Zacieranie RYŻU-ryżówka

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy

Post autor: jpiwek »

Udało mi się ześrutować 15kg ryżu na śrutowniku bijakowym z Allegro. Jeżeli tkos ma taką mozliwość, to bardzo polecam. Zacieranie w porównaniu do nieśrutowanego jest bajecznie łatwe. Nic się nie przykleja, łatwo się miesza. Do zatarcia użyłem enzymów z bimberhobby. Obecnie fermentuje na drożdżach ferminol firmy Biowin. Blg-ie początkowe 16.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: Zygmunt »

Masz jakieś fotki po śrutowaniu ryżu?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: jpiwek »

Tak, mam. Jutro wrzucę albo dzisiaj w nocy.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: jpiwek »

Dodaję obiecan zdjęcia. To czarne to nie musi kupa, tylko resztki słodu palonego, który też śrutowałem. Jeżeli ktoś się zastanawia, to śrutownik bijakowy nie nadaje sie do słodu piwowarskiego.
ryz1.jpg
ryz1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: MikeB »

Nie łatwiej było kupic mąkę ryżową? Na allegro od 6zł za kilogram. Dużo ziaren masz przepuszczone.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: eldier »

Moim zdaniem albo masz za duże oczka w siatkach, albo gdzieś bokiem Ci przepuszcza, możliwe tez ze trochę za szybko puszczałeś, dlatego jest tyle całych ziarenek.

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Witam. Odgrzebuję stary temat aby pochwalić się dzisiejszym zacieraniem. Ryż biały ześrutowałem w sklepie ze słodami. Miła obsługa za 0,8 PLN od kilograma ześrutowała mi 5 kg tego zboża, także jeśli ktoś nie ma śrutownika albo maszynka do mięsa już denerwuje, to polecam. Zacierałem z użyciem enzymów z buteleczek. Jeśli ktoś się boi zacierać, to spokojnie. Dziś robiłem to drugi raz i bałem się, że ta śruta przywrze do dna podczas mieszania. Ale tragedii nie ma. Wodę zagotowałem, wsypałem śrutę i... 30 minut gotowania, aż śruta zaczęła się rozchodzić w palcach (czyli kleikowanie trudnej ryżowej skrobi). Dopiero wtedy poszedł enzym upłynniający. Wyłączyłem grzanie i mieszałem wszystko tak z 5 minut, żeby bezwładność nagrzanego dna garnka nie spaliła śruty. Jak temp. spadła do 68 st.C to dodałem enzym scukrzający a przy 62 redukujący lepkość (choć nie było to do końca konieczne), Od momentu osiągnięcia temp. 68 st.C garnek obłożyłem kurtkami. Po godzinie temp spadła do 59 st.C i całość przelałem do fermentora. Zrobiłem też pseudo wysładzanie, czyli do reszty ryżu którą odcedziłem przy przelewaniu dolałem 6l wody o temp. 70st.C, zamieszałem i wycisnąłem do osobnego garnka. Później te ok. 6l zagotowałem i wystawiłem pod przykryciem na zewnątrz. Gdy temperatury w obu pojemnikach zrównały się, to połączyłem je w jedną całość. Na chwile obecną zacier ma 41 st.C , objętość 23l i stężenie cukru 12BLG. Dedykowane drożdże już czekają, a wszystkim rozpoczynającym zabawę z zacieraniem życzę przełamania się. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: Kamal »

Najlepsza temp. dla enzymu scukrzającego, to 62*-63*C. :-)
K.
Obrazek

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Dziś zacier poszedł do gara i tu niespodzianka 4,3l- 43% surówki. Z moich obliczeń wynika, że już w fermentorze enzymy troszkę podbiły cukier. W niedalekiej przyszłości zrobię podobny zacier a połączone obie surówki jeszcze raz przepuszczę. Jeśli chodzi o doznania smaku i zapachu, to po 2 godzinach chyba nie ma co oceniać, choć jest obiecująco, a na pewno nic mnie w tym produkcie nie odrzuca.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: Kamal »

Spróbuj whisky zrobić z ryżem. Czyli słód jęczmienny i ryż. Bardzo fajne efekty. :-)
K.
Obrazek

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

@ kamal, Jeśli możesz, to podaj proporcje na takie połączenie, oraz jaki słód (oczywiście subiektywnie) będzie najbardziej odpowiedni.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: Kamal »

Ja miałem własny słód. Sam robiłem. Proporcje jakie miałem to 50:50. I ciekawa whisky wyszła.
Użyj pilzneńskiego, a ryż to z biedronki. :-)
K.
Obrazek

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: jpiwek »

Zacieram słodem ryż już n-dziesiąty raz. Pilzneński 10kg, ryż 30kg. Ryż kleikuję na trzy razy, po 10kg.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: maniek86 »

Ryż (4 kg)zatarłem słodem pale ale(2kg) na początku pięknie pachniało z rurki ale po około 20 godzinach czuć raczej stare buty. Mieliście podobnie?
Poszperałem nieco w temacie destylatu ryżowego, mianowicie Kikori whiskey Japanes single grain 41% macerowana przez 3 lata w różnych beczkach cena około 75 £ doznania smakowe cynamon, jabłko, melon i migdały.
Bimber forever !!!

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Przy ryżu miałem tak już kilka razy. Gdy fermentacja ruszyła z kopyta, nagle wytworzył się właśnie zapach stęchlizny, nieświeżości. Całe szczęście po przepędzeniu moje obawy zniknęły. Wyszedł trunek prima sort
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: Pretender »

maniek86 pisze:Ryż (4 kg)zatarłem słodem pale ale(2kg) na początku pięknie pachniało z rurki ale po około 20 godzinach czuć raczej stare buty. Mieliście podobnie?
Poszperałem nieco w temacie destylatu ryżowego, mianowicie Kikori whiskey Japanes single grain 41% macerowana przez 3 lata w różnych beczkach cena około 75 £ doznania smakowe cynamon, jabłko, melon i migdały.
Mylisz nastaw z destylatem.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: jpiwek »

Zapach zacieranego ryżu jest istotnie nieprzyjemny, destylat na początku też słabo pachnie, ale piorunem dojrzewa.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: maniek86 »

Wczoraj zatarłem znów ryż ale ten zacier( zawsze wącham jak pachnie z rurki fermentacyjnej- Pretender) pachnie fajnie miodowo-winnie.
Próbował ktoś połączyć ryż z kukurydzą?
Bimber forever !!!

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: maniek86 »

Zacier ryżowy destylowałem na kolumnie z trzema półkami, zaszczepiłem to dębem-szczapki leżakowane w białym słodkim winie i szczapki wiśniowe opalanie palnikiem. Po dwóch tygodniach od zaszczepienia drewnem jestem mile zaskoczony. Ciekawy choć inny alkohol, może ciekawie zagrać w koktajlach.
Nie mogę edytować posta powyżej, proszę zatem o połączenie
Bimber forever !!!

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Witam ponownie w temacie po prawie 5 miesiącach. Dziś naszła mnie myśl, że skoro zostało mi kilo słodu pilzneńkiego i trochę ponad 2 kilo słodu pszenicznego to zatrę nie piwo, a mixa z ryżem. Tak więc skład bazy zacieru: to co powyżej, plus 3 kilo ryżu dla psów. Tak, nic nie pomyliłem. Kolegi brat ciuła przy pakowaniu ryżu i makaronów, a gdy maszyna niechcący rozdrobni ziarno ryżowe na kilka części to jest ono usuwane z taśmy i traktowane jako druga kategoria. 2 zł za kilo rozdrobnionego ryżu to dla mnie dobra cena, więc kupuję i zacieram go regularnie. Tą drugą kategorię w ilości 3 kg wsypuje do 10 l wrzątku i utrzymuję ten stan stale mieszając przez ok 20 minut. Ryżyk pięknie się kleikuje, po czym wyłączam gaz, dodaje alfaamylazę i czekam aż temp. spadnie do ok 75 st. C. Nigdy tego nie przyspieszam, bo i nie potrzebuje. Międzyczasie robię inne rzeczy - także pożyteczne. Min. sterylizuję fermentor,szukam drożdży po lodówce i piwnicy (bo nigdy nie pamiętam gdzie które mam), a także grzeję 8 l wody do temp ok 55-60 st. C i dolewam do upłynnionej skrobi. Całość ma ok 66-68 st C, więc dosypałem resztę słodów i dla bezpieczeństwa 1 ml glukoamylazy, którą wcześniej rozwodniłem w stosunku 1 do 10 (tak samo poprzednio z alfaamylazą). Całość dokładnie mieszam co 10 może 15 minut i trzymam garnek pod przykryciem. Dziś było bardzo dobrze bo temp na poziomie od 64 do 60 st. C utrzymałem przez 2 godziny. Bez próby jodowej pojechałem na smak i proszę bardzo- słodziutko. Po odkryciu gara, wrzuciłem do niego 200g łuski ryżowej w celu lepszego filtrowania zacieru i przełożyłem całość garnkiem 1,5l do fermentora 33l z kranikiem i wężem z oplotu. Odczekałem międzyczasie pół godziny aby złoże się ułożyło i przygotowałem 14 l wody o temp 76-78 st. C do wysładzania. Rezultat : brzeczka przednia 19 BLG :odlot: , całości 26l brzeczki 12-13 BLG. Zapach, delikatny, bardzo wodnisty ale to zapewne od ryżu (przy piwie słodem daje że ho ho), smak dość słodkawy, mdły. Co najważniejsze, drożdżom to nie przeszkadza, więc przystąpiły do akcji z ochotą. Grzybki których użyłem to czarne fermiole w ilości 15g, oraz 10g pożywki actiwit ( tak asekuracyjnie). Miłego zacierania. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: seneka »

Daj znać co z tego finalnie Ci wyszło.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: maniek86 »

Pozwolę sobie opisać mój trunek ala whiskey, mianowicie zatarłem ryż enzymami całość leżakowała z dębem(szczapki z białego słodkiego wina), destylowana raz na półkowej, ogólnie całość nie zachwyca. Nie jest to zły alkohol ale mało wyrazisty. Ale jeśli mam nadmiar ryżu to warto zrobić z tego spirytus, napewno wyjdzie smaczny.
Bimber forever !!!

pl_dk
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 21:55
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: pl_dk »

Czy z zacierów ryżowych robicie spirytus? Jak wrażenia?
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 paź 2017, 16:12 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie rozpoczynamy dużą literą.

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Witam ponownie. Finalnie 2,5 L gotowego wyrobu o stężeniu 42%. Wrażenia są następujące: zapach - delikatny, bardzo czuć tutaj pszenicę (po robieniu piwa takie składniki daje się łatwo rozróżnić), smak - ostry na końcu, tak jakby udział miało w tym żyto ale nie miało. Na razie jest to tylko próba po 2 tygodniach. O reszcie wrażeń opowiem po konsumpcji za pół roku. Pozdrawiam

Wysokiprocent
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 09:39
Podziękował: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: Wysokiprocent »

Witam. Czekam niecierpliwie aż zaczniesz zacierać i opiszesz krok po kroku drogę która trzeba przejść
Wysokiprocent

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Post autor: TUTEK »

Nie czekaj, działaj, próbuj, szukaj złotego środka. Oto mój - http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... ml#p155409
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”