Zacier z winogron- jak nastawić?
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
MD jest gotowa jak zacznie pracować w naczyniu- a to może być po pół, dwóch lub trzech dniach. Jeżeli widzisz, że się burzy, to zaczynaj pracę z winogronami. Jeżeli jeszcze nie, to wstrzymaj się- może się tak zdążyć, że MD nie wystartuje w ogóle i będziesz miał problem, bo moszcz zacznie się psuć...
Sytuację mogą zawsze uratować grzyby aktywne- po 20 minutach są gotowe do działania!
Sytuację mogą zawsze uratować grzyby aktywne- po 20 minutach są gotowe do działania!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 24
- Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2009, 16:33
- Krótko o sobie: trochę kombinuję...
- Ulubiony Alkohol: piwo
- Lokalizacja: lubelskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Nie chcę się mądrzyć ale wydaje mi się, że skoro śliwowica mi się zrobiła na dzikich drożdżach, bez dodawania żadnych innych, to moszcz winogronowy tym bardziej powinien fermentować... Dodam że nie miałem zamiaru aplikować do moszczu pirosiarczynu.Zygmunt pisze:może się tak zdążyć, że MD nie wystartuje w ogóle i będziesz miał problem, bo moszcz zacznie się psuć...
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Eh, czego się wszyscy uparliście na te dzikie drożdże?
"Dziki dróżdż" jest "dróżdzem" słabym- bardzo łatwo taka fermentacja może zamienić się w mlekową albo jeszcze inną. Poza tym, ostatnio były mrozy (przynajmniej w moim regionie) i jestem prawie pewny, że duża cześć populacji naszych srających alkoholem przyjaciół odeszła do krainy wiecznego cukru.
Jechanie na dzikusach to loteria- raz wyjdzie, a raz wyjdzie...w kanał.
"Dziki dróżdż" jest "dróżdzem" słabym- bardzo łatwo taka fermentacja może zamienić się w mlekową albo jeszcze inną. Poza tym, ostatnio były mrozy (przynajmniej w moim regionie) i jestem prawie pewny, że duża cześć populacji naszych srających alkoholem przyjaciół odeszła do krainy wiecznego cukru.
Jechanie na dzikusach to loteria- raz wyjdzie, a raz wyjdzie...w kanał.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Witam. Nabyłem dziś sporo czerwonych winogron więc postanowiłem przerobić je na pulpę. Otóż w chwili obecnej mam ok. 30l pulpy winogronowej, którą to zamierzam puścić na rurki. Pytanie, które drożdże będą najlepsze, winne czy może do nastawów owocowych? Drugie pytanie: jak to jest z dodawaniem cukru i wody?
-
- Posty: 13
- Rejestracja: wtorek, 29 wrz 2020, 12:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: TAK
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
No i jak zwykle czytam szukam i nie znajduję odpowiedzi.
Bedą winogrona (tylko czekam na przymrozek na krzaku, żeby więcej cukru było w owocach.
Mam zamiar zrobić 2 nastawy po 50-60 litrów (takie będą beczki). Potem destylować 2 razy na skróconym i prawie pustym aabratku.
Pierwsza destylacja full open i trochę miedzi w filtrze katalitycznym i 10 cm sprężynek SS. No i druga destylacja na tej samej konfiguracji ale juz z kontrola temperatury i wybraniem serca (45-70%).
PYTANIE o proporcje na zacier:
Ile do jednej beczki (50-60 litrowej):
1. Winogron w [kg] (nie wytłoków tylko całych owoców do rozgniecenia);
2. Ile wody w [litry]
3. Ile cukru w [kg]
4. jakie drożdże (zakładam że dawkowanie będzie na drożdżach).
Pozdrawiam bodzio.
Bedą winogrona (tylko czekam na przymrozek na krzaku, żeby więcej cukru było w owocach.
Mam zamiar zrobić 2 nastawy po 50-60 litrów (takie będą beczki). Potem destylować 2 razy na skróconym i prawie pustym aabratku.
Pierwsza destylacja full open i trochę miedzi w filtrze katalitycznym i 10 cm sprężynek SS. No i druga destylacja na tej samej konfiguracji ale juz z kontrola temperatury i wybraniem serca (45-70%).
PYTANIE o proporcje na zacier:
Ile do jednej beczki (50-60 litrowej):
1. Winogron w [kg] (nie wytłoków tylko całych owoców do rozgniecenia);
2. Ile wody w [litry]
3. Ile cukru w [kg]
4. jakie drożdże (zakładam że dawkowanie będzie na drożdżach).
Pozdrawiam bodzio.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 wrz 2021, 08:52 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Nie mogę edytować.
Więc tak - dopadłem winogrona, będzie beczka 60l fermentacja z owocami do końca potem wyciskanie na prasie (nie mam płaszcza). Ile mogę dodać cukru żeby nie zbezcześcić winogron? Blg 10, jutro dodam kolejny rzut, ale są ewidentnie słodsze. Na razie mam 1/3 beczki do soboty będzie cała drożdże zapodane.
Więc tak - dopadłem winogrona, będzie beczka 60l fermentacja z owocami do końca potem wyciskanie na prasie (nie mam płaszcza). Ile mogę dodać cukru żeby nie zbezcześcić winogron? Blg 10, jutro dodam kolejny rzut, ale są ewidentnie słodsze. Na razie mam 1/3 beczki do soboty będzie cała drożdże zapodane.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 12:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Jeżeli masz 10 BLG z samych winogron, to dodałbym maksymalnie do 20 BLG, nie więcej. Pisałeś, że nie chcesz dodawać cukru, więc co się zmieniło? Zresztą jeżeli to ma być na odpęd nie na wino, to trochę wody możesz spokojnie dodać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Bo nie chce nadal ale zwiększył bym troszeczkę wydajność, okaże się jutro ile jeszcze będę miał owoców. Mam też drugi pomysł zrobić beczkę bez cukru a to co zostanie potem z odciskania zrobić z cukrem i cos brandy podobnego zrobić co wy na to? Wiem ze kombinuje no ale Polaczki tak mają sami góry stwarzają.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Dostałem zielone światło na sporą ilość trzeba jechać dokupić beczek. I będzie bez cukru. Pochwale sie jak nastawie juz wszystko.
Może mod by zmienił nazwę "Nastaw z winogron 2008-2021" Zbierajmy wiedzę
Może mod by zmienił nazwę "Nastaw z winogron 2008-2021" Zbierajmy wiedzę
Ostatnio zmieniony sobota, 9 paź 2021, 15:59 przez Balibar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Na ta chwilę wyszło:
25l soku gronowego który ma 15blg. I to idzie na późniejszy odpęd jak skończy fermentować
Beczka 60l wytłoków z winogron zalana 20l wody i dodane 5kg cukru. Będzie ta chacha lub doleje jak będzie ok do głównego trunku.
Nagle po fakcie dużo znajomych miało winogrona do oddania ehh...
Gąsior 25l wina dla mojej lubej.
25l soku gronowego który ma 15blg. I to idzie na późniejszy odpęd jak skończy fermentować
Beczka 60l wytłoków z winogron zalana 20l wody i dodane 5kg cukru. Będzie ta chacha lub doleje jak będzie ok do głównego trunku.
Nagle po fakcie dużo znajomych miało winogrona do oddania ehh...
Gąsior 25l wina dla mojej lubej.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 2586
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Gruzińską cha-chę też robi się z wytłoków winogronowych.kiwitom23 pisze:Z wytłoków to chyba raczej grappa.
Czacza (gruz. - ჭაჭა) - gruziński alkohol produkowany z wytłoków winogronowych.
Czacza stanowi odpowiednik włoskiej grappy. Napój zawiera 40-50% alkoholu (czasami do 60%).
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z winogron- jak nastawić?
Mamy i Polski destylat z wytłoków https://www.amarone.pl/index.php/alkoho ... -5l-detail
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy