Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
witam szukam przepisu na zacier z rodzynek bo slyszalem ze podobno niezla psota wychodzi ale nie moge nic konkretnego wynalesc a tak po za tym to mam tylko narazie dostep do drozdzy piekarniczych (nie mieszkam w polsce) moze ktos zna jakis przepisik inny niz 1410 albo z przecierem itp. chodzi mi o uzycie jak najmniejszej ilosci tych piekarskich z gory dzieki ps a moze cos z ryzu
Na 100l nastawu 20 kg. cukru. + 5 dkg. pożywki + 5 dkg. kwasku cytrynowego + 1.3 - 1.5 kg. drożdży piek. na 120l., albo innych,- tyle ile trzeba. I do tego tak dużo rodzynek ile uważasz.
Czym więcej tym lepiej, ale bez przesady. Jeżeli chcesz dużo, to nie wiecej jak kilka kg. Minimum pół kilo.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Ostatnio edytowano niedziela, 8 mar 2009, 19:31 przez mima, łącznie edytowano 1 raz
Rodzynki trzeba myć po to, drogi kolego, gdyż są one konserwowane. I tak rodzynki Tureckie olejem roślinnym, - Lidl a rodzynki irańskie tlenkiem siarki. - Biedronka Jak wiadomo, konserwanty są po to zeby zabić wszystkie drozdże, które na nich osiadły, żeby nie pleśniały.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Witam goszczę na forum od niedawna ale mam taką uwagę niedawno robiłem z rodzynek i zgadzam się że niemożna z tym przesadzać ja dałem na 16l wody 5kg cukr i 2 kg rodzynek no i drożdże z porzywką wszystko mi ładnie wyrobiło ale po 2 pędzeniach czuć ich intęsywność w bimberku zalerzy co kto lubi a rzadnych tam wcześniejszych myć czy wyparzeń nie stosowałem.
No na 16 l. wody, pięć kilo cukru i dwa kg, rodzynek. To faktycznie imponujący wynik. To był stosunek trzy - do jednego. W takim wypadku to trzeba było je dokładnie umyć.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 mar 2009, 22:03 przez mima, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości