Zacier z winogron- jak nastawić?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Załączniki
Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: marer » niedziela, 16 lis 2008, 19:03

Witam
Wczoraj zerwałem jeszcze ponad 15 kg winogron, (nie były już pierwszej jakości)
Potraktowałem je pirosiarczanem potasu, rozbiłem mieszadłem , dziś dodałem pektopol jutro mam zamiar wycisnąć sok.
Przypuszczam że będzie go około 12 litrów - czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??
Może ktoś ma jakiś dobry przepis.
Pozdrawiam Marer.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 17 lis 2008, 15:37

Pytasz: czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??

Bracie, nie dobry, a najlepszy, jaki może być!!! Z winogron robi się koniaki i inne najszlachetniejsze trunki!!!

Tylko, aby wydajność była zafermentuj tak przez 5 dni całą miazgę i dopiero sok ciśnij, albo w ogóle zrezygnuj z odciskania soku, jeśli masz możliwość destylacji pulpy.

Ale nie czas na pierdoły, rozpuść na gorąco 2kg cukru w jak najmniejszej ilości wody i dodaj do winogron. Teraz kolej na drożdże (tylko, błagam, nie piekarnicze), i rozpoczynamy imprezę!!!! :D
Obrazek أسامة بن لادن


Autor tematu
marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: marer » poniedziałek, 17 lis 2008, 18:08

Witam
Wielkie dzięki za odpowiedź, a czy wody nic więcej nie trzeba dodawać ??
Pozdrawiam Marer.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: mima » poniedziałek, 17 lis 2008, 23:01

Kolega Kucyk powiedział Ci jak najlepiej to zrobić.
Ja akurat dwa tyg. temu miałem z 20 kg. winogron.
Były one byle jakie, więc poszły na zacier.
Rozdeptałem je dobrze nogami w beczce, dodalem
drożdży, parę kilo cukru, a po paru dniach wycedziłem
wszystkie większe ,, rzeczy" dolałem wody do 100l.
dołożyłem cukru do 24 i własnie kapie mi druga 5 l. flacha.
Kurcze jeszcze tego nie próbowałem..- ide walnąc kielicha

:D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 17:38

Witam,
Dysponuję trzema wiadrami winogron(fioletowych) i mam pytanie czy ktoś kiedyś destylował winogrona ze skórkami czy należy moszcz odcedzić? Kolega Kucyk pisał, że można sobie podarować cedzenie jeśli ma się warunki do destylacji gęstych zacierów. Ja warunki mam ale jeśli taki destylat miałby być gorszy w smaku to odcedzę...

Awatar użytkownika

Zygmunt
4500
Posty: 4898
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 25 paź 2009, 17:42

Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 17:52

Zygmunt pisze:Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D


Nie będę ukrywał, że takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem.
Dzięki wielkie!!!

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Kucyk » niedziela, 25 paź 2009, 17:58

Też jestem tego zdania, że jak ma się odcedzać, a zatem tracić 30% towaru, to lepiej całość przegotować. Jest jeden warunek - pulpę należy fermentować w cieple, znaczy czas fermentacji musi być krótki, co by jajem destylat potem nie walił. Jeśli balon jest w ciepłym pomieszczeniu, to nie ma co cedzić, jeżeli zaś mamy do dyspozycji tylko chodny garaż, to lepiej przefermentować owoce i po tygodniu je odcisnąć, a dalej w balonie trzymać jedynie płyn.
Obrazek أسامة بن لادن


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 18:01

Balon jest w mieszkaniu, temperatura około 19*C. Wystarczy czy za chłodno?

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Kucyk » niedziela, 25 paź 2009, 18:07

Wystarczająco! Ja mam problemy z fermentacją jak w pomieszczeniu jest 8*C bo pomimo zaizolowania bek w których jest po 100L pulpy śliwkowej, temperatura w nich jest koło 18* co znacznie spowalnia fermentację. Ale Ty nie powinieneś mieć problemu, bo w warunkach domowego ciepła drożdże pracują rewelacyjnie.
Obrazek أسامة بن لادن


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości