Zacier czy wszystko z nim w porządku?
Witam mam takie pytanie, mianowicie ostatnio (tj. w środę) postanowiłem zrobić zacier według zasady 1410 . Zacier zrobiłem w 20 litrowym wiadrze (po czymś tam) do dekla zamontowałem rurkę fermentacyjną . Zacier zrobiłem z około 16l wody, 4,5cukru, i 4 kostki drożdży. Wszystko robiłem jak jest opisane na forum. Po wymieszaniu wszystkiego , po upływie około 20min. zacier zaczęła się burzliwa fermentacja, i trwała około 1,5 dnia (jeszcze w tym czasie postanowiłem dodać ze 3 torebki herbaty miętowej tak do lepszego aromatu )potem coraz słabiej i słabiej , a teraz zauważyłem że prawe w ogule przestał "bulkać" ale słychać że dalej buzuje i nie wiem czy wszystko jest ok?
proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem nowy
pozdrawiam
proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem nowy
pozdrawiam
-
- Posty: 130
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
4 kostki drożdży na 20L wiadro to dość sporo:-) całkiem możliwe, że nastaw (nie zacier!!) przestaje pracować. Zakładam, że nie posiadasz jeszcze cukromierza, więc wsadź palucha do wiadra i spróbuj czy jest jeszcze słodkie, jeśli nie to znaczy, że cukier został pożarty a potem to już chyba wiesz co robić
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
W porządku. Zawsze na początku zasuwa jak potłuczony (zwłaszcza jak przedawkowałeś drożdże) a potem w miarę osłabiania drożdży przez alkohol coraz wolniej i wolniej. Zasadniczo, to na kilo cukru wystarczy 10 - 30 gram drożdży, nastaw będzie robił nieco dłużej, ale będzie dużo mniej smierdział drożdżami.
Ja nastawiłem 12 kg cukru, 48 l wody, 140 g przecieru pomidorowego, 15 g kwasku cytrynowego i 3 kostki drożdży w beczce bez rurki i co jakiś czas sprawdzam cukromierzem. 3 tygodnie temu było 20 Blg, teraz jest już tylko 5. Za tydzień będzie chyba coś koło zera (plusminus) a za 2 tygodnie sklaruje się i wiadomoco . Na kobzę... Zresztą mam o tym wątek o wracaniu do gry z raportami, poszukaj i będziesz wiedział.
Ja nastawiłem 12 kg cukru, 48 l wody, 140 g przecieru pomidorowego, 15 g kwasku cytrynowego i 3 kostki drożdży w beczce bez rurki i co jakiś czas sprawdzam cukromierzem. 3 tygodnie temu było 20 Blg, teraz jest już tylko 5. Za tydzień będzie chyba coś koło zera (plusminus) a za 2 tygodnie sklaruje się i wiadomoco . Na kobzę... Zresztą mam o tym wątek o wracaniu do gry z raportami, poszukaj i będziesz wiedział.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
Siemka dzisiaj rano zrobiłem tak jak napisał: lucas070707 i nastaw jest jeszcze słodki . Potem postanowiłem przenieść go w inne miejsce, ponieważ był on w kotłowni, no i wszystko jest super kiedy się pali w piecu ,bo dodatkowo wiadro stało na rurze powrotu ciepłej wody i wtedy nastaw był letni co wspomagało fermentacje. No a jak się nie paliło to według mnie było tam trochę za zimno, wiadro przeniosłem do mojego pokoju i teraz co jakąś minute robi bul bul .
A co do tego cukromierza czy alkoholomierza to właśnie zamierzam kupić i chciałbym jeszcze zapytać czy np. taki mi wystarczy: http://allegro.pl/winomierz-cukromierz- ... 1584456359 czy może kupić coś innego , może do radźcie mi któryś z nich: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... &price_to=
A co do tego cukromierza czy alkoholomierza to właśnie zamierzam kupić i chciałbym jeszcze zapytać czy np. taki mi wystarczy: http://allegro.pl/winomierz-cukromierz- ... 1584456359 czy może kupić coś innego , może do radźcie mi któryś z nich: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... &price_to=
-
- Posty: 130
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
Mam TEN z Biowinu i nie narzekam. Dla naszego hobby nic dokładniejszego nie trzeba a w środku jest dość fajna instrukcja z tabelką Blg -> %, co jest pomocne w określaniu mocy przyszłego nastawu, gdy nie chce nam się liczyć dokładnie. Proponuje jednak przejść się do jakiegoś ogrodniczego sklepu i zapytać o winomierz, wyjdzie taniej i szybciej niż na allegro z wysyłką.
Pozdrawiam!!
Pozdrawiam!!
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
Witam po dłuższej przerwie, jestem już zaopatrzony w cukromierz oraz alkoholomierz. Mierzyłem we wtorek mój zacier i pokazało 6%, ale jak skosztowałem to był jeszcze słodki.
Więc chciałem się jeszcze zapytać ile tak można by z niego wyciągnąć, czy już dawać do klarowania?
Pozdrawiam.
Więc chciałem się jeszcze zapytać ile tak można by z niego wyciągnąć, czy już dawać do klarowania?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 maja 2011, 21:36 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Powód: Kosmetyka
-
- Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
Dlaczego nie przeczytałeś instrukcji? Alkoholomierz służy do mierzenia stężeń czystych wódek. Woda/alkohol. A w zacierze masz pełno innych rzeczy. Sprawdź cukromierzem ile jest, pod koniec fermentacji powinno być około -4blg.
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
Mierzyłem cukromierzem z taką skalą: http://allegro.pl/winomierz-kapilarny-d ... 1584796566. i pokazało 6.
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
No i popełniłeś duży błąd. Ten miernik służy do pomiaru stężenia alkoholu - i to w dużym przybliżeniu - w wytrawnych winach, w których nie ma już cukru. Do pomiaru zawartości cukru w nastawach służy baligomierz np. taki http://allegro.pl/areometr-winomierz-cu ... 57584.html
Destyluj gdy miernik pokaże poniżej zera, wtedy masz pewność, że cały cukier został przerobiony na alkohol.
Destyluj gdy miernik pokaże poniżej zera, wtedy masz pewność, że cały cukier został przerobiony na alkohol.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Zacier czy wszystko z nim w porządku?
Witam po dłuższej przerwie, mój nastaw jest już prawie gotowy tzn. j(est już wystarczająco mocny) i niedawno jakieś 3 dni temu postanowiłem go od klarować, więc zrobiłem tak jak jest no forum: ubiłem jajco rozpuściłem 1,5 łyżki w szklance nastawu potem wlałem go do wiadra i wymieszałem. Na dnie znajdowało się około 3cm mułu i teraz chciałem zapytać ile czasu białko będzie potrzebowało na wyklarowanie 20l i czy to 1,5 łyżki starczy?