Zacieranie RYŻU-ryżówka
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Udało mi się ześrutować 15kg ryżu na śrutowniku bijakowym z Allegro. Jeżeli tkos ma taką mozliwość, to bardzo polecam. Zacieranie w porównaniu do nieśrutowanego jest bajecznie łatwe. Nic się nie przykleja, łatwo się miesza. Do zatarcia użyłem enzymów z bimberhobby. Obecnie fermentuje na drożdżach ferminol firmy Biowin. Blg-ie początkowe 16.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Witam. Odgrzebuję stary temat aby pochwalić się dzisiejszym zacieraniem. Ryż biały ześrutowałem w sklepie ze słodami. Miła obsługa za 0,8 PLN od kilograma ześrutowała mi 5 kg tego zboża, także jeśli ktoś nie ma śrutownika albo maszynka do mięsa już denerwuje, to polecam. Zacierałem z użyciem enzymów z buteleczek. Jeśli ktoś się boi zacierać, to spokojnie. Dziś robiłem to drugi raz i bałem się, że ta śruta przywrze do dna podczas mieszania. Ale tragedii nie ma. Wodę zagotowałem, wsypałem śrutę i... 30 minut gotowania, aż śruta zaczęła się rozchodzić w palcach (czyli kleikowanie trudnej ryżowej skrobi). Dopiero wtedy poszedł enzym upłynniający. Wyłączyłem grzanie i mieszałem wszystko tak z 5 minut, żeby bezwładność nagrzanego dna garnka nie spaliła śruty. Jak temp. spadła do 68 st.C to dodałem enzym scukrzający a przy 62 redukujący lepkość (choć nie było to do końca konieczne), Od momentu osiągnięcia temp. 68 st.C garnek obłożyłem kurtkami. Po godzinie temp spadła do 59 st.C i całość przelałem do fermentora. Zrobiłem też pseudo wysładzanie, czyli do reszty ryżu którą odcedziłem przy przelewaniu dolałem 6l wody o temp. 70st.C, zamieszałem i wycisnąłem do osobnego garnka. Później te ok. 6l zagotowałem i wystawiłem pod przykryciem na zewnątrz. Gdy temperatury w obu pojemnikach zrównały się, to połączyłem je w jedną całość. Na chwile obecną zacier ma 41 st.C , objętość 23l i stężenie cukru 12BLG. Dedykowane drożdże już czekają, a wszystkim rozpoczynającym zabawę z zacieraniem życzę przełamania się. Pozdrawiam.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Dziś zacier poszedł do gara i tu niespodzianka 4,3l- 43% surówki. Z moich obliczeń wynika, że już w fermentorze enzymy troszkę podbiły cukier. W niedalekiej przyszłości zrobię podobny zacier a połączone obie surówki jeszcze raz przepuszczę. Jeśli chodzi o doznania smaku i zapachu, to po 2 godzinach chyba nie ma co oceniać, choć jest obiecująco, a na pewno nic mnie w tym produkcie nie odrzuca.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Ryż (4 kg)zatarłem słodem pale ale(2kg) na początku pięknie pachniało z rurki ale po około 20 godzinach czuć raczej stare buty. Mieliście podobnie?
Poszperałem nieco w temacie destylatu ryżowego, mianowicie Kikori whiskey Japanes single grain 41% macerowana przez 3 lata w różnych beczkach cena około 75 £ doznania smakowe cynamon, jabłko, melon i migdały.
Poszperałem nieco w temacie destylatu ryżowego, mianowicie Kikori whiskey Japanes single grain 41% macerowana przez 3 lata w różnych beczkach cena około 75 £ doznania smakowe cynamon, jabłko, melon i migdały.
Bimber forever !!!
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Mylisz nastaw z destylatem.maniek86 pisze:Ryż (4 kg)zatarłem słodem pale ale(2kg) na początku pięknie pachniało z rurki ale po około 20 godzinach czuć raczej stare buty. Mieliście podobnie?
Poszperałem nieco w temacie destylatu ryżowego, mianowicie Kikori whiskey Japanes single grain 41% macerowana przez 3 lata w różnych beczkach cena około 75 £ doznania smakowe cynamon, jabłko, melon i migdały.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Zacier ryżowy destylowałem na kolumnie z trzema półkami, zaszczepiłem to dębem-szczapki leżakowane w białym słodkim winie i szczapki wiśniowe opalanie palnikiem. Po dwóch tygodniach od zaszczepienia drewnem jestem mile zaskoczony. Ciekawy choć inny alkohol, może ciekawie zagrać w koktajlach.
Nie mogę edytować posta powyżej, proszę zatem o połączenie
Nie mogę edytować posta powyżej, proszę zatem o połączenie
Bimber forever !!!
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Witam ponownie w temacie po prawie 5 miesiącach. Dziś naszła mnie myśl, że skoro zostało mi kilo słodu pilzneńkiego i trochę ponad 2 kilo słodu pszenicznego to zatrę nie piwo, a mixa z ryżem. Tak więc skład bazy zacieru: to co powyżej, plus 3 kilo ryżu dla psów. Tak, nic nie pomyliłem. Kolegi brat ciuła przy pakowaniu ryżu i makaronów, a gdy maszyna niechcący rozdrobni ziarno ryżowe na kilka części to jest ono usuwane z taśmy i traktowane jako druga kategoria. 2 zł za kilo rozdrobnionego ryżu to dla mnie dobra cena, więc kupuję i zacieram go regularnie. Tą drugą kategorię w ilości 3 kg wsypuje do 10 l wrzątku i utrzymuję ten stan stale mieszając przez ok 20 minut. Ryżyk pięknie się kleikuje, po czym wyłączam gaz, dodaje alfaamylazę i czekam aż temp. spadnie do ok 75 st. C. Nigdy tego nie przyspieszam, bo i nie potrzebuje. Międzyczasie robię inne rzeczy - także pożyteczne. Min. sterylizuję fermentor,szukam drożdży po lodówce i piwnicy (bo nigdy nie pamiętam gdzie które mam), a także grzeję 8 l wody do temp ok 55-60 st. C i dolewam do upłynnionej skrobi. Całość ma ok 66-68 st C, więc dosypałem resztę słodów i dla bezpieczeństwa 1 ml glukoamylazy, którą wcześniej rozwodniłem w stosunku 1 do 10 (tak samo poprzednio z alfaamylazą). Całość dokładnie mieszam co 10 może 15 minut i trzymam garnek pod przykryciem. Dziś było bardzo dobrze bo temp na poziomie od 64 do 60 st. C utrzymałem przez 2 godziny. Bez próby jodowej pojechałem na smak i proszę bardzo- słodziutko. Po odkryciu gara, wrzuciłem do niego 200g łuski ryżowej w celu lepszego filtrowania zacieru i przełożyłem całość garnkiem 1,5l do fermentora 33l z kranikiem i wężem z oplotu. Odczekałem międzyczasie pół godziny aby złoże się ułożyło i przygotowałem 14 l wody o temp 76-78 st. C do wysładzania. Rezultat : brzeczka przednia 19 BLG , całości 26l brzeczki 12-13 BLG. Zapach, delikatny, bardzo wodnisty ale to zapewne od ryżu (przy piwie słodem daje że ho ho), smak dość słodkawy, mdły. Co najważniejsze, drożdżom to nie przeszkadza, więc przystąpiły do akcji z ochotą. Grzybki których użyłem to czarne fermiole w ilości 15g, oraz 10g pożywki actiwit ( tak asekuracyjnie). Miłego zacierania. Pozdrawiam
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Pozwolę sobie opisać mój trunek ala whiskey, mianowicie zatarłem ryż enzymami całość leżakowała z dębem(szczapki z białego słodkiego wina), destylowana raz na półkowej, ogólnie całość nie zachwyca. Nie jest to zły alkohol ale mało wyrazisty. Ale jeśli mam nadmiar ryżu to warto zrobić z tego spirytus, napewno wyjdzie smaczny.
Bimber forever !!!
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Czy z zacierów ryżowych robicie spirytus? Jak wrażenia?
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 paź 2017, 16:12 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie rozpoczynamy dużą literą.
Powód: Zdanie rozpoczynamy dużą literą.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Witam ponownie. Finalnie 2,5 L gotowego wyrobu o stężeniu 42%. Wrażenia są następujące: zapach - delikatny, bardzo czuć tutaj pszenicę (po robieniu piwa takie składniki daje się łatwo rozróżnić), smak - ostry na końcu, tak jakby udział miało w tym żyto ale nie miało. Na razie jest to tylko próba po 2 tygodniach. O reszcie wrażeń opowiem po konsumpcji za pół roku. Pozdrawiam
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 09:39
- Podziękował: 4 razy
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Nie czekaj, działaj, próbuj, szukaj złotego środka. Oto mój - http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... ml#p155409