Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Dzięki Calyxie za opinię w sprawie mojego zacieru. teraz tylko odczekać jak sie przerobi i go sklarowac jakimś srodkiem do klarowania i psocic zacier??
No to stało się... Też mam problem ze startem. Rurka fermentacyjna jest, szczelne wiaderko jest, drożdżaki to bayhusy (chyba tak to się pisze).
Nastawiłem 7 litrów wody, 2 kg cukru do tego trochę pożywki i drożdżaków na oko jakieś 3g ze wstępnym 15 minutowym uwadnianiem w osłodzonej wodzie. Uwodnione drożdże zaczęły w szklance robić piankę i wlałem je do reszty nastawu. Plan był prosty... Atak na Grunwald .
Stało tak tydzień i prawie nic nie bulkało. Dorobiłem drożdzy ok 2g i dodałem do całości. 2 dni i dalej nic. Dzisiaj sprawdziłem cukromierzem i wyszło 16blg, więc przemieszałem nastaw i było troszkę CO2.
Dodałem bezpośrednio do całości jeszcze pożywki i jakieś 2-3g drożdży. Mikroświnki gadały ładnie jakieś 2 - 3 godziny i nastała cisza. Myślicie, że coś z tego jeszcze będzie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości