Witam mam takie pytanie, mianowicie ostatnio (tj. w środę) postanowiłem zrobić zacier według zasady 1410 . Zacier zrobiłem w 20 litrowym wiadrze (po czymś tam) do dekla zamontowałem rurkę fermentacyjną . Zacier zrobiłem z około 16l wody, 4,5cukru, i 4 kostki drożdży. Wszystko robiłem jak jest opisane na forum. Po wymieszaniu wszystkiego , po upływie około 20min. zacier zaczęła się burzliwa fermentacja, i trwała około 1,5 dnia (jeszcze w tym czasie postanowiłem dodać ze 3 torebki herbaty miętowej tak do lepszego aromatu )potem coraz słabiej i słabiej , a teraz zauważyłem że prawe w ogule przestał "bulkać" ale słychać że dalej buzuje i nie wiem czy wszystko jest ok?
4 kostki drożdży na 20L wiadro to dość sporo:-) całkiem możliwe, że nastaw (nie zacier!!) przestaje pracować. Zakładam, że nie posiadasz jeszcze cukromierza, więc wsadź palucha do wiadra i spróbuj czy jest jeszcze słodkie, jeśli nie to znaczy, że cukier został pożarty a potem to już chyba wiesz co robić
W porządku. Zawsze na początku zasuwa jak potłuczony (zwłaszcza jak przedawkowałeś drożdże) a potem w miarę osłabiania drożdży przez alkohol coraz wolniej i wolniej. Zasadniczo, to na kilo cukru wystarczy 10 - 30 gram drożdży, nastaw będzie robił nieco dłużej, ale będzie dużo mniej smierdział drożdżami. Ja nastawiłem 12 kg cukru, 48 l wody, 140 g przecieru pomidorowego, 15 g kwasku cytrynowego i 3 kostki drożdży w beczce bez rurki i co jakiś czas sprawdzam cukromierzem. 3 tygodnie temu było 20 Blg, teraz jest już tylko 5. Za tydzień będzie chyba coś koło zera (plusminus) a za 2 tygodnie sklaruje się i wiadomoco . Na kobzę... Zresztą mam o tym wątek o wracaniu do gry z raportami, poszukaj i będziesz wiedział.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Siemka dzisiaj rano zrobiłem tak jak napisał: lucas070707 i nastaw jest jeszcze słodki . Potem postanowiłem przenieść go w inne miejsce, ponieważ był on w kotłowni, no i wszystko jest super kiedy się pali w piecu ,bo dodatkowo wiadro stało na rurze powrotu ciepłej wody i wtedy nastaw był letni co wspomagało fermentacje. No a jak się nie paliło to według mnie było tam trochę za zimno, wiadro przeniosłem do mojego pokoju i teraz co jakąś minute robi bul bul .
Mam TEN z Biowinu i nie narzekam. Dla naszego hobby nic dokładniejszego nie trzeba a w środku jest dość fajna instrukcja z tabelką Blg -> %, co jest pomocne w określaniu mocy przyszłego nastawu, gdy nie chce nam się liczyć dokładnie. Proponuje jednak przejść się do jakiegoś ogrodniczego sklepu i zapytać o winomierz, wyjdzie taniej i szybciej niż na allegro z wysyłką. Pozdrawiam!!
Witam po dłuższej przerwie, jestem już zaopatrzony w cukromierz oraz alkoholomierz. Mierzyłem we wtorek mój zacier i pokazało 6%, ale jak skosztowałem to był jeszcze słodki. Więc chciałem się jeszcze zapytać ile tak można by z niego wyciągnąć, czy już dawać do klarowania? Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano niedziela, 15 maja 2011, 20:36 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Dlaczego nie przeczytałeś instrukcji? Alkoholomierz służy do mierzenia stężeń czystych wódek. Woda/alkohol. A w zacierze masz pełno innych rzeczy. Sprawdź cukromierzem ile jest, pod koniec fermentacji powinno być około -4blg.
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
No i popełniłeś duży błąd. Ten miernik służy do pomiaru stężenia alkoholu - i to w dużym przybliżeniu - w wytrawnych winach, w których nie ma już cukru. Do pomiaru zawartości cukru w nastawach służy baligomierz np. taki http://allegro.pl/areometr-winomierz-cu ... 57584.html Destyluj gdy miernik pokaże poniżej zera, wtedy masz pewność, że cały cukier został przerobiony na alkohol.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Witam po dłuższej przerwie, mój nastaw jest już prawie gotowy tzn. j(est już wystarczająco mocny) i niedawno jakieś 3 dni temu postanowiłem go od klarować, więc zrobiłem tak jak jest no forum: ubiłem jajco rozpuściłem 1,5 łyżki w szklance nastawu potem wlałem go do wiadra i wymieszałem. Na dnie znajdowało się około 3cm mułu i teraz chciałem zapytać ile czasu białko będzie potrzebowało na wyklarowanie 20l i czy to 1,5 łyżki starczy?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości