Zacier z winogron- jak nastawić?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Załączniki
Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: marer » niedziela, 16 lis 2008, 19:03

Witam
Wczoraj zerwałem jeszcze ponad 15 kg winogron, (nie były już pierwszej jakości)
Potraktowałem je pirosiarczanem potasu, rozbiłem mieszadłem , dziś dodałem pektopol jutro mam zamiar wycisnąć sok.
Przypuszczam że będzie go około 12 litrów - czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??
Może ktoś ma jakiś dobry przepis.
Pozdrawiam Marer.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 17 lis 2008, 15:37

Pytasz: czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??

Bracie, nie dobry, a najlepszy, jaki może być!!! Z winogron robi się koniaki i inne najszlachetniejsze trunki!!!

Tylko, aby wydajność była zafermentuj tak przez 5 dni całą miazgę i dopiero sok ciśnij, albo w ogóle zrezygnuj z odciskania soku, jeśli masz możliwość destylacji pulpy.

Ale nie czas na pierdoły, rozpuść na gorąco 2kg cukru w jak najmniejszej ilości wody i dodaj do winogron. Teraz kolej na drożdże (tylko, błagam, nie piekarnicze), i rozpoczynamy imprezę!!!! :D
Obrazek أسامة بن لادن


Autor tematu
marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: marer » poniedziałek, 17 lis 2008, 18:08

Witam
Wielkie dzięki za odpowiedź, a czy wody nic więcej nie trzeba dodawać ??
Pozdrawiam Marer.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: mima » poniedziałek, 17 lis 2008, 23:01

Kolega Kucyk powiedział Ci jak najlepiej to zrobić.
Ja akurat dwa tyg. temu miałem z 20 kg. winogron.
Były one byle jakie, więc poszły na zacier.
Rozdeptałem je dobrze nogami w beczce, dodalem
drożdży, parę kilo cukru, a po paru dniach wycedziłem
wszystkie większe ,, rzeczy" dolałem wody do 100l.
dołożyłem cukru do 24 i własnie kapie mi druga 5 l. flacha.
Kurcze jeszcze tego nie próbowałem..- ide walnąc kielicha

:D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 17:38

Witam,
Dysponuję trzema wiadrami winogron(fioletowych) i mam pytanie czy ktoś kiedyś destylował winogrona ze skórkami czy należy moszcz odcedzić? Kolega Kucyk pisał, że można sobie podarować cedzenie jeśli ma się warunki do destylacji gęstych zacierów. Ja warunki mam ale jeśli taki destylat miałby być gorszy w smaku to odcedzę...

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5068
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 25 paź 2009, 17:42

Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 17:52

Zygmunt pisze:Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D


Nie będę ukrywał, że takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem.
Dzięki wielkie!!!

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Kucyk » niedziela, 25 paź 2009, 17:58

Też jestem tego zdania, że jak ma się odcedzać, a zatem tracić 30% towaru, to lepiej całość przegotować. Jest jeden warunek - pulpę należy fermentować w cieple, znaczy czas fermentacji musi być krótki, co by jajem destylat potem nie walił. Jeśli balon jest w ciepłym pomieszczeniu, to nie ma co cedzić, jeżeli zaś mamy do dyspozycji tylko chodny garaż, to lepiej przefermentować owoce i po tygodniu je odcisnąć, a dalej w balonie trzymać jedynie płyn.
Obrazek أسامة بن لادن


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 18:01

Balon jest w mieszkaniu, temperatura około 19*C. Wystarczy czy za chłodno?

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Kucyk » niedziela, 25 paź 2009, 18:07

Wystarczająco! Ja mam problemy z fermentacją jak w pomieszczeniu jest 8*C bo pomimo zaizolowania bek w których jest po 100L pulpy śliwkowej, temperatura w nich jest koło 18* co znacznie spowalnia fermentację. Ale Ty nie powinieneś mieć problemu, bo w warunkach domowego ciepła drożdże pracują rewelacyjnie.
Obrazek أسامة بن لادن


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 18:12

To jeśli można jeszcze jedno pytanie do ekspertów mi się nasunęło...
Wczoraj nastawiłem MD i na instrukcji jest napisane że nadajna jest o 2 dniach. Powinienem poczekać do jutra dni czy wziąć się za szypułkowanie i miażdżenie winogronu dzisiaj a drożdże dać jutro?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5068
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 25 paź 2009, 18:18

MD jest gotowa jak zacznie pracować w naczyniu- a to może być po pół, dwóch lub trzech dniach. Jeżeli widzisz, że się burzy, to zaczynaj pracę z winogronami. Jeżeli jeszcze nie, to wstrzymaj się- może się tak zdążyć, że MD nie wystartuje w ogóle i będziesz miał problem, bo moszcz zacznie się psuć...


Sytuację mogą zawsze uratować grzyby aktywne- po 20 minutach są gotowe do działania!

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


adam1801
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 15:33
Krótko o sobie: trochę kombinuję...
Ulubiony Alkohol: piwo
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: adam1801 » niedziela, 25 paź 2009, 20:25

Zygmunt pisze:może się tak zdążyć, że MD nie wystartuje w ogóle i będziesz miał problem, bo moszcz zacznie się psuć...


Nie chcę się mądrzyć ale wydaje mi się, że skoro śliwowica mi się zrobiła na dzikich drożdżach, bez dodawania żadnych innych, to moszcz winogronowy tym bardziej powinien fermentować... Dodam że nie miałem zamiaru aplikować do moszczu pirosiarczynu.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5068
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 25 paź 2009, 21:32

Eh, czego się wszyscy uparliście na te dzikie drożdże? ;)
"Dziki dróżdż" jest "dróżdzem" słabym- bardzo łatwo taka fermentacja może zamienić się w mlekową albo jeszcze inną. Poza tym, ostatnio były mrozy (przynajmniej w moim regionie) i jestem prawie pewny, że duża cześć populacji naszych srających alkoholem przyjaciół odeszła do krainy wiecznego cukru.

Jechanie na dzikusach to loteria- raz wyjdzie, a raz wyjdzie...w kanał.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


don K
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 4 cze 2015, 08:19
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: don K » poniedziałek, 7 lis 2016, 19:29

Witam. Nabyłem dziś sporo czerwonych winogron więc postanowiłem przerobić je na pulpę. Otóż w chwili obecnej mam ok. 30l pulpy winogronowej, którą to zamierzam puścić na rurki. Pytanie, które drożdże będą najlepsze, winne czy może do nastawów owocowych? Drugie pytanie: jak to jest z dodawaniem cukru i wody?

Awatar użytkownika

seneka25
300
Posty: 301
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: seneka25 » poniedziałek, 7 lis 2016, 23:52

Najlepiej nie dodawaj cukru ale jak juz musisz to max 3 kilo. Drożdże Bayanus G995
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


don K
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 4 cze 2015, 08:19
Załączniki
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

Postautor: don K » środa, 9 lis 2016, 15:21

Dzięki ;) próbujemy


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości