Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: dombo86 » środa, 15 lut 2017, 14:11

Cześć wszystkim,

chciałem wypróbować zrobić coś na wzór specyfiku jak z serialu Bimbrownicy, ale na podstawie tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U
tyle, żeby użyć drożdży do whiskey. Czy ktoś już miał z tym doświadczenie, aby robić zacier z mąki? Jakieś konkluzje, wrażenia, ostrzeżenia bądź rady?

Mnie interesuje przede wszystkim, czy będę mógł to grzać na aparaturze z grzałką elektryczną w zbiorniku i czy mi się nie przypali przypadkiem.
Za wszelkie przydatne komentarze będę wdzięczny.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Szacho998
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Szacho998 » środa, 15 lut 2017, 14:15

Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.
In Vino Veritas

Awatar użytkownika

Doody
900
Posty: 940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Doody » środa, 15 lut 2017, 16:17

Śrutę kukurydzianą zacierałem już kilka razy i ją filtruje się nieźle, ale mąki nie miałem okazji.
Pozdrawiam
Darek


marthinus
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 25 wrz 2016, 11:03
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: marthinus » środa, 15 lut 2017, 16:49

Też robiłem z mąki i przy pomocy enzymów. Grzałem na gazie, nic się nie przypaliło. Trzeba dobrze rozbić mąkę już na wstępie, aby nie zrobiły się grudy.

Wysłane z mojego Orange Rise 30 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

kamilpl82
100
Posty: 129
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: kamilpl82 » środa, 15 lut 2017, 17:19

Dombo86 może się mylę ale w filmie nic nikt nie zaciera, tylko robi nastaw z mąki cukru i wody.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

Awatar użytkownika

Doody
900
Posty: 940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Doody » środa, 15 lut 2017, 17:28

To coś w rodzaju ŁKZWJ tylko z mąką ;) Przecież nie zacierałby w zimnej wodzie.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: dombo86 » czwartek, 16 lut 2017, 15:31

Szacho998 pisze:Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.


A możesz swój przepis / proporcje zdradzić?

Awatar użytkownika

Szacho998
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Szacho998 » sobota, 18 lut 2017, 09:26

4 kg mąki kukurydzianej 2 kg kaszy jęczmiennej 1 kg mąki żytniej enzym scukrzajacy i upłynniający oraz drożdze alcotec turbo whisky
In Vino Veritas


...KAKTUS...
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 11:59
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: ...KAKTUS... » niedziela, 30 lip 2017, 20:58

Witajcie.
Możecie opisać co dalej robicie z zacierem? Czy filtrujecie i fermentujecie brzeczkę? Czy też fermentujecie całość z młótem? Jakie macie najlepsze sposoby na odfiltrowanie zacieru zarówno przed, jak i po fermentacji?


boleslaw
30
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2014, 19:28
Krótko o sobie: modlitwa pokornego przenika obłoki a wzrok materię
Ulubiony Alkohol: żytniówka
Lokalizacja: duży pokój
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: boleslaw » poniedziałek, 31 lip 2017, 07:08

Niech się fermentuje razem, a jak się skończy fermentacja to przecież wszystko opadnie na dno i wystarczy zlać płyn znad osadu - resztę można przez ścierę cienką bawełnianą przesączyć. Zamiast mąki polecam grubą kasze kukurydzianą z piwniczka.org jest po 2,9zł za kilo - 1-2mm kawałki. Warto dodać słodu jęczmienia wędzonego torfem.
To my, w prostej linii jesteśmy spadkobiercami średniowiecznych alchemików, przecieramy nowe szlaki przepisów, jesteśmy pionierami nowych konstrukcji. Jesteśmy ostrzem włóczni destylacji. Chylę czoła Panom Braciom! ;)


redhot
100
Posty: 114
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: redhot » poniedziałek, 31 lip 2017, 14:11

Tylko się nie zdziw jak będzie brzydko pachniał. Zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej z Tesco i zapach po dwóch tygodniach był... klozetowy. A destylat zacny, więc nos z dala od beki i będzie dobrze. Mąka opadła na dno zostawiając zółtą ciecz nad osadem. Bojąc się klozetu w produkcie nie gotowałem z osadem, tylko sam płyn a teraz troche żałuję.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości