Hej
Pierwszy raz robiłem wczoraj zacier z kukurydzy i słodu jęczmiennego, ponieważ wczoraj wszystko było jeszcze gorące zmierzyłem BLG dzisiaj rano i jest 44 jakiś szok dla mnie, a zacier nie jest wcale za mocno słodki - nie wiem co zrobić, już opisuję jak to zrobiłem:
5 kg kukurydzy, 1,5 kg słodu jęczmiennego, garnek mam 17l więc robiłem to wszystko na 3 razy, wymieszałem kukurydzę (bardzo drobną śrutę) i słód. Najpierw przez godzinę gotowałem w temp 65 stopni a potem 15 min w temp 78 stopni, przelałem przez sito i wlałem wszystko do wiadra niestety nie jest to bardzo klarowne bo za duże sito miałem, drożdże mam do whisky ale na razie nie wsypałem bo pewnie tego nie przerobią,mam jeszcze T48.
chopy i dziewuchy co mam zrobić ?
zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?
Klarowność nie ma znaczenia, ale pływająca śruta już tak. Przecedź zacier przez coś i mierz płyn. No i temperatura blisko 20 stopni powinna być. Jak tak liczę na oko to masz 6,5kg śruty, o ile dobrze cię rozumiem, w jakichś 40-45l zacieru. W tym jest jakieś 4kg cukrów o ile dobrze się zatarło. To by dało blg na poziomie 10. No chyba, że zacierałeś 6,5 kg śruty w ~15-16l zacieru to by dało blg na poziomie ~25. O ile się nie walnąłem gdzieś po drodze. Założyłem ok 60% skrobi w ziarnie.
Re: zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?
Dziękuję za odpowiedzi, po Waszych postach sprawdziłem w jakiej skali jest ten areometr i jest to Oechsle więc wszystko już jasne.
44/4 daje 10 BLG więc wszystko zgodne z obliczeniami kwik44
Sorki za moją głupotę ale gdyby nie Wasze odpowiedzi to bym na to nie wpadł.
44/4 daje 10 BLG więc wszystko zgodne z obliczeniami kwik44
Sorki za moją głupotę ale gdyby nie Wasze odpowiedzi to bym na to nie wpadł.