Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Zależy ile chcesz nastawić. Ja swoje wiśnie na tym nastawiłem - 2 wiadra po pk 9l nastawu przerobiły w 10 dni - pół paczki drożdży + pół paczki pożywki i 1,5 kg cukru na wiadro. Pamiętaj wyższa temperatura w której stoi nastaw szybsze przerabianie cukru.
jak przedestylujesz powinieneś otrzymać teoretycznie około 0,9 spirytusu...
To musi mieć jakiś super cukier. Z 1kg wychodzi teoretycznie 0,6l spirytusu a rzeczywiście to jak wyjdzie 0,5l to jest dobrze.
Ewidentna moja gafa- miałem na myśli 0,9l pijalnego "spirytusu", czyli mocnej wódki, nie 98% czyściocha...
JanK napisał(a):
Zygmunt napisał(a):
zacier na końcu powinien znajdować się na poziomie 0, a nawet -1 albo -2 BLG. P
Na dokładnym sprzęcie pomiarowym przerobiony nastaw pokazuję -4 BLG.
Na "marketowym" aerometrze wartość -4 jest jakieś pół centymetra nad górą pływaka
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości