Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
kajas
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 31 mar 2014, 21:05
Załączniki
Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: kajas » wtorek, 1 kwie 2014, 09:11

Witam. Ponieważ jest to mój pierwszy post, chciałbym na wstępie pozdrowić grono bimbrownicze jak i tych którzy tylko czytają i przeglądają forum.
Kilka lat temu po przetworzeniu niezliczonej ilości sacharozy doszedłem do wniosku, że pora iść krok dalej i zacząć zacierać.
Podstawowymi surowcami były ziarna najbardziej dostępne- kukurydza,jęczmień,żyto oraz pszenica,
w pewnym momencie pomyślałem czemu nie RYZ, od pomysłu do podjęcia działań minęło tyle czasu ile trwa kupienie 25 kg ryżu w biedronce.
Ryż zacierałem w 100l parniku z enzymami (alfa-amylaza i glukoamylaza). Proporcje 25kg ześrutowanego ryżu i 75 L wody. Zacieranie przebiegało bez problemów, cała skrobie została bez problemów scukrzona, zacier fermentował na fermiolach 7-8 dni. Zacier w konsystencji podobny do kukurydzianego, dużo rzadszy od żytniego i pszenicznego.
Alkohol uzyskany z takiego zacieru jest niezwykle aromatyczny w zapachu, słodki i łagodny w smaku.
Uzysk około 13l - 50%.
Jak duże było moje zdziwienie jak na forum prawie nic nie znalazłem na temat zacierania ryżu, oprócz tego że potrzebna jest specjalna pleśń która scukrzy skrobie ryżową.
POLECAM ZACIERANIE RYŻU NORMALNYMI ENZYMAMI.
Na dniach będę robił zacier i opisywał proces krok po kroku wraz z fotorelacją.

pozdrawiam Kajas


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1362
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: Kamal » wtorek, 1 kwie 2014, 13:28

A to ciekawe, a ja myślałem, że już specjalny rodzaj pleśni potrzeba, aby przerobić ryż na %. ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5151
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: Zygmunt » wtorek, 1 kwie 2014, 14:32

Nikt nie twierdzi, że sie nie da (bo skrobia jak każda inna)- ale koji (czyli ta pleśń) jest niezbędna do odtworzenia sake- i to o to chodziło forumowiczom.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
kajas
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 31 mar 2014, 21:05
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: kajas » wtorek, 1 kwie 2014, 19:04

Był jeden temat na forum z zapytaniem o zacier z ryżu, niestety wypowiedzi mogą sugerować iż do zatarcia i scukrzenia potrzebne są specjalne pleśnie.
Podejrzewam, że byli tacy, którzy chcieli zatrzeć ryz i po przeczytaniu tematu
przepis-na-zacier-z-ryzu-t1181.html
zrezygnowali z tego przedsięwzięcia, a szkoda.
Dzisiaj przygotowałem parnik, 2 fermentatory po 60l i 25 kg ryżu.
Jeden fermentator nastawie na red ethanol, a drugi na bayanusach g995 może jeszcze z jakimiś smacznymi dodatkami, zobaczymy...

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2376
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: Pretender » wtorek, 1 kwie 2014, 20:44

Z niecierpliwością i zaciekawieniem będę śledził Twoje poczynania ;P

Awatar użytkownika

zgoda
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Odp: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: zgoda » wtorek, 1 kwie 2014, 21:35

My przy produkcji brzeczki piwnej kleikujemy zboża - chodzi o rozmiękczenie ziaren skrobi. A skrobia ryżowa kleikuje się wyjątkowo opornie i w wysokiej temperaturze, coś 90 stopni.

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1362
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: Kamal » czwartek, 3 kwie 2014, 07:33

Jak się domyślam, to zacierałeś biały ryż? Czy może brązowy? :)
Obrazek


Autor tematu
kajas
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 31 mar 2014, 21:05
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: kajas » czwartek, 3 kwie 2014, 10:35

tak biały ryż z biedronki, może w niedalekiej przyszłości zatrę brązowy jak uporam się z aktualnymi projektami.
dziś znalazłem trochę wolnego czasu i zatarłem RYŻ.
do parnika poszło 75l wody, enzym upłynniający i przemielony ryż, konsystencja (drobno mielony cukier)
Po ostudzeniu do 67 stopni C. poszedł enzym scukrzający.
Przy temperaturze 40 s.c. zacier był już słodziutki i przelałem go do fermentatorów, do jednego 60l, do drugiego reszta około 40l.

Pełna beczka jutro zostanie potraktowana fermiolami, a ta mniejsza dostanie bayanusy g995,
w beczce zostanie sporo wolnego miejsca i zastanawiam się czy nie dodać do tego z 10 kg przemielonych jabłek.

[Mod.]
Zdania zaczynamy z wielkiej litery!

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: panta_rei » czwartek, 3 kwie 2014, 20:56

A jaką wydajność uzyskałeś, zwłaszcza że bez kleikowania?
Pozdrawiam, Sławomir


Autor tematu
kajas
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 31 mar 2014, 21:05
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: kajas » piątek, 4 kwie 2014, 07:26

Ostatnio jak robiłem na kolumnie, uzyskałem 25 L gotowego wyrobu 50% z 50 kg ryżu.
Teraz wszystko puszcze na nowym potstillu (jeszcze się robi) szklana kolumna fi 80 wypełniona miedzią na wysokość 50 cm.

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1362
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: Kamal » piątek, 4 kwie 2014, 08:33

Jestem ciekaw co by wyszło z brązowego ryżu. Bo on ma lekko taki, zbożowy posmak.
Obrazek


Autor tematu
kajas
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 31 mar 2014, 21:05
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: kajas » poniedziałek, 7 kwie 2014, 21:32

Z brązowego nie próbowałem ale na pewno nie omieszkam, zapewne wyjdzie dużo bardziej aromatyczny.

Kilka fotek z ostatniego zacierania ryżu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

kulbiks
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 12 cze 2011, 19:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Kołobrzeg
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: kulbiks » sobota, 8 lis 2014, 22:30

Ziarno Kolego mieliłeś czy śrutowałeś??


jpiwek
100
Posty: 148
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: jpiwek » niedziela, 11 sty 2015, 23:36

Przymierzam się do zacierania ryżu. Na jakim sprzęcie najlepiej rozdrobnić ziarna? Mam w planach zakup śrutownika walcowego Gabej, czy podoła on zmieleniu ryżu? Czy lepiej w śrutowniku żarnowym albo bąku? Bąki bywają na Allegro po 200-300zł więc to chyba warta rozważenia propozycja.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 675
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: olo 69 » poniedziałek, 12 sty 2015, 09:30

Ja zastanawiałem się czy ryż nieśrutowany wsypany na wrzątek i potem mocno potraktowany wiertarką nie rozbije się dostatecznie drobno, aby się dobrze zatarł? Spróbuję chyba tak na małej ilości.

Na śrutowniku bez problemu ześrutujesz ryż. Ja śrutowałem na przystawce do maszynki do mielenie zelmer, ale zabawy z tym sporo.
Pozdrawiam,olo 69


rastro
350
Posty: 353
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: rastro » poniedziałek, 12 sty 2015, 15:06

Potraktowanie ryżu wrzątkiem to za mało... skrobia w ryżu kleikuje się raczej dość opornie. Trzeba by to było ten ryż porządnie ugotować. O ile dobrze pamiętam to ryż do konsumpcji gotuje się jakoś tak że szklankę ryżu wsypuje się do dwóch lub 2,5 szklanek wrzącej wody (objętościowo, nie wagowo) i gotuje jakieś 20 minut. Nie wolno tego mieszać w czasie gotowania. Chodzi o to żeby skrobi nie odłamywać od ziaren to nie tworzy się przy dnie przypalający się kisiel, a między ryżem tworzą się takie kanaliki przez które wydostaje się para. W małej ilości łatwo kontrolować czy jeszcze jest ciecz wystarczy wygrzebać gdzieś w środku krater prawie do dna. Jak to będzie wyglądać dla nieco większego kociołka nie mam pojęcia. Zawsze można wlać nieco więcej wody przecież i tak idą do tego enzymy scukrzające.


jpiwek
100
Posty: 148
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: jpiwek » poniedziałek, 12 sty 2015, 17:07

Dzisiaj próbnie zatarłem [raczej: próbowałem zatrzeć] 10kg bez rozbijania. Garnek mam do wyrzucenia. Nie wiedziałem że nie trzeba mieszać :)
Zastanawiam się między śrutownikiem bijakowym oraz Gabejem. Ostatnio na piwo.org o Gabeju nie ma pochlebnych recenzji.


rastro
350
Posty: 353
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: rastro » wtorek, 13 sty 2015, 09:57

Ale ten brak mieszania nie przy zacieraniu, tylko gotowaniu ryżu (w celu skleikowania skrobi - w takiej postaci jest bardziej podatna na enzymy). Piszę też że nie wiem jak to się zachowa w większej skali, ale podczas gotowania ryżu nie należy mieszać, jak już się zamiesza to nie ma bata konieczna jest kontrola i mieszanie do końca, a w większej skali to praktycznie niemożliwe.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: gr000by » wtorek, 13 sty 2015, 16:50

Ja najpierw skleikowałbym wstępnie ryż poprzez wrzucenie do wrzątku w stosunku 1:2 i pogotowanie 5-10 minut, po czym dałbym mu postać 15 minut po owinięciu kocem. Potem zagotowałbym wodę 1:1,5 w stosunku do ugotowanego ryżu i to wymieszał razem z ryżem i dopiero przystąpiłbym do upłynniania termostabilną alfa-amylazą w 90-95*C, przy czym zacier bym dobrze ocieplił, by utrzymać 85-95*C przez przynajmniej 1,5h, po czym pozwoliłbym mu na ostygnięcie do 60*C by dodać enzymu scukrzającego. W taki sposób wg. mnie byłoby prościej utrzymać "mieszalną" konsystencję zacieru i to powinno dać lepsze wyniki końcowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


jpiwek
100
Posty: 148
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Postautor: jpiwek » wtorek, 13 sty 2015, 20:21

Kupiłem na Allegro śrutownik bijakowy i będę nim wstępnie kruszył ryż. Mieszanie większych ilości to chyba tylko wiertarką będzie odbywać się płynnie bo ma to konsystencję jeżeli nie zaprawy, to przynajmniej kleju. Strasznie kusi mnie ryżówka, niedługo będę robił też podchody do zacierania gryki. Ale to inny temat.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości