witam! planuje zrobić whisky ale chce zrobić nastaw z większą ilością % bo ten wujka jessego jest mało wydajny. chciałbym abyście mi pomogli dopiąć niektóre sprawy , i zaczynam robić nastaw przepis, myślę nad takim czymś: 12 kg śruty kukurydzianej 40 litrów wody 12 kg cukru nad drożdżami się zastanawiam , nastaw nie będzie pracował w jakiś dużych temp bo będzie w domu a teraz jest umiarkowanie ciepło. wiec zastanawiam się nad popularnymi bayanus lub jakieś gorzelnicze , nie wiem które było by lepiej dać ?
pierwszy pęd pójdzie na wódkę , do drugiego nastawu dodam 1/4 dundru, wymienię ziarna które wypłyną ( czy może lepiej na nowej śrucie?) i może wyjdzie coś co przypomina whisky
witaj. Ja mam dość dobre zdanie o wujku. Z 30 l nastawu miałem 3 litry 70% psotki (dwa razy pędzone). Co do drożdży to ja używałem piekarniczych przy temperaturze około 20 stopni (fermentacja 4-5 dni) . Nie wiem czy uda Ci się zwiększyć wydajność bo to tak naprawdę jest uzależnione od ilości cukru i tez co będziesz łapał. Wujek zaleca po przedgonach 80 -70% (to nie wiele) a reszta jako wódka. Ja łapałem od 80-65%, ale jak byś nie zrobił to po trzech latach w dębie będzie to miało ręce i nogi. pozdrawiam
Kolego, ja również robiłem jessego i psota wychodzi cud malina, ale mnie chodzi o zwiększenie woltażu czyli dodanie większej ilości drożdży i cukru, aby móc więcej wyciągnąć. Dlatego pytam jakie proporcje dodać i jakie drożdże, aby fermentacja przebiegła bez problemów i nie śmierdziało drożdżami. Myślałem nad bayanus.
Myślę nad drożdżami gorzelnianymi t3. Myślę, że super przerobią nastaw i nie będzie przykrego zapachu , co wy na to ??
Ostatnio edytowano czwartek, 15 kwi 2010, 09:10 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Kamilos, pazerność na procenty bywa zgubna. Lepiej pracować z nastawami, które oscylują w granicach 20 blg. "Przecukrzone" potrafią zatrzymać się za wcześnie i nie przerobią całości. Wtedy będziesz miał dodatkowe kombinowanie. Po co? Nastaw, który projektujesz wygląda, że będzie OK Ja przy tej ilości cukru, zwiększył bym ilość wody do 45L i zmniejszył ilość śruty do ok. 8kg
8 kg śruty kukurydzianej 45 litrów wody 12 kg cukru drożdże T3
Cała zabawa polega na cierpliwym eksperymentowaniu i cierpliwym czekaniu na efekty
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Dzięki Calyx za odpowiedź właśnie liczyłem ze ktoś mi pomoże co do proporcji Ale myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?
...myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?
Twoje pomysły oscylują blisko działań takich jak w "wujku Jessie". faynie, że kombinujesz
Dlatego napisałem o zmniejszeniu ilości śruty, gdyż uważam, że taka ilość jest wystarczająca do tej ilości cukru i nastawu. Z ziarnami postępuję tak, że na 4kg cukru, daję 2,5-3kg ziarna lub śruty i to jest ilość wystarczająca, i ma tę zaletę, że nie zmniejsza za bardzo pojemności fermentatora. Czasem robię drugi nastaw na tym samym ziarnie ale je płuczę z pozostałości. Nic nie odrzucam i nie wymieniam. Dunder i owszem, dolewam. Powoduje niezłe szaleństwo w fermentatorze Niestety, zdarzało się, że drugi raz potrafił skwaśnieć zamiast przefermentować.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Witam może ktoś z was słyszał o takim przepisie ,żeby kukurydzę zalać wodą i co jakiś czas przemieszać może to potrwać parę dni ,aż puści mleko potem dodać 1410 ,ale zamiast drożdży serwatkę.Po zakończeniu fermentacji gotować razem z kukurydzą.Przepis usłyszałem od jednego polaka ,który mieszkał 20 lat w Ameryce.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości