Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: mienho »

Na moje to rozcieńczyć wodą i/lub zaprawić jakimiś drożdżami dobrymi, tutaj proszę o pomoc doświadczonych. Przy takim wysokim startowym blg drożdże zginęły od alkoholu.
promocja
Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2016, 00:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: RE: Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: MaciejZZadupia »

puchatek pisze:Chłopaki potrzebuje porady nastaw z owoców ok 15 kg (śliwki + winogron) 20 kg cukru wszystko do beki 60 l + drożdże winne. 35 Blg początkowe
Za dużo cukru / za mało wody. Początkowe BLG23-25 (chyba że robisz mocne słodkie wino). Rozcienczyć i zrestartować nową porcją drożdży.

Przy nastawie typu "Grunwald 1410 masz założenie 1kilo cukru na 4 litry wody więc na twoje 20kilo cukru powinno być 80 litrów wody.

A jeszcze masz cukier że śliwek więc jeszcze więcej wody trzeba było dać.

Maciej Z Zadupia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”