensowniejszą konsystencję - cukromierz też przydałby się.

PostPostNapisane: niedziela, 29 lis 2009, 22:08 
Tak sobie pomyślałem że jak wydestyluje z tego calwados ,dodam trawy żubrowej niech się maceruje miesiąc.Co o tym pomyśle sądzicie. :?

PostPostNapisane: wtorek, 15 gru 2009, 22:33 
Tematy: 2
Tak jak pisze kolega Turtle, rozcieńcz i sprawdź ile tam jest cukru... Macerację możesz przeprowadzić, z czym tylko Ci się żywnie podoba - warto eksperymentować :D . Najpierw jednak czekają Cię ważniejsze zabiegi :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1