zacier z kukurydzy

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 15:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum

Post autor: Karalio »

A może ktoś z kolegów próbował taką kukurydzę potrzymać w gorącej wodzie?
W kukurydzy jest przecież skrobia, trochę posiedziałem w necie i istnieje możliwość rozpadu skrobi na prostsze cukry pod wpływem wysokiej temp. dodanie takiej papki do zacieru mogło by podnieść jego wydajność- chyba. Nie wiem bo na razie teoretyzuję.
Zabieram się lada dzień do "Jessiego" i planuję właśnie taką podgotowaną kukurydzę dodać do nastawu, (ponieważ robię to po raz pierwszy będzie mi brakowało materiału porównawczego - i tu liczę na Was) . Sądzę że taki manewr, jeśli nie poprawi wydajności to powinien po prawić aromat. Może już próbowaliście tego?
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Zygmunt »

Wysoka temperatura jest optymalna dla działania amylazy, która rozkłada skrobię. Kukurydza zawiera sporo amylazy, więc skrobia jest częściowo rzeczywiście rozłożona. Ale dodając enzymy można ten proces znaaacznie przyspieszyć i uzyskać większą wydajność- enzymy wcale nie są drogie. To trochę tak jak z używaniem dzikich drożdży, kiedy łatwo można kupić drożdże dedykowane...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 15:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Karalio »

No w zupełności się zgodzę, kupno enzymów jest oczywistym rozwiązaniem technologicznym, tylko że odniosłem wrażenie że szukamy rozwiązania omijającego wykorzystanie kupnych enzymów jak i słodowania, nie jako ulepszający w tym wypadku przepis Jessiego, bez znacznego komplikowania sprawy.
Awatar użytkownika

kejn
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 14 sie 2015, 13:45
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: kejn »

Zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu drożdży (Whisky Yeast od Alcotec) mój nastaw zatarty enzymami powinien pracować 5-6 dni czyli do zeszłego czwartkua, a dziś jest wtorek - blg w okolicach 2 i cały czas bulgocze.

To mój pierwszy zbożowy zacier, ale czytając forum widziałem posty ludzi mówiące o tym, że nawet po 4 dniach fermentacja ustaje. Czy cukromierz nie przekłamuje wyniku? Czy bąble które widzę mogą być dwutlenkiem węgla z nagazowanego płynu i drożdże zeżarły co miały zeżreć? Czy potrzebne są dodatkowe informacje dotyczące zacieru?

camel7771
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 10 lut 2016, 21:39
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Zacier z kukurydzy - jaka pożywka ?

Post autor: camel7771 »

Witam. Na początku chciałbym zaznaczyć iż jestem początkujący w sprawach bimbrowych więc proszę o wyrozumiałość. Mam przepis na zacier z kukurydzy. Czy ktoś mógłby mi doradzić czy receptura jest dobra i jak dodaje się pożywkę i jaką najlepiej do produktów zbożowych? Czytałem trochę na forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Oto moja receptura:

10 kg. mielonej kukurydzy
50 litrów wody
14 kg. cukru
drożdże gorzelnicze fermiol do produktów zbożowych

i do tego pożywka ale nie wiem jaka i jak się ją dodaje. Mam również pytanie jak rozpoznać że zacier jest już gotowy do przepuszczania. Zacier będę robił w beczce 120 L. czy dekiel musi być szczelnie zamknięty a w deklu wystarczy rurka czy jeszcze jakoś inaczej to zrobić? Wiem że moje pytania pewnie was śmieszą albo wydają się tak proste że wszystko pisze na forum jednak tak jak pisałem ciężko mi to ogarnąć i znaleźć konkretne odpowiedzi. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Wald »

Nie zacierasz, czyli nie słodujesz ziarna, więc będzie to zwykły nastaw, nie zacier. Kup zestaw https://alkohole-domowe.pl/product-pl-8 ... vodka.html , zrób jak ich producent poleca i wszystkie problemy masz z głowy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Kamal »

Nie zacierasz, czyli nie słodujesz ziarna, więc będzie to zwykły nastaw, nie zacier.

Żeby był zacier nie trzeba słodować zboża. Można je zatrzeć enzymami z butelki lub strzykawki. :-)
K.
Obrazek

spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Podziękował: 5 razy
Re: Odp: zacier z kukurydzy

Post autor: spinacz »

Żeby zatrzeć ziarno musi ono być chyba zeslodowane.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: radius »

Nie musi. Kamal napisał ci dlaczego.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Podziękował: 5 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: spinacz »

To przepraszam , już doczytałem . Myślałem że enzym zastępuje zacieranie a nie słodowanie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: radius »

Enzym niczego nie zastępuje. Enzymami, czy to zawartymi w słodowanym ziarnie czy "w butelce", zacierasz skrobię zawartą w ziarnie.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Podziękował: 5 razy
Re: Odp: zacier z kukurydzy

Post autor: spinacz »

Więc zastępuje proces słodowania.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Kamal »

Zastępuje proces tworzenia się enzymów w ziarnie. Czyli słodowania. :-)
Ale ktoś pisał, że ziarno słodowane daje lepsze aromaty niż nie słodowane. :-)
K.
Obrazek

bacoma998
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:27
Podziękował: 1 raz
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: bacoma998 »

Calyx pisze:
8 kg śruty kukurydzianej
45 litrów wody
12 kg cukru
drożdże T3

Cała zabawa polega na cierpliwym eksperymentowaniu
i cierpliwym czekaniu na efekty :)

Pozdrawiam Calyx
Witam mam pytanie jaką gorącą wodą zalewamy składniki i czy śrutę płuczemy wcześniej. Sory ale będę robił pierwszy raz nastaw z kukurydzy a po przeczytaniu kilku postów mam mętlik w głowie. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: seneka »

W dziale "Problemy zacierowe" jest temat "zacieranie z dodatkiem dundru".Poczytaj sobie posty kolegi GrOOObego wszystko jest jak byk napisane. :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Emillio29
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:43
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Emillio29 »

Witajcie. Mam pewne Informacje które mogą pomóc wszystkim - i mnie oczywiście.
Mianowicie, Kukurydza - mączka, czy śruta , jeśli jest zacierana i upłynniana Alfaamylazą, tworzą się cukry- maltoza(czy cuś takego), dekstryny i sacharoza(bodajże)- to są wiadomości z podstawówki, więc 20 lat temu. Pamiętam też , że Alfaamylaza najlepiej rozpuszcza śrute w temp 62, lub 72*C. potem po upłynnieniu, są jeszcze dekstryny które nie są trawione przez drożdże, ale jest jeszcze jeden myk- nazywa się to gamma amylaza, albo glukoamylaza - która w temp 62- albo 72*C najlepiej działa i z dekstryn powstają związki cukrowe które są przez drożdże trawione- takim sposobem cały cukier ze śruty pięknie pożerają drożdże. Chciałbym skonsultować moją dawną wiedzę z kimś kto się zna na chemii. Pamiętam, że ogromną ilość enzymów ma prosty Młody jęczmień. Czy ktoś zamiast enzymów używał go do scukrzania i upłynniania?
Awatar użytkownika

kosak30
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 17 sty 2020, 15:43
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: kosak30 »

Cześć. Pomyślałem sobie by do gotowego nastawu z 7 kg cukru i drożdży turbo, cukrówki, dołożyć śruty z kukurydzy. Czy efekt jakiś będzie smakowo lepszy niż z samej cukrówki? Moja maszyna to aabratek. Katalizator 30 cm zasypany sprężynkami miedzianymi. Kolumna 110 cm, podparcie to zmywak nierdzewny, sprężynki pryzmatyczne i u góry znów zmywak.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 18:59 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Kamal »

Bez sensu, jak chcesz zaczynać nastawy z zbożem i cukrem to ziarno-bez-zacierania-t318.html oraz latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html
Albo bez cukru, i zacieranie zbóż.
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 19:56 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: masterpaw2 »

@kosak30, tylko pamiętaj żeby takich nastawów, zacierów o jakich wspomniał kolega Kamal nie rektyfikować, a destylować.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: mocho »

Zależy co chce otrzymać, jak czystą z posmakiem to moim zdaniem jednak rektyfikacja
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: klozet666 »

Panowie,

Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj.

Zacierałem pierwszy raz z kukurydzy z enzymami.

Proporcje 200l wody
80kg śruty kukurydzianej
Enzymy z deptanej.

Blg wyszło 17,5

Pytanie teraz takie, czy jeśli bym dał tak jak większość osób tutaj robi czyli 200l wody i 70kg śruty to efekty był by ten sam?

Jest jakieś info ile enzymy są w stanie przerobić? Próbę jodowa wychodziła cały czas pozytywna pomimo blg prawie 18.

Jakie blg można maksymalnie uzyskać? ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Doody »

Dość gruba śruta. Opisz jak zacierałeś.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: klozet666 »

1. Woda do 75 z połowa enzymu alfa
2. Wsypałem śrutę grzanie do 95. Dodałem resztę enzymu
3. 2,5 godz zostawiłem z włączonym mieszadłem
4.później schłodziłem do 63C dodałem enzym scukrzający i redukujący lepkość
5. Zostawiłem tak kolejne 4 godziny. Blg wtedy już przy korekcie cukromierza było w granicach 18
6. Schłodziłem do 25 i dodałem drożdże

Cały czas chodziło mieszadło.

Jakie blg powinno być przy takich ilościach kukurydzy?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 20 maja 2020, 19:16 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

dzik621
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2019, 10:58
Podziękował: 2 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: dzik621 »

klozet666 pisze: Proporcje 200l wody
80kg śruty kukurydzianej
Enzymy z deptanej.

Blg wyszło 17,5

Pytanie teraz takie, czy jeśli bym dał tak jak większość osób tutaj robi czyli 200l wody i 70kg śruty to efekty był by ten sam?

Jest jakieś info ile enzymy są w stanie przerobić? Próbę jodowa wychodziła cały czas pozytywna pomimo blg prawie 18.

Jakie blg można maksymalnie uzyskać?
Kukurydza zawiera 60-70% skrobi, efektywność bardzo skutecznego zacierania to 80%. Czyli masz 0,56*80kg = 44,8 kg cukru w 280kg zacieru = 16BLG. Twoje 17,5 jest zatem prawidłowym i dość dobrym wynikiem, biorąc pod uwagę niecukry.

Gdybyś dał 70kg zamiast 80 to miałbyś odpowiednio mniejsze BLG i nieco rzadszy zacier.

Pomiar BLG przed zadaniem drożdży też nie będzie dokładny, bo enzymy pracują również w trakcje fermentacji i w niższej temperaturze (60-65*C to temperatura optymalna, ale w niższej też działają tylko słabiej). Próba jodowa wyjdzie Ci negatywna po skończonej fermentacji, zwłaszcza jak zadasz drożdże z amyloglukozydazą.

Na opakowaniu enzymów masz podaje ile stosuje się enzymu na ile ziarna: np. 50ml na 108kg śruty kukurydzianej (ja tak mam napisane na jednej z buteleczek).

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Pawlik67 »

koledzy mam pytanie, nie znalazłem innego bardziej pasującego tematu, a nie chce zaczynać nowego. Chodzi mi o śrutę kukurydzianą, a konkretnie produkt z "gniotownika". Znajomy obiecał mi parę kilogramów świeżej tegorocznej kukurydzy, ale nie ma śrutownika, za to ma "gniotownik , który nie mieli na żarnach tylko gniecie ziarno. Teraz pytanie , czy taki produkt z Gniotownika nadaje sie sie do zacierania? Chciałem zrobić coś na wzór Burbona.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Góral bagienny »

Nadaje się śmiało zacieraj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: kwik44 »

Sam ma gniotownik od Patryka i super działa. Tak, że nastawiaj i zacieraj ;)
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Doody »

Gniotownik jest nawet lepszy od śrutownika zwłaszcza dla zbóż z łuską. Dla kukurydzy akurat większego znaczenia to nie ma, niemniej się nadaje ;)
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”