Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 23:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zacier z marchwi.
PostPostNapisane: czwartek, 24 wrz 2009, 18:49 
Tematy: 1
Drodzy bimbernauci. Chcę zacząć swoją przygodę z psoceniem. Mam na stanie sporo marchwi i interesuje mnie, czy da się i w jaki sposób można zrobić z tego zacier. Czy mogę liczyć na waszą pomoc?

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
 Tytuł: Re: Psota z marchwi. Proszę o pomoc.
PostPostNapisane: czwartek, 24 wrz 2009, 18:59 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
O kurcze, na żwirze kiedyś ktoś nastawiał, ale żeby na marchwi??

Aby zakończyć niebanalnie przytoczę pewną historię (prezentowaną już na tym forum), która mi się w zeszłym roku przydarzyła.
Rozmawiałem z pewnym chłopkiem-roztropkiem o bimberku. W rozmowie rzuciłem moje ulubione hasło:
-Ja to i ze żwiru napędzę...
Gość aż podskoczył, wyprężył swą przygarbioną sylwetkę i na jego porośniętej rzadką, czarną szczeciną twarzyczce wymalowało się nieopisane zainteresowanie.
Po chwili (tak aby napięcie sięgnęło zenitu) dodałem:
-...byleby był cukier!
-Aaaa, cukier... - odparł ponuro - Myślałem, że naprawdę z samego żwiru się da...
Zgasł błysk w jego oczach, nieopisany smutek i uczucie zawiedzenia zapanowały na porośniętej rzadką, czarną szczeciną twarzyczce. Z powrotem chłopskie ciało pochyliło się ku ziemi w przygarbionej postawie...

PostPostNapisane: czwartek, 24 wrz 2009, 19:00 
Tematy: 60
Da się, ale musiałbyś poeksperymentować.
Poczytaj teorię:
http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html

Masz tam rozgraniczenie na marchew pastewną i jadalną- róznią się pod wzg. zawartości cukru, który nasze kochane drożdże wprost kochają zjadać, w zamian srając nam alkoholem.

Zacier z marchwi trzeba by- tak myślę- prowadzić z użyciem enzymów. Chyba zmiksowanie marchwi i dodanie drożdży było by marnotrawstwem zawartego w nich cukru. A może jednak spróbować z sokowirówką? Najpierw zrobić sok, a potem zaszczepić grzybolami?
Nie wiem, próbuj- efekt na pewno będzie ciekawy.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 26 wrz 2009, 21:48 
"...w zamian srając nam alkoholem..." - mój ulubiony cytat w tym miesiącu!!! Nie było bardziej trafnego. A co do tematu to kolega jeszcze z czasów podstawówki twierdził, że jego wujek na wszystkim nastawia co tylko do owocu, warzywa lub rośliny podobne jest. Co prawda wujek oprócz regularnego nastawiania również bardzo regularnie przyjmował leki psychotropowe, także wiarygodność może być troszeczkę podważona... Ponoć "cebulówka" całkiem niezła wychodziła. A co - marchew gorsza?

Tytuł: Re: Zacier z marchwi.
PostPostNapisane: niedziela, 18 paź 2009, 21:38 
Tematy: 14
Pamiętam z dzieciństwa, obok nas były koszary, przywieźli tam całą hałdę marchwi a był mróz, więc marchew zmarzła i pamiętam, że była bardzo słodka.
Czyli pierwszy składnik, którego w żwirze nie uświadczysz już mamy. :D

pozdrawiam Bogdan

PostPostNapisane: poniedziałek, 19 paź 2009, 14:50 
Tematy: 13
bimber z marchwi dobry na wzrok a ile witamin by miał... :D

PostPostNapisane: niedziela, 6 mar 2011, 20:52 
Tematy: 6
Koledzy popełnię nastaw na marchwi. Mam dwa koniki i miesiąc temu kupiłem tonę marchewki za 100 zł (dostępna w okolicach Bydgoszczy). I tak od tego miesiąca sobie piję soczek a koniki zajadają. A, że zostało tego jeszcze ze 600 kg postanowiłem zrobić na próbę 50 literków soku i do beczki z bayanusami. Dodam glukozę bo trafiła się przypadkiem. 10 kg nie będzie przesadzone? A dodam, że soczek jest bardzo słodki :D

PostPostNapisane: poniedziałek, 7 mar 2011, 09:03 
Tematy: 12
zebazdan napisał(a):
miesiąc temu kupiłem tonę marchewki (...) I tak od tego miesiąca sobie piję soczek (...) zostało tego jeszcze ze 600 kg (...) :D
Nie "spomarańczowiała" Ci twarz? :lol: :punk:

PostPostNapisane: sobota, 12 mar 2011, 20:37 
Tematy: 6
A no po soczkach mam niezbyt ciekawe doznania siedzące :D Cóż,jutro cisnę soki na witaminizer :odlot:

PostPostNapisane: sobota, 30 kwi 2011, 23:48 
Tematy: 14
Ja nastawiłem dwa zaciery z marchwi jadalnej. Mam koników 15 więc i marchwi dużo. Jeden zacier z surowej, drógi z gotowanej. Fermentuje od dwóch dni bużliwie. Zobaczymy co tego wyjdzie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1