Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor
Napisane: wtorek, 11 sty 2011, 15:37
Nie.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tytuł: Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor
Napisane: środa, 12 sty 2011, 10:33
dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz...
Mod. ...która zawiera w sobie esencję tego, czego dowiedziałby się kolega zagłębiając się chociaż na milimetr w informacje na temat istoty destylacji, dostępne na forum
Tytuł: Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Napisane: środa, 17 sie 2011, 21:37
Pochwalę się, że wódeczka zrobiona z domowych dżemów i soków pachnie przecudownie, polecam ten sposób. dodawałem oczywiście cukru co dwa dni, ale efekt jest hoho i niewiele nakładu pracy.
Napisane: czwartek, 18 sie 2011, 18:30
Witam
To mój pierwszy post i pierwszy, mam nadzieję w miarę udany, -zacier- nastaw (myślę nastaw piszę zacier, tfu ). Wytaszczyłem z piwnicy zalegacze półkowe, różnego rodzaju. Wiem, lepiej nie mieszać, ale na jeden "gatunek" byłoby tego za mało raczej. Drożdży mam zamiar póki co użyć piekarniczych, instant. Mam jednak dodatkowo takie pytanie. Z robienia nalewki (pigwówki) zostały mi "farfocle", czyli pokrojone, odsączone owoce, które nadają się bardzo dobrze do herbatki z "prądem" , ale zastanawiam się czy warto by je dodać do -zacieru- nastawu, np. po zakończeniu fermentacji. Co o tym sądzicie? Macie jakieś doświadczenia, przemyślenia?
pozdrawiam
______________________________________________________________________ także tego...
Ostatnio edytowano niedziela, 21 sie 2011, 06:24 przez RobinCpl, łącznie edytowano 2 razy
Napisane: czwartek, 18 sie 2011, 22:55
A ileż tam będzie tego alkoholu jak to wszystko rozcieńczysz... Dawaj śmiało!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: niedziela, 29 kwi 2012, 11:45
Musze się przyłączyć do tematu. 2 tygodnie temu zrobiłem porządki na regale. Były tam Dżemy ze śliwek, z czarnej porzeczki, z agrestu oraz kompoty z wiśni. Każdy słoiczek sprawdziłem (węchem, okiem) wszystkie były ok. Rozrobiłem je z wodą (ilości nieznane bo robiłem na oko) słoików było z czternaście (po pół litra każdy). Dodałem 4 kg cukru do 17 litrów nastawu. Blg wynosiło 22 (myślę że całkiem dobrze). Dziś odcedziłem owoce (nie wiem czy dobrze...) Sprawdziłem Blg wynosiło 14. Jeśli chodzi o zapach(aromat) to jest świetny.Alkohol czuć dość intensywnie nawet nie wiem czy się nie upiłem od samego wąchania:) I z tego, że jestem początkujący rodzi się pytanie czy robie wszystko dobrze i czy musze jeszcze coś dziś zrobić??
______________________________________________________________________ Pozdrawiam Adam Jabłoński
Napisane: środa, 2 maja 2012, 23:45
addagio1989 napisał(a):
I z tego, że jestem początkujący rodzi się pytanie czy robie wszystko dobrze
Nie używasz znaków interpunkcyjnych. Po za tym, z nastawem, wszystko w porządku.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: czwartek, 3 maja 2012, 14:06
@Addagio1989!!! a jakich drożdży użyłeś, poza tym jeśli możesz destylować w pulpie /choć jeśli odcedziłeś to już /ale na przyszłość, osiągniesz więcej smaków i zapachów.
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości