Witam po długiej przerwie. Czas pozwolił mi na badania i degustacje hehe. Podam przepis na rum prosta metoda. Wiec zrobiłem tak 125 Litrów wody o tem 30 stopni 25kg cukru trzcinowego 12 kg cukru białego lub 15 kg dextrozy Cukry bardzo dobrze mieszamy w wodzie (ja używam mieszadła do betonu z wiertarką) Po wymieszaniu sprawdzamy tem i pilnujemy by było co najmniej 25 ale nie więcej niż 30 stopni. Dodajemy drożdże ja używam T3, na taka beczkę 5 saszetek. Wkładam do beczki grzałkę akwariową ustawiona na 25 stopni. W szczególności w pierwszej fazie fermentacji należy uważać by tem nie skoczyła za wysoko. Po 4 dniach fermentacja się kończy a blg powinno wynosić 0 lub mniej. Ja czekam kolejne 3-4 dni by zacier się wyklarował. Zacier wędruje na kocioł. Pierwsze gotowanie dość szybkie bez odstojników ale pierwsza setka ląduje w zlewie. Później drugie gotowanie na małym ogniu pierwsze litry odlewam na bok i mieszam z psotą z cukrów białych, na rum zostawiam wszystko pomiędzy 60-40% z reszta postępuje podobnie czyli dolewam do psoty z cukrów białych po pierwszym gotowaniu. To co odlałem wędruje do beczki dębowej i leży kilka miesięcy u mnie już 8. W smaku przypomina trochę bakardi. Bardzo dobre lecz jest to dość ciężki trunek. Polecam serdecznie.
______________________________________________________________________ Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości