zacier z kukurydzy

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » środa, 14 kwie 2010, 07:59

witam!
planuje zrobić whisky ale chce zrobić nastaw z większą ilością % bo ten wujka jessego jest mało wydajny.
chciałbym abyście mi pomogli dopiąć niektóre sprawy , i zaczynam robić nastaw :)
przepis, myślę nad takim czymś:
12 kg śruty kukurydzianej
40 litrów wody
12 kg cukru
nad drożdżami się zastanawiam , nastaw nie będzie pracował w jakiś dużych temp bo będzie w domu a teraz jest umiarkowanie ciepło. wiec zastanawiam się nad popularnymi bayanus lub jakieś gorzelnicze , nie wiem które było by lepiej dać ?

pierwszy pęd pójdzie na wódkę , do drugiego nastawu dodam 1/4 dundru, wymienię ziarna które wypłyną ( czy może lepiej na nowej śrucie?) i może wyjdzie coś co przypomina whisky :D

jak wam się to widzi?
czekam na pomoc, pozdro :)


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mateusz0177
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 26 gru 2009, 19:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: śliwowica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: mateusz0177 » środa, 14 kwie 2010, 14:03

witaj. Ja mam dość dobre zdanie o wujku. Z 30 l nastawu miałem 3 litry 70% psotki (dwa razy pędzone). Co do drożdży to ja używałem piekarniczych przy temperaturze około 20 stopni (fermentacja 4-5 dni) . Nie wiem czy uda Ci się zwiększyć wydajność bo to tak naprawdę jest uzależnione od ilości cukru i tez co będziesz łapał. Wujek zaleca po przedgonach 80 -70% (to nie wiele) a reszta jako wódka. Ja łapałem od 80-65%, ale jak byś nie zrobił to po trzech latach w dębie będzie to miało ręce i nogi. pozdrawiam


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » czwartek, 15 kwie 2010, 08:16

Kolego, ja również robiłem jessego i psota wychodzi cud malina, ale mnie chodzi o zwiększenie woltażu czyli dodanie większej ilości drożdży i cukru, aby móc więcej wyciągnąć. Dlatego pytam jakie proporcje dodać i jakie drożdże, aby fermentacja przebiegła bez problemów i nie śmierdziało drożdżami. Myślałem nad bayanus.

Myślę nad drożdżami gorzelnianymi t3. Myślę, że super przerobią nastaw i nie będzie przykrego zapachu , co wy na to ??
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2010, 09:10 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie postów, interpunkcja

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Calyx » czwartek, 15 kwie 2010, 09:19

Kamilos, pazerność na procenty bywa zgubna.
Lepiej pracować z nastawami, które oscylują w granicach 20 blg.
"Przecukrzone" potrafią zatrzymać się za wcześnie i nie przerobią całości.
Wtedy będziesz miał dodatkowe kombinowanie. Po co?
Nastaw, który projektujesz wygląda, że będzie OK
Ja przy tej ilości cukru, zwiększył bym ilość wody do 45L
i zmniejszył ilość śruty do ok. 8kg

8 kg śruty kukurydzianej
45 litrów wody
12 kg cukru
drożdże T3

Cała zabawa polega na cierpliwym eksperymentowaniu
i cierpliwym czekaniu na efekty :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » czwartek, 15 kwie 2010, 10:12

Dzięki Calyx za odpowiedź właśnie liczyłem ze ktoś mi pomoże co do proporcji ;)
Ale myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?


le.leszek
20
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 19 lut 2010, 11:10
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: le.leszek » czwartek, 15 kwie 2010, 18:28

Witam,
a gdzie można dostać dobrą śrutę kukurydzianą która mogła by się nadawać do naszych celów ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2010, 18:42 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » piątek, 16 kwie 2010, 07:32

Hej,
Ja dostałem w magazynie rolniczym tam gzie są przeróżne pasze i preparaty dla zwierząt hodowlanych, 50 kg za 33,5 zł .

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Calyx » piątek, 16 kwie 2010, 08:18

Kamilos pisze:...myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?


Twoje pomysły oscylują blisko działań takich jak w "wujku Jessie".
:) faynie, że kombinujesz :)

Dlatego napisałem o zmniejszeniu ilości śruty, gdyż uważam, że taka ilość
jest wystarczająca do tej ilości cukru i nastawu.
Z ziarnami postępuję tak, że na 4kg cukru, daję 2,5-3kg ziarna lub śruty
i to jest ilość wystarczająca, i ma tę zaletę, że nie zmniejsza za bardzo
pojemności fermentatora.
Czasem robię drugi nastaw na tym samym ziarnie ale je płuczę z pozostałości.
Nic nie odrzucam i nie wymieniam. Dunder i owszem, dolewam.
Powoduje niezłe szaleństwo w fermentatorze :)
Niestety, zdarzało się, że drugi raz potrafił skwaśnieć zamiast przefermentować.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamilos » niedziela, 18 kwie 2010, 10:20

Dzięki za pomoc :)
Będę kombinował jeszcze żeby otrzymać jak najlepszy trunek. Jak zrobię nastaw i przedestyluję to zdam relację jak wyszło.


pavel01
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2010, 20:43
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: pavel01 » piątek, 1 paź 2010, 07:20

Witam może ktoś z was słyszał o takim przepisie ,żeby kukurydzę zalać wodą i co jakiś czas przemieszać może to potrwać parę dni ,aż puści mleko potem dodać 1410 ,ale zamiast drożdży serwatkę.Po zakończeniu fermentacji gotować razem z kukurydzą.Przepis usłyszałem od jednego polaka ,który mieszkał 20 lat w Ameryce.

Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 14:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Karalio » piątek, 5 lis 2010, 08:01

A może ktoś z kolegów próbował taką kukurydzę potrzymać w gorącej wodzie?
W kukurydzy jest przecież skrobia, trochę posiedziałem w necie i istnieje możliwość rozpadu skrobi na prostsze cukry pod wpływem wysokiej temp. dodanie takiej papki do zacieru mogło by podnieść jego wydajność- chyba. Nie wiem bo na razie teoretyzuję.
Zabieram się lada dzień do "Jessiego" i planuję właśnie taką podgotowaną kukurydzę dodać do nastawu, (ponieważ robię to po raz pierwszy będzie mi brakowało materiału porównawczego - i tu liczę na Was) . Sądzę że taki manewr, jeśli nie poprawi wydajności to powinien po prawić aromat. Może już próbowaliście tego?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5048
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Zygmunt » piątek, 5 lis 2010, 11:50

Wysoka temperatura jest optymalna dla działania amylazy, która rozkłada skrobię. Kukurydza zawiera sporo amylazy, więc skrobia jest częściowo rzeczywiście rozłożona. Ale dodając enzymy można ten proces znaaacznie przyspieszyć i uzyskać większą wydajność- enzymy wcale nie są drogie. To trochę tak jak z używaniem dzikich drożdży, kiedy łatwo można kupić drożdże dedykowane...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 14:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Karalio » piątek, 5 lis 2010, 11:56

No w zupełności się zgodzę, kupno enzymów jest oczywistym rozwiązaniem technologicznym, tylko że odniosłem wrażenie że szukamy rozwiązania omijającego wykorzystanie kupnych enzymów jak i słodowania, nie jako ulepszający w tym wypadku przepis Jessiego, bez znacznego komplikowania sprawy.

Awatar użytkownika

kejn
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 14 sie 2015, 12:45
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: kejn » wtorek, 29 wrz 2015, 09:05

Zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu drożdży (Whisky Yeast od Alcotec) mój nastaw zatarty enzymami powinien pracować 5-6 dni czyli do zeszłego czwartkua, a dziś jest wtorek - blg w okolicach 2 i cały czas bulgocze.

To mój pierwszy zbożowy zacier, ale czytając forum widziałem posty ludzi mówiące o tym, że nawet po 4 dniach fermentacja ustaje. Czy cukromierz nie przekłamuje wyniku? Czy bąble które widzę mogą być dwutlenkiem węgla z nagazowanego płynu i drożdże zeżarły co miały zeżreć? Czy potrzebne są dodatkowe informacje dotyczące zacieru?


camel7771
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 10 lut 2016, 21:39
Załączniki
Zacier z kukurydzy - jaka pożywka ?

Postautor: camel7771 » czwartek, 11 lut 2016, 12:03

Witam. Na początku chciałbym zaznaczyć iż jestem początkujący w sprawach bimbrowych więc proszę o wyrozumiałość. Mam przepis na zacier z kukurydzy. Czy ktoś mógłby mi doradzić czy receptura jest dobra i jak dodaje się pożywkę i jaką najlepiej do produktów zbożowych? Czytałem trochę na forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Oto moja receptura:

10 kg. mielonej kukurydzy
50 litrów wody
14 kg. cukru
drożdże gorzelnicze fermiol do produktów zbożowych

i do tego pożywka ale nie wiem jaka i jak się ją dodaje. Mam również pytanie jak rozpoznać że zacier jest już gotowy do przepuszczania. Zacier będę robił w beczce 120 L. czy dekiel musi być szczelnie zamknięty a w deklu wystarczy rurka czy jeszcze jakoś inaczej to zrobić? Wiem że moje pytania pewnie was śmieszą albo wydają się tak proste że wszystko pisze na forum jednak tak jak pisałem ciężko mi to ogarnąć i znaleźć konkretne odpowiedzi. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :D

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2554
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Wald » czwartek, 11 lut 2016, 19:28

Nie zacierasz, czyli nie słodujesz ziarna, więc będzie to zwykły nastaw, nie zacier. Kup zestaw https://alkohole-domowe.pl/product-pl-8 ... vodka.html , zrób jak ich producent poleca i wszystkie problemy masz z głowy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Kamal
1200
Posty: 1249
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamal » czwartek, 11 lut 2016, 20:27

Nie zacierasz, czyli nie słodujesz ziarna, więc będzie to zwykły nastaw, nie zacier.

Żeby był zacier nie trzeba słodować zboża. Można je zatrzeć enzymami z butelki lub strzykawki. :-)
K.
Obrazek


spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Załączniki
Re: Odp: zacier z kukurydzy

Postautor: spinacz » piątek, 12 lut 2016, 00:13

Żeby zatrzeć ziarno musi ono być chyba zeslodowane.

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4381
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: radius » piątek, 12 lut 2016, 08:08

Nie musi. Kamal napisał ci dlaczego.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: spinacz » piątek, 12 lut 2016, 10:17

To przepraszam , już doczytałem . Myślałem że enzym zastępuje zacieranie a nie słodowanie.

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4381
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: radius » piątek, 12 lut 2016, 14:09

Enzym niczego nie zastępuje. Enzymami, czy to zawartymi w słodowanym ziarnie czy "w butelce", zacierasz skrobię zawartą w ziarnie.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Załączniki
Re: Odp: zacier z kukurydzy

Postautor: spinacz » piątek, 12 lut 2016, 14:15

Więc zastępuje proces słodowania.

Awatar użytkownika

Kamal
1200
Posty: 1249
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: Kamal » piątek, 12 lut 2016, 15:12

Zastępuje proces tworzenia się enzymów w ziarnie. Czyli słodowania. :-)
Ale ktoś pisał, że ziarno słodowane daje lepsze aromaty niż nie słodowane. :-)
K.
Obrazek


bacoma998
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 17:27
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: bacoma998 » poniedziałek, 14 lis 2016, 18:03

Calyx pisze:
8 kg śruty kukurydzianej
45 litrów wody
12 kg cukru
drożdże T3

Cała zabawa polega na cierpliwym eksperymentowaniu
i cierpliwym czekaniu na efekty :)

Pozdrawiam Calyx

Witam mam pytanie jaką gorącą wodą zalewamy składniki i czy śrutę płuczemy wcześniej. Sory ale będę robił pierwszy raz nastaw z kukurydzy a po przeczytaniu kilku postów mam mętlik w głowie. Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika

seneka25
250
Posty: 274
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: zacier z kukurydzy

Postautor: seneka25 » poniedziałek, 14 lis 2016, 18:51

W dziale "Problemy zacierowe" jest temat "zacieranie z dodatkiem dundru".Poczytaj sobie posty kolegi GrOOObego wszystko jest jak byk napisane. :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości