Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

forma
300
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: forma »

odnośnie czarnej porzeczki :
dziś odwiedzając wujka w ZIELONEJ GÓRZE,W PIWNICY ZNALAZŁEM BECZKĘ PLASTIKOWĄ o tym, zaraz) i 10 litrowy pojemnik z 1995r z winem z CZARNEJ PORZECZKI,jak się okazało bardzo kwaśne,wujek mówi że proces fermentacji normalnie przebiegał i dał mało cukru... wino jest bardzo kwaśne (wytrawne) a może zepsute?nie wiem nie znam się,wygląda i pachnie normalnie.
Myślicie że smiało mogę przepędzic?
i wreszcie beczka plastikowa z winkiem też z porzeczki z 1985r jej jeszcze nie mam ale niebawem wyrwę...
waszym zdaniem przepędzic,czy rozlac i trzymac w butelkach???


NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
promocja

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: mima »

To litrowe spokojnie wrzucić do gara.
Ale nie napisałeś nam, jakie jest w smaku,
winko w beczce. Jeżeli dobre, to wypić.
Leżakowanie nie ma sensu. Chociaż i sto
lat można trzymać, ale dobre wino. A już
średnie,- to po co?

A jak też niewyraźne w smaku to do
kotła i wódeczka super.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

spinner
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:47
Ulubiony Alkohol: brandy, bourbon, piwa pszeniczne.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: spinner »

Gotowałem wino porzeczkowe i efektem był trunek bardziej aromatyczny dla mnie lepszy niż brandy winogronowe. Po dodaniu płatków dębowych i czereśniowych łagodnieje i się harmonizuje ale i tak jest bardziej aromatyczny.

mpi4
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 20:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: mpi4 »

Witam!

Mam w domu 50 l wina z 23 kg czarnych porzeczek (z skórkami). Zastanawiam się jak to ugotować aby pozostał ten cudowny aromat. Jeśli ktoś ma doświadczenie piszcie jak nie ja napiszę o efektach
Marek

arek.d1
50
Posty: 58
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 01:33
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: arek.d1 »

Witam.
Mam w domu 50 l wina z 23 kg czarnych porzeczek (z skórkami). Zastanawiam się jak to ugotować aby pozostał ten cudowny aromat. Jeśli ktoś ma doświadczenie piszcie jak nie ja napiszę o efektach
Nie ma specjalnej metody (przynajmniej o niej nie słyszałem) na destylację wina z czarnych porzeczek.
Tutaj należy zastosować się do porad kolegów, którzy wytwarzają produkt z owoców a te tematy zostały już omówione
Porada w sprawie zmiany wina w spiryt
Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Natomiast, jeżeli chodzi o kwestię czy warto i jaki jest efekt końcowy. Osobiście próbowałem produktu z porzeczek i był bardzo dobry.

Pozdrawiam.
Arek.
doctis omnia casta

mpi4
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 20:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: mpi4 »

No i po pracy. Czarna porzeczka okazała się wyjątkowo aromatycznym owocem. Nastaw po miesiącu pracy godzinie destylacji oddał cały aromat porzeczki i zamienił go w płynny owoc. Aromat mocny można wyczuć smak listków których nie było jak i owoców. W 100 % polecam. Teraz leżakowanie co mam nadzieje doda tylko i wyłącznie łagodności otrzymanemu produktowi. Pozdrawiam
Marek

loogin72
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 wrz 2010, 11:30
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: loogin72 »

Witam Panow , wiec moze jakis przepis na zacier z porzeczek ktos by podal ? tez mam zamiar zrobic porzeczkowa a najlepiej cos jak ala Absolut porzeczkowy , niebo w gebie :D , tylko prosil bym o przepisik na zacier jak to jest mozliwe. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: Pretender »

Proponuję zacząć od szukania i czytania. Po pierwsze to nie zacier a nastaw, no chyba że będziesz porzeczki zacierał.
Minimum wiadomości i nastawik będzie ...

loogin72
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 wrz 2010, 11:30
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: loogin72 »

Masz rację nastaw , poszukam dokładniej.

moon_shiner
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 4 sie 2013, 09:24
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: moon_shiner »

Mój ojczulek zrobił bimberek z porzeczki czarnej, robił też z porzeczki czerwonej i mogę powiedzieć że to były jedne z najlepszych destylatów jakie kiedykolwiek piłem.
Fakt, pomóc w tym wszystkim mogło to że jestem producentem porzeczki i mam tego całkiem niemały kawałek tych upraw więc owoców na wytworzenie destylatu poszło bardzo dużo przy dość małym dodatku wody. Napój w smaku i zapachu był wyraziście porzeczkowy, pomóc mogło też to że przy destylacji do gara dodane było trochę liści porzeczki czarnej, brzoskwini i wiśni.
Nie wiem ile czego dodawał i w jakich stosunkach ale znając mojego pape on sam nawet nie pamięta proporcji, stary model bimbrownika :)
w następnym sezonie i ja poczynię destylat z porzeczek :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: gr000by »

Liście wiele tutaj nie dały, sama porzeczka ma tak intensywny aromat, że niektórym on nie podchodzi. Porzeczkowicę popełniłem w tym roku (http://alkohole-domowe.com/forum/jak-us ... t9093.html), a w następnym planuję jej dużo większe ilości. Na czysto jest niezła, ale z dębem jeszcze lepsza. Grunt to mieć dużo porzeczek i czasu, bo to genialny trunek.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: lesgo58 »

Zgadza się, że nie doceniamy destylatów z tych owoców. Czytałem nawet niezbyt przychylne komentarze na sąsiednim forum. Tak samo czereśnia jest niedoceniana, a w tym roku wyszła mi taka Czereśniowica, że trudno to opisać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: ziemba12345 »

Panowie, myślę że każdy destylat owocowy zrobiony przez osobę mającą trochę pojęcia i odpowiedni sprzę będzie o niebo lepszy od bimbru cukrowego. Ten pędzony w moich okolicacha zawsze śmierdzi bimbrem.

moon_shiner
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 4 sie 2013, 09:24
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: moon_shiner »

gr000by odnośnie liści to może za wiele nie wnoszą, ale swoje dają, taką subtelną nutkę zapachowo-smakową.
Podobnie jest przy robieniu soków przez sokownik, zawsze dodaje liści ale nie byle jakich tylko zdrowych aromatycznych liści. Do wyboru z wiśni, porzeczki, brzoskwini lub czereśni bo według mnie te najwięcej dają od siebie.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: ziemba12345 »

Dzisiaj znajomy przywiózł mi ok. 30l wina z czarnej pożeczki. Mam to przedestylować bo podobno nie jest smaczne. Jutro od rana puszczam to na rurki i wieczorem napiszę co wyszło.

Edit 13.12.2013 11:54
Wlaśnie psoce te pożeczki i powiem wam, że to najbardziej aromatyczny destylat jaki robiłem. Zapach czuć nawet na dworzu. A destylat po pierwszym razie jest mocno owocowy. Powiedział bym, że aż za bardzo. Zobaczymy co bedzie po drugim gotowaniu.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: aronia »

Po dzisiejszej wizycie na skupie owoców odświeżę trochę temat - aktualnie cena w skupie w mojej okolicy za 1kg owoców to około 0,30 zł, a że mój destylat z czarnej porzeczki rozszedł się bardzo szybko chyba zakupię większą ilość.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: ziemba12345 »

Ja dzisiaj nastawiłem 300kg porzeczki plus 30kg cukru. Dodałem reszte starych bayanusów i winne z biowinu. Grudniowa porzeczkowica z wina kolegi pięknie pachnie ale ma trochę posmaku perfum, nie wiem dlaczego. Może ma ktoś jakieś specjalne wskazówki co do porzeczek, czy robi sie je standardowo jak inne owocówki?
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lip 2014, 05:48 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: gr000by »

Moje zmagania z porzeczką opisałem tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/jak-us ... t9093.html. W tym roku również popełnię destylat na resztkach z wina, soków i nalewek, a relację zdam w podanym temacie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: JanOkowita »

Czarna porzeczka już jest! Jakieś nowe pomysły na wykorzystanie owoców?
czarna-porzeczka2.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

ras13
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 18 cze 2014, 16:43
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: ras13 »

W moich okolicach (podlaskie)niestety kiepsko porzeczka czarna obrodziła, na dodatek jeszcze nie dojrzała (na podlasiu zawsze nieco chłodniej i później wszystko dojrzewa). Wino wychodzi przednie lecz musi nieco poleżakować. W tym roku na pewno skuszę się na destylat z wina czarnej porzeczki.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: radius »

W tym roku, po raz pierwszy będę robił smorodinówkę wg przepisu z tej stronki - https://kulinarny.wordpress.com/2010/02 ... sierszuly/
Listkówka już czeka na resztę składników :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: markus383 »

Witam.
Jak dużo cukru dodawaliście do porzeczek? Jutro będę miał 30 kg tych owoców i powoli będę nastawiał. Odszypułkowywaliscie i myliście owoce? Myślałem o trzech kilogramach rozpuszczonych w powiedzmy 2-3L wody, a reszta to sok z owoców. Nie chciałbym też przegiąć i nie otrzymać bimbru, bo owoce drogie ;) Wszystko na jeden keg 30L.

Pzdr.
Mateusz

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: kwik44 »

W ubiegłym roku miałem 50 kg. Z tego po 2. dniach na słońcu odcedziłem na worku 9l soku (na winko), do reszty dodałem 4kg glukozy. Nie myłem, nie szypułkowałem. Jak chcesz koniecznie dawać cukier - zrób inwert. Były przepisy na forum. Odnośnie wody ja dodawałem 4l na każdy kg glukozy, ale zabrałem jej trochę ze sokiem. Wujek google pisze, że czarna ma 7% cukrów prostych=7BLG. Więc jak nawet dasz 3kg bez wody sumarycznie masz ~15BLG.

Fakt faktem, ceny owoców w tym roku jakieś z kosmosu.
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: Będziniak »

Wczoraj nastawiłem czarne porzeczki. Jakieś porady co do destylacji ? Na sąsiednim forum zalecali odciśnięcie tych owoców przed gotowaniem, choć skłaniam się ku grzaniu pulpy ze względu na małą ilość nastawu i aromaty.

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: markus383 »

Dzięki :)

A jak radzicie sobie z filtrowaniem? Kupiłem 30 kg a fermentor mam na 30L, więc trochę przegiąłem i muszę pozbyć się z polowy skórek i pestek, żeby dolać wody z rozpuszczonym cukrem. Mam worek filtracyjny z gęstego materiału, ale obawiam się, że pozatyka się i będzie bezużyteczny do tej pulpy porzeczkowej.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: kwik44 »

Ja gotuję gęste. Dawniej filtrowałem przez worek. Zrób tak jak Grooby. Zlej płyn, do gęstego dodaj wody przedestyluj bez cięcia frakcji. Dodaj destylat do winka i destyluj już z cięciem frakcji. Do 70 stopni w kotle możesz spokojnie mieszać gęste żeby się nie przypaliło. Śliwowicę gotowałem tak gęstą i bardzo grzałek nie przypaliła. Grzałki podłącz razem przez regulator.

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: markus383 »

Próbowałem wyciskać przez worek do zacierów, ale nie poszło dobrze i zrobiłem tak, że rozpuściłem w wodzie cukier, dopełniłem do 20-25 L i dolałem do 30 L rozgniecionych porzeczek. Zobaczymy jak pójdzie fermentacja i późniejsza obróbka. Pewnie podobnie zrobię z wiśniami(Łutówka).
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: Pretender »

Przypominam o pektopolu. Do tego mieszadło, wiertarka i do boju.

clockens
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2012, 22:42
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: clockens »

Gdzie niby pozeczka w tym roku droga? Wczoraj zakupiłem 90kg po 1.5, za tydzień będzie po 1zl.

Ja robie to tak: miele pozeczkę mieszadlem do kleju, dolewam do 150l wody, na każde 10l nastawu 1kg cukru, jak zje do 5blg ponawiam porcję. Drożdże turbo nie winne, jak dla mnie oddają one więcej smaku.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: boxer1981228 »

clockens pisze:każde 10l nastawu 1kg cukru, jak zje do 5blg ponawiam porcję.
Moim zdanie za dużo cukru, maks co się powinno dać to 1 kg cukru na 10 kg owoców.

Box

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: rastro »

Czarna porzeczka jest dość aromatyczna i dość kwaśna (dla nas to bez większego znaczenia), to chyba jedyny owoc z którego nie robi się soków 100%. Wydaje mi się że tutaj większy dodatek cukru może zostać wybaczony. (ale tylko mi się tak wydaje)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: Pretender »

Słodyczą nie zabijesz kwasu, nie o to zresztą chodzi. Zbyt duży dodatek cukru da niepożądane smaki.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: rastro »

To jasne, ale też jak mamy zrobić z tego destylat to kwasowość nie ma większego znaczenia. Z owocami jest tak że jak dodamy cukier to zwiększamy ilość urobku, ale aromatu od tego nie przybędzie. W czarnej porzeczce tego aromatu wydaje się być na tyle dużo że można sobie pozwolić na większe jego rozcieńczenie.

W przepisach na wino zaleca się rozcieńczenie, chyba właśnie ze względu na obniżenie kwasowości.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: markus383 »

Dziś zlałem nastaw z beczki z owocami. Wyszło ok. 30L płynnego(odejdzie jeszcze 2-3L na mętne z dna fermentora) i pójdzie do 30L kega. Na razie zatrzymało się na 2 Blg i obawiam się, że niżej już może nie zejść, ponieważ drożdże poszły z owocami. Później gotowanie i odbiór pomiędzy 80% a 60%-55%, zadecyduje zapach. Ciekaw jestem jak dużo wykapie ;) :pije: Następne w kolejce będą wiśnie i kirch :)
Wcześniej będę musiał wypłukać wypełnienie w potstillu, żeby nie było czuć cukrówki.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: RE: Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: Pretender »

rastro pisze:To jasne, ale też jak mamy zrobić z tego destylat to kwasowość nie ma większego znaczenia. Z owocami jest tak że jak dodamy cukier to zwiększamy ilość urobku, ale aromatu od tego nie przybędzie. W czarnej porzeczce tego aromatu wydaje się być na tyle dużo że można sobie pozwolić na większe jego rozcieńczenie.

W przepisach na wino zaleca się rozcieńczenie, chyba właśnie ze względu na obniżenie kwasowości.
Dokładnie, do wina tak, nawet pół na pół. Do destylatu już niekoniecznie tyle wody. Im wiecej aromatu tym lepiej....dla smaku


Markus...
Nie martw się, drożdże nie poszły z owocami, w rzadkim pozostała ich wystarczającą ilość. Jak mają przerobić to przerobią, jak nie to nie. Obserwuj na bieżąco.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: janik »

@markus383,pomimo,że odlałeś owoce to w nastawie są jeszcze drożdże więc daj im czas aby dokończyły swoją pracę i nie spiesz się z gotowaniem. :idea:
Przy pierwszym gotowaniu urobek odbieraj na niższy %.np. do 40%.,chyba,że destylujesz jeden raz.

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: markus383 »

Ja gonię i goniłem do tej pory po jednym razie - i whisky, i bimberek ;) Wychodziło aromatyczne(whisky) i smaczne - jak na młode (maks. 4 m-ce) destylaty. Tym razem też spróbuję na jeden raz polecieć, stąd tak mały zakres %

No cóż, uspokoiliście mnie trochę. Zobaczę jak sprawa będzie się miała pod koniec tygodnia ;)

EDIT (21.7.2016):
- Blg zeszło do 1*, więc mam nadzieję, że do piątku wieczora albo soboty rano będzie już 0* ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2016, 21:41 przez markus383, łącznie zmieniany 1 raz.

deasel
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 20 lip 2016, 22:33
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: deasel »

Witam!
Żeby nie zakładać nowego tematu.
Mam około 550 litrów gotowego 100% soku z czarnej porzeczki (niestety klient się rozmyślił). Jak to przerobić, żeby to było zdatne do wypicia w postaci bimberku.
Jakieś blade pojęcie to tam mam, ale wolałbym was spytać jak to zrobić żeby nie wyrzucić.

Ty nam z małej, a ja Ci z dużej.
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: Będziniak »

Zaszczep sok drożdżami, możesz dla poprawienia wydajności dodać cukru w ilości 1 kg na 15 l soku i po fermentacji przedestylować.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat

Post autor: ziemba12345 »

Standardowe gotowanie kolego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”