Witam, wstawiłem zacierek z bananów, jest to wymyślony przeze mnie przepis, a że wymyślony więc mało, żeby nie było lipy jak się nie uda..... Ciekaw jestem bardzo co z tego będzie (czy ów alkohol który wypsoce będzie miał zapach i posmak bananowy) A może ktoś już z psotników forumowych sprawdzał coś takiego?
Wymyślony przepis wygląda tak:
1kg. Cukru
1kg.Zblenderowanych bananów
1Mała torebeczka drożdży winiarskich "biowin" akturat te miałem....
1 Paczuszka rodzynek 100g
4,5l Wody
Po ok. 3-5 dni mam zamiar jeszcze dołożyć trochę słodu pszenicznego
Myśle że gotowy zacierek powinien w smaku przypominać delikatnie piwo pszeniczne ale to tylko takie moje skojarzenie!!! Pozdrawiam i czekam na komentarze
Zacier bananowy
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Zacier bananowy
Banany zawierają dużo pektyn, wypadałoby je potraktować pektopolem. Wiem, że winiarze przy robieniu wina bananowego najpierw banany rozgotowują...
Posmak jakiś nikły zapewne będzie, ale to bardziej taka cukrówka z małym dodatkiem..
Posmak jakiś nikły zapewne będzie, ale to bardziej taka cukrówka z małym dodatkiem..
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"