Zacier z winogron- jak nastawić?


Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez marer » Niedziela, 16 Lis 2008, 20:03

Witam
Wczoraj zerwałem jeszcze ponad 15 kg winogron, (nie były już pierwszej jakości)
Potraktowałem je pirosiarczanem potasu, rozbiłem mieszadłem , dziś dodałem pektopol jutro mam zamiar wycisnąć sok.
Przypuszczam że będzie go około 12 litrów - czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??
Może ktoś ma jakiś dobry przepis.
Pozdrawiam Marer.
marer

 
Posty: 205


Piękny prezent dla osób z branży budowlanej.
Koparka + zbiornik 350 ml
Cena: 199,00 zł  
Promocja: 0,00 zł
Beczka dębowa wykonana z ponad 100-letnich dębów szypułkowych z zachowaniem ścisłych reżimów tradycyjnej wielowiekowej technologii.
Beczka dębowa 10 litrów (Polska)
Cena: 399,00 zł  
Promocja: 379,00 zł
Ależ ja jestem milutka, aż proszę się o napełnienie...
Butelka Tulipano 200 ml + korek grzybek
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,99 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo
Cena: 7,75 zł  
Promocja: 6,95 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo
Cena: 7,75 zł  
Promocja: 6,95 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Nalewka ta to doskonały środek pobudzający trawienie. Pije się ją zwykle przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu i polepszenia funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Zaprawka ziołowa - Gorzka Żołądkowa
Cena: 6,50 zł  
Promocja: 5,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez Kucyk » Poniedziałek, 17 Lis 2008, 16:37

Pytasz: czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??

Bracie, nie dobry, a najlepszy, jaki może być!!! Z winogron robi się koniaki i inne najszlachetniejsze trunki!!!

Tylko, aby wydajność była zafermentuj tak przez 5 dni całą miazgę i dopiero sok ciśnij, albo w ogóle zrezygnuj z odciskania soku, jeśli masz możliwość destylacji pulpy.

Ale nie czas na pierdoły, rozpuść na gorąco 2kg cukru w jak najmniejszej ilości wody i dodaj do winogron. Teraz kolej na drożdże (tylko, błagam, nie piekarnicze), i rozpoczynamy imprezę!!!! :D
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez marer » Poniedziałek, 17 Lis 2008, 19:08

Witam
Wielkie dzięki za odpowiedź, a czy wody nic więcej nie trzeba dodawać ??
Pozdrawiam Marer.
marer

 
Posty: 205

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez mima » Wtorek, 18 Lis 2008, 00:01

Kolega Kucyk powiedział Ci jak najlepiej to zrobić.
Ja akurat dwa tyg. temu miałem z 20 kg. winogron.
Były one byle jakie, więc poszły na zacier.
Rozdeptałem je dobrze nogami w beczce, dodalem
drożdży, parę kilo cukru, a po paru dniach wycedziłem
wszystkie większe ,, rzeczy" dolałem wody do 100l.
dołożyłem cukru do 24 i własnie kapie mi druga 5 l. flacha.
Kurcze jeszcze tego nie próbowałem..- ide walnąc kielicha

:D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez adam1801 » Niedziela, 25 Paź 2009, 18:38

Witam,
Dysponuję trzema wiadrami winogron(fioletowych) i mam pytanie czy ktoś kiedyś destylował winogrona ze skórkami czy należy moszcz odcedzić? Kolega Kucyk pisał, że można sobie podarować cedzenie jeśli ma się warunki do destylacji gęstych zacierów. Ja warunki mam ale jeśli taki destylat miałby być gorszy w smaku to odcedzę...
adam1801

 
Posty: 24

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez Zygmunt » Niedziela, 25 Paź 2009, 18:42

Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4265

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez adam1801 » Niedziela, 25 Paź 2009, 18:52

Zygmunt napisał(a):Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D


Nie będę ukrywał, że takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem.
Dzięki wielkie!!!
adam1801

 
Posty: 24

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez Kucyk » Niedziela, 25 Paź 2009, 18:58

Też jestem tego zdania, że jak ma się odcedzać, a zatem tracić 30% towaru, to lepiej całość przegotować. Jest jeden warunek - pulpę należy fermentować w cieple, znaczy czas fermentacji musi być krótki, co by jajem destylat potem nie walił. Jeśli balon jest w ciepłym pomieszczeniu, to nie ma co cedzić, jeżeli zaś mamy do dyspozycji tylko chodny garaż, to lepiej przefermentować owoce i po tygodniu je odcisnąć, a dalej w balonie trzymać jedynie płyn.
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez adam1801 » Niedziela, 25 Paź 2009, 19:01

Balon jest w mieszkaniu, temperatura około 19*C. Wystarczy czy za chłodno?
adam1801

 
Posty: 24

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postprzez Kucyk » Niedziela, 25 Paź 2009, 19:07

Wystarczająco! Ja mam problemy z fermentacją jak w pomieszczeniu jest 8*C bo pomimo zaizolowania bek w których jest po 100L pulpy śliwkowej, temperatura w nich jest koło 18* co znacznie spowalnia fermentację. Ale Ty nie powinieneś mieć problemu, bo w warunkach domowego ciepła drożdże pracują rewelacyjnie.
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Następna

Wróć do Nastawy owocowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa