Zacier z opadków

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

piopis77
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 11 wrz 2015, 21:08

Post autor: piopis77 »

Sotrab pisze:A propos skórek pomarańczy: są one uważane za bardzo dobry dodatek smakowy do zacieru.
Na początku się przywitam, bo to mój pierwszy post na tym forum :)
Dzień Dobry.
Skórki pomarańczy (obrane z białego) wkładam do psoty. Przepis jest prosty, na jeden litr psoty rozrobionej na 55% idą skórki z jednej dużej pomarańczy, do tego lekko skarmelizowany cukier (ilość na oko). odstawiam to na jakiś tydzień, a potem dokładam płatki dębowe. W śród pijących zachwyt.
Pomysł skórek podsunął mi dziadek, który opowiadał, że swego czasu do zacieru dodawali skórki pomarańczy, a że był to owoc drogi i trudno dostępny, to żal było pozbyć się takiego "odpadu". Co powstało z nastawu ze skórkami nie wiem, bo dziadek mówił, że z braku psoty wypili ten nastaw :oops: i że był przepyszny.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 lis 2015, 00:16 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Zacier z opadków

Post autor: k.kolumb »

mima pisze:To jest to!!
Czytałem chyba Jacka Londona, albo kogoś innego, to dwaj bochaterowie robili bimber z trawy hahaha tak z trawy i rozpijali nim eskimosów. Powaga tak było przynajmniej tak pisal autor. :D
To nie byli bochaterowie tylko bohaterowie.

Coś okropnego.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Zacier z opadków

Post autor: Lootzek »

k.kolumb, odpowiedziałeś koledze mima na jego post sprzed 7 lat! :D

A co do skórek z pomarańczy, biorąc pod uwagę jak dominują w nalewie, to z całej dużej na litr psoty.. istna esencja pomarańczowa! ;) Do tego łatwo aromat przechodzi przez sprzęt w trakcie destylacji, więc jest duża szansa na jego obecność w trunku po przepuszczeniu nastawu.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Zacier z opadków

Post autor: radius »

Lootzek pisze:k.kolumb, odpowiedziałeś koledze mima na jego post sprzed 7 lat!
A do tego kolegi mima, już dawno z nami ni ma :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z opadków

Post autor: Kamal »

Bo dostał bana... :P Ale może jeszcze forum czyta. :-)
K.
Obrazek

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Zacier z opadków

Post autor: mirek109 »

mima pisze:To jest to!!

bochaterowie


Gratuluję - boHaterowie!

To że kolego 'mima" już z nami nie ma nie znaczy że takie BYKI powinny pozostać na forum
Panowie - wytykacie błędy, wytykacie i poprawiacie interpunkcję więc poprawcie proszę i to co wskazujemy bez względu na to kiedy i przez kogo było pisane.
Dziękuję

karoldz4
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 18 lut 2012, 16:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier z opadków

Post autor: karoldz4 »

Kiedyś zrobiłem na 19 l wody 4,5kg cukru i skórki pomarańczowe,trochę cytryny i z jednego grejfruta w ilości ok 4 l drobno posiekanych uprzednio 2 x sparzyłem wrzątkiem.Następnie drożdze winiarskie z Biowinu.Wyszło po 2 krotnej destylacji z odrzuceniem przedgonów i pogonów ok 2,2 l trunku o mocy 70 % o silnym aromacie pomarańczy .Dałem kumplom do spróbowania jako pomarańczowy Trunek z pomarańczowych stron.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”