tak z ciekawości zanurzyłem zwykły aerometr do mierzenia zawartości % w bimbrze
i pokazało 8-9% alk.
a z cukromierzem popełniłem błąd, bo nie zbierałem danych przed i w trakcie fermentacji,
nie dzieliłem też cukru na partie-kolejny zapewne błąd,
dodałem te 2-kg cukru i 100g drożdży i 200g ryżu, bo 7 dni to chyba za szybko jak na zacier, moim zdaniem za słabe to było, za szybko przestało pracować,
następnym razem podzielę drożdże na 2 partie, tak jak robiłem wcześniejsze zaciery,
z cukrem zrobię to samo, w poprzednich zacierach zawsze cukier wsypywałem w całości, tamte zaciery pracowały 2-3 tyg, nie wiem czemu ten tak szybko przestał pracować,
[zacier zawsze robię w tych samych proporcach:10kg cukru 40L wody i 1kg drożdży+ różne dodatki owocowe]
Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/
Jeśli mógłbym wtrącic swoje trzy grosze,to wypraktykowałem taki sposób na nastawy które mą już trochę procentów i nie zjedzony cukier a pracować nie chcą.
Mianowicie leje to do kociołka i odpędzam alkohol, a to co zostanie w kociołku zlewam z powrotem do balona i robię restart. Moim zdaniem idealne rozwiązanie gdyż płyn mamy wysterylizowany w wysokiej temperaturze, sacharozę rozłożoną na cukry proste, natomiast pozbywając się alkoholu stwarzamy lepsze warunki do pracy nowym drożdżom. Oczywiście przed restartem warto ustalić stężenie cukru i ewentualnie dolać przegotowanej wody. Ja narazie nie posiadam cukromierza, robię to na smak. Jednakże mój jęzor mnie jeszcze nie zawiódł.
Mianowicie leje to do kociołka i odpędzam alkohol, a to co zostanie w kociołku zlewam z powrotem do balona i robię restart. Moim zdaniem idealne rozwiązanie gdyż płyn mamy wysterylizowany w wysokiej temperaturze, sacharozę rozłożoną na cukry proste, natomiast pozbywając się alkoholu stwarzamy lepsze warunki do pracy nowym drożdżom. Oczywiście przed restartem warto ustalić stężenie cukru i ewentualnie dolać przegotowanej wody. Ja narazie nie posiadam cukromierza, robię to na smak. Jednakże mój jęzor mnie jeszcze nie zawiódł.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/
Wiesz oczywiście, że ma się to nijak do realnej wartości? Aerometry mierzą gęstość, a gęstość nastawu/zacieru jest wypadkową gęstości wody, alkoholu, cukru i innych substancji.tomek140 pisze:tak z ciekawości zanurzyłem zwykły aerometr do mierzenia zawartości % w bimbrze
i pokazało 8-9% alk.
Drożdży nie dziel- nie ma sensu.Cukier jak najbardziej.następnym razem podzielę drożdże na 2 partie, tak jak robiłem wcześniejsze zaciery
A po co tyle tych grzybów? Jak się już upierasz przy piekarniczych, to kostka lub dwie spokojnie sobie poradzi. Mniej drożdży na początku-> mniejszy osad-> mniejszy posmak.10kg cukru 40L wody i 1kg drożdży+ różne dodatki owocowe]
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/
ale jak dam mniej drożdży [piekarniczych oczywiście], to nie wydłuży się czas fermentacji ?
mi zależy też na czasie tak do 2-tyg max.
bo towar który wyrabiam idzie jak woda,
mi zależy też na czasie tak do 2-tyg max.
bo towar który wyrabiam idzie jak woda,
KEG 30L+Chłodnica [spirala:rurka dł.3m, fi=6mm wew.] na kolumnie 70cm.termometr w Kegu, wszystko stal AISI 304(1.4301),podgrzewane na gazie.
Zacier 1410:beczka Boryszew HDPE 45L+rurka ferment., 10kg cukru, 40L wody, 1kg drożdży+dodatki owocowe do tego.
Zacier 1410:beczka Boryszew HDPE 45L+rurka ferment., 10kg cukru, 40L wody, 1kg drożdży+dodatki owocowe do tego.
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/
Chłopaki potrzebuje porady nastaw z owoców ok 15 kg (śliwki + winogron) 20 kg cukru wszystko do beki 60 l + drożdże winne. 35 Blg początkowe pracowało super przez 10 dni Blg 22 . Dodałem 2 paczki drożdży owocowych turbo po kilku dniach BLG 10 i wszystko stoi. .Można to jeszcze jakoś uratować.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 10 maja 2016, 00:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
- Ulubiony Alkohol: Gin
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: RE: Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/
Przy nastawie typu "Grunwald 1410 masz założenie 1kilo cukru na 4 litry wody więc na twoje 20kilo cukru powinno być 80 litrów wody.
A jeszcze masz cukier że śliwek więc jeszcze więcej wody trzeba było dać.
Maciej Z Zadupia
Za dużo cukru / za mało wody. Początkowe BLG23-25 (chyba że robisz mocne słodkie wino). Rozcienczyć i zrestartować nową porcją drożdży.puchatek pisze:Chłopaki potrzebuje porady nastaw z owoców ok 15 kg (śliwki + winogron) 20 kg cukru wszystko do beki 60 l + drożdże winne. 35 Blg początkowe
Przy nastawie typu "Grunwald 1410 masz założenie 1kilo cukru na 4 litry wody więc na twoje 20kilo cukru powinno być 80 litrów wody.
A jeszcze masz cukier że śliwek więc jeszcze więcej wody trzeba było dać.
Maciej Z Zadupia