Ja właśnie próbuję zacierać niewielką ilość pokruszonego niesłodowanego żyta w wodzie o temp. 60-65C (co chwila mierzę i reguluję) i zaczynam wątpić w tą obecność enzymów w niesłodowanym życie, pół godziny już chyba minęło a skrobia jak była tak jest...
Ja próbowałem z mąką żytnią żurkową, trzymałem w temperaturze ~65 st C przez około 3,5 godziny, wyniki mizerne (nie sprawdzałem zawartości skrobii). Co prawda trochę bulgotało czyli fermentowało, ale z 5l wyleciało 50 ml jakiegoś niezbyt przyjemnego płynu. Teraz będę próbował już z enzymami z bimberhobby, kupiłem w młynie 10 kg mąki żytniej razowej (1,5 zł za kg). ; )
Może któryś z kolegów zna jakiś sklep internetowy co sprzedaje wysyłkowo enzymy scukrzające skrobie?
Ja mam taki dostęp ale musze mieć przedpłate BOOOOOOOOOOOOO Kupuje sie tylko 30 kg opakowania. Koszt ok. 30 PLN/kg co starcza na 2 tony Optymalne pH: 4,5 - 5,5 Dawka [kg/tona]: 0,4 - 0,6
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości