zacier z kukurydzy

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » środa, 14 kwie 2010, 07:59

witam!
planuje zrobić whisky ale chce zrobić nastaw z większą ilością % bo ten wujka jessego jest mało wydajny.
chciałbym abyście mi pomogli dopiąć niektóre sprawy , i zaczynam robić nastaw :)
przepis, myślę nad takim czymś:
12 kg śruty kukurydzianej
40 litrów wody
12 kg cukru
nad drożdżami się zastanawiam , nastaw nie będzie pracował w jakiś dużych temp bo będzie w domu a teraz jest umiarkowanie ciepło. wiec zastanawiam się nad popularnymi bayanus lub jakieś gorzelnicze , nie wiem które było by lepiej dać ?

pierwszy pęd pójdzie na wódkę , do drugiego nastawu dodam 1/4 dundru, wymienię ziarna które wypłyną ( czy może lepiej na nowej śrucie?) i może wyjdzie coś co przypomina whisky :D

jak wam się to widzi?
czekam na pomoc, pozdro :)


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mateusz0177
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 26 gru 2009, 19:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: śliwowica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: mateusz0177 » środa, 14 kwie 2010, 14:03

witaj. Ja mam dość dobre zdanie o wujku. Z 30 l nastawu miałem 3 litry 70% psotki (dwa razy pędzone). Co do drożdży to ja używałem piekarniczych przy temperaturze około 20 stopni (fermentacja 4-5 dni) . Nie wiem czy uda Ci się zwiększyć wydajność bo to tak naprawdę jest uzależnione od ilości cukru i tez co będziesz łapał. Wujek zaleca po przedgonach 80 -70% (to nie wiele) a reszta jako wódka. Ja łapałem od 80-65%, ale jak byś nie zrobił to po trzech latach w dębie będzie to miało ręce i nogi. pozdrawiam


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » czwartek, 15 kwie 2010, 08:16

Kolego, ja również robiłem jessego i psota wychodzi cud malina, ale mnie chodzi o zwiększenie woltażu czyli dodanie większej ilości drożdży i cukru, aby móc więcej wyciągnąć. Dlatego pytam jakie proporcje dodać i jakie drożdże, aby fermentacja przebiegła bez problemów i nie śmierdziało drożdżami. Myślałem nad bayanus.

Myślę nad drożdżami gorzelnianymi t3. Myślę, że super przerobią nastaw i nie będzie przykrego zapachu , co wy na to ??
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2010, 09:10 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie postów, interpunkcja

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Calyx » czwartek, 15 kwie 2010, 09:19

Kamilos, pazerność na procenty bywa zgubna.
Lepiej pracować z nastawami, które oscylują w granicach 20 blg.
"Przecukrzone" potrafią zatrzymać się za wcześnie i nie przerobią całości.
Wtedy będziesz miał dodatkowe kombinowanie. Po co?
Nastaw, który projektujesz wygląda, że będzie OK
Ja przy tej ilości cukru, zwiększył bym ilość wody do 45L
i zmniejszył ilość śruty do ok. 8kg

8 kg śruty kukurydzianej
45 litrów wody
12 kg cukru
drożdże T3

Cała zabawa polega na cierpliwym eksperymentowaniu
i cierpliwym czekaniu na efekty :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » czwartek, 15 kwie 2010, 10:12

Dzięki Calyx za odpowiedź właśnie liczyłem ze ktoś mi pomoże co do proporcji ;)
Ale myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?


le.leszek
20
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 19 lut 2010, 11:10
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: le.leszek » czwartek, 15 kwie 2010, 18:28

Witam,
a gdzie można dostać dobrą śrutę kukurydzianą która mogła by się nadawać do naszych celów ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2010, 18:42 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » piątek, 16 kwie 2010, 07:32

Hej,
Ja dostałem w magazynie rolniczym tam gzie są przeróżne pasze i preparaty dla zwierząt hodowlanych, 50 kg za 33,5 zł .

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Calyx » piątek, 16 kwie 2010, 08:18

Kamilos pisze:...myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?


Twoje pomysły oscylują blisko działań takich jak w "wujku Jessie".
:) faynie, że kombinujesz :)

Dlatego napisałem o zmniejszeniu ilości śruty, gdyż uważam, że taka ilość
jest wystarczająca do tej ilości cukru i nastawu.
Z ziarnami postępuję tak, że na 4kg cukru, daję 2,5-3kg ziarna lub śruty
i to jest ilość wystarczająca, i ma tę zaletę, że nie zmniejsza za bardzo
pojemności fermentatora.
Czasem robię drugi nastaw na tym samym ziarnie ale je płuczę z pozostałości.
Nic nie odrzucam i nie wymieniam. Dunder i owszem, dolewam.
Powoduje niezłe szaleństwo w fermentatorze :)
Niestety, zdarzało się, że drugi raz potrafił skwaśnieć zamiast przefermentować.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » niedziela, 18 kwie 2010, 10:20

Dzięki za pomoc :)
Będę kombinował jeszcze żeby otrzymać jak najlepszy trunek. Jak zrobię nastaw i przedestyluję to zdam relację jak wyszło.


pavel01
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2010, 20:43
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: pavel01 » piątek, 1 paź 2010, 07:20

Witam może ktoś z was słyszał o takim przepisie ,żeby kukurydzę zalać wodą i co jakiś czas przemieszać może to potrwać parę dni ,aż puści mleko potem dodać 1410 ,ale zamiast drożdży serwatkę.Po zakończeniu fermentacji gotować razem z kukurydzą.Przepis usłyszałem od jednego polaka ,który mieszkał 20 lat w Ameryce.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości