Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: dombo86 » środa, 15 lut 2017, 14:11

Cześć wszystkim,

chciałem wypróbować zrobić coś na wzór specyfiku jak z serialu Bimbrownicy, ale na podstawie tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U
tyle, żeby użyć drożdży do whiskey. Czy ktoś już miał z tym doświadczenie, aby robić zacier z mąki? Jakieś konkluzje, wrażenia, ostrzeżenia bądź rady?

Mnie interesuje przede wszystkim, czy będę mógł to grzać na aparaturze z grzałką elektryczną w zbiorniku i czy mi się nie przypali przypadkiem.
Za wszelkie przydatne komentarze będę wdzięczny.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Szacho998
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Szacho998 » środa, 15 lut 2017, 14:15

Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.
In Vino Veritas

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Doody » środa, 15 lut 2017, 16:17

Śrutę kukurydzianą zacierałem już kilka razy i ją filtruje się nieźle, ale mąki nie miałem okazji.
Pozdrawiam
Darek


marthinus
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 25 wrz 2016, 11:03
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: marthinus » środa, 15 lut 2017, 16:49

Też robiłem z mąki i przy pomocy enzymów. Grzałem na gazie, nic się nie przypaliło. Trzeba dobrze rozbić mąkę już na wstępie, aby nie zrobiły się grudy.

Wysłane z mojego Orange Rise 30 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

kamilpl82
100
Posty: 108
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: kamilpl82 » środa, 15 lut 2017, 17:19

Dombo86 może się mylę ale w filmie nic nikt nie zaciera, tylko robi nastaw z mąki cukru i wody.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Wódka z lodem - szkodzi na żołądek
Rum z lodem - szkodzi na wątrobę
Whisky z lodem - szkodzi na nerki
Piwo z lodem - szkodzi na pęcherz
Kur.a, ten lód to już szkodzi na wszystko :D

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Doody » środa, 15 lut 2017, 17:28

To coś w rodzaju ŁKZWJ tylko z mąką ;) Przecież nie zacierałby w zimnej wodzie.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: dombo86 » czwartek, 16 lut 2017, 15:31

Szacho998 pisze:Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.


A możesz swój przepis / proporcje zdradzić?

Awatar użytkownika

Szacho998
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Postautor: Szacho998 » sobota, 18 lut 2017, 09:26

4 kg mąki kukurydzianej 2 kg kaszy jęczmiennej 1 kg mąki żytniej enzym scukrzajacy i upłynniający oraz drożdze alcotec turbo whisky
In Vino Veritas


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość