zacier z kukurydzy


Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

zacier z kukurydzy

Postprzez Kamilos » Środa, 14 Kwi 2010, 08:59

witam!
planuje zrobić whisky ale chce zrobić nastaw z większą ilością % bo ten wujka jessego jest mało wydajny.
chciałbym abyście mi pomogli dopiąć niektóre sprawy , i zaczynam robić nastaw :)
przepis, myślę nad takim czymś:
12 kg śruty kukurydzianej
40 litrów wody
12 kg cukru
nad drożdżami się zastanawiam , nastaw nie będzie pracował w jakiś dużych temp bo będzie w domu a teraz jest umiarkowanie ciepło. wiec zastanawiam się nad popularnymi bayanus lub jakieś gorzelnicze , nie wiem które było by lepiej dać ?

pierwszy pęd pójdzie na wódkę , do drugiego nastawu dodam 1/4 dundru, wymienię ziarna które wypłyną ( czy może lepiej na nowej śrucie?) i może wyjdzie coś co przypomina whisky :D

jak wam się to widzi?
czekam na pomoc, pozdro :)
Kamilos

 
Posty: 14


Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo
Cena: 7,75 zł  
Promocja: 6,95 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznego trunku Jaggermeister.
Esencja Jaktsnaps 25 ml
Cena: 6,99 zł  
Promocja: 6,59 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo
Cena: 7,75 zł  
Promocja: 6,95 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo
Cena: 7,75 zł  
Promocja: 6,95 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Zaprawka Cherry Brandy to oparta na naturalnych składnikach zaprawka do alkoholu. W prosty sposób pozwala uzyskać smak wiśniówki z dodatkiem posmaku pestki.
Zaprawka Cherry Brandy 25 ml
Cena: 6,99 zł  
Promocja: 6,59 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez mateusz0177 » Środa, 14 Kwi 2010, 15:03

witaj. Ja mam dość dobre zdanie o wujku. Z 30 l nastawu miałem 3 litry 70% psotki (dwa razy pędzone). Co do drożdży to ja używałem piekarniczych przy temperaturze około 20 stopni (fermentacja 4-5 dni) . Nie wiem czy uda Ci się zwiększyć wydajność bo to tak naprawdę jest uzależnione od ilości cukru i tez co będziesz łapał. Wujek zaleca po przedgonach 80 -70% (to nie wiele) a reszta jako wódka. Ja łapałem od 80-65%, ale jak byś nie zrobił to po trzech latach w dębie będzie to miało ręce i nogi. pozdrawiam
mateusz0177

 
Posty: 28

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez Kamilos » Czwartek, 15 Kwi 2010, 09:16

Kolego, ja również robiłem jessego i psota wychodzi cud malina, ale mnie chodzi o zwiększenie woltażu czyli dodanie większej ilości drożdży i cukru, aby móc więcej wyciągnąć. Dlatego pytam jakie proporcje dodać i jakie drożdże, aby fermentacja przebiegła bez problemów i nie śmierdziało drożdżami. Myślałem nad bayanus.

Myślę nad drożdżami gorzelnianymi t3. Myślę, że super przerobią nastaw i nie będzie przykrego zapachu , co wy na to ??
Ostatnio edytowany przez Agneskate, Czwartek, 15 Kwi 2010, 10:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: scalenie postów, interpunkcja
Kamilos

 
Posty: 14

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez Calyx » Czwartek, 15 Kwi 2010, 10:19

Kamilos, pazerność na procenty bywa zgubna.
Lepiej pracować z nastawami, które oscylują w granicach 20 blg.
"Przecukrzone" potrafią zatrzymać się za wcześnie i nie przerobią całości.
Wtedy będziesz miał dodatkowe kombinowanie. Po co?
Nastaw, który projektujesz wygląda, że będzie OK
Ja przy tej ilości cukru, zwiększył bym ilość wody do 45L
i zmniejszył ilość śruty do ok. 8kg

8 kg śruty kukurydzianej
45 litrów wody
12 kg cukru
drożdże T3

Cała zabawa polega na cierpliwym eksperymentowaniu
i cierpliwym czekaniu na efekty :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez Kamilos » Czwartek, 15 Kwi 2010, 11:12

Dzięki Calyx za odpowiedź właśnie liczyłem ze ktoś mi pomoże co do proporcji ;)
Ale myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?
Kamilos

 
Posty: 14

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez le.leszek » Czwartek, 15 Kwi 2010, 19:28

Witam,
a gdzie można dostać dobrą śrutę kukurydzianą która mogła by się nadawać do naszych celów ?
Ostatnio edytowany przez Kucyk, Czwartek, 15 Kwi 2010, 19:42, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Wielkie litery
le.leszek

 
Posty: 22

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez Kamilos » Piątek, 16 Kwi 2010, 08:32

Hej,
Ja dostałem w magazynie rolniczym tam gzie są przeróżne pasze i preparaty dla zwierząt hodowlanych, 50 kg za 33,5 zł .
Kamilos

 
Posty: 14

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez Calyx » Piątek, 16 Kwi 2010, 09:18

Kamilos napisał(a):...myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?


Twoje pomysły oscylują blisko działań takich jak w "wujku Jessie".
:) faynie, że kombinujesz :)

Dlatego napisałem o zmniejszeniu ilości śruty, gdyż uważam, że taka ilość
jest wystarczająca do tej ilości cukru i nastawu.
Z ziarnami postępuję tak, że na 4kg cukru, daję 2,5-3kg ziarna lub śruty
i to jest ilość wystarczająca, i ma tę zaletę, że nie zmniejsza za bardzo
pojemności fermentatora.
Czasem robię drugi nastaw na tym samym ziarnie ale je płuczę z pozostałości.
Nic nie odrzucam i nie wymieniam. Dunder i owszem, dolewam.
Powoduje niezłe szaleństwo w fermentatorze :)
Niestety, zdarzało się, że drugi raz potrafił skwaśnieć zamiast przefermentować.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez Kamilos » Niedziela, 18 Kwi 2010, 11:20

Dzięki za pomoc :)
Będę kombinował jeszcze żeby otrzymać jak najlepszy trunek. Jak zrobię nastaw i przedestyluję to zdam relację jak wyszło.
Kamilos

 
Posty: 14

Re: zacier z kukurydzy

Postprzez pavel01 » Piątek, 1 Paź 2010, 08:20

Witam może ktoś z was słyszał o takim przepisie ,żeby kukurydzę zalać wodą i co jakiś czas przemieszać może to potrwać parę dni ,aż puści mleko potem dodać 1410 ,ale zamiast drożdży serwatkę.Po zakończeniu fermentacji gotować razem z kukurydzą.Przepis usłyszałem od jednego polaka ,który mieszkał 20 lat w Ameryce.
pavel01

 
Posty: 2

Następna

Wróć do Zaciery zbożowe i ziemniaczane

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: sta63 oraz 0 gości

Zabawa