Za słodkie wino - co można z tym zrobić?


Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postprzez bimber14 » Środa, 9 Gru 2009, 12:41

Mam problem. Chodzi o to że przesłodziłem wino. Czytałem gdzies że można dolać wina wytrawnego żęby zmniejszyć poziom cukru... Ale co do tego nie jestem przekonany. Gdzieś pisało też zeby dodać drożdży aktywnych. Zaznaczam że jest to wino głównie ze śliwek bo dolałem tam też innych rzeczy które znalazłem w starej szafie na kompoty. Acha... winko jeszcze robi ale naprawde to jest ulepek...
bimber14

 
Posty: 12


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Stężenie cukru w winach

Postprzez Maro. » Środa, 9 Gru 2009, 22:03

Witam :D

Mam wino z winogrona czerwonego z dzikiej odmiany ale troszke przesadzilem z cukrem i teraz jest bardzo slodkie
mozna powiedziec ze nie da sie go za bardzo pic jest takie mdle.

Czy mozna cos z tym zrobic???

Wino ma juz 12 tygodni, jeszcze czasem wydobywa sie CO2 przez rurke fermentacyjna.
Myślałem zeby dodac drozdze aby przerobily ten moj cukier tylko nie wiem czy moge tak kombinowac.

Co Wy Koledzy o tym myslicie???
Maro.

 
Posty: 89

Re: Stężenie cukru w winach

Postprzez Zygmunt » Środa, 9 Gru 2009, 22:36

Możesz, możesz- śmiało wrzucaj Bayanusy :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4329

Re: Stężenie cukru w winach

Postprzez Maro. » Środa, 9 Gru 2009, 23:51

A moga byc Tokay bo ich akurat mam jeszcze kilka paczek...

Czy raczej musze kupic Bayanusy???
Maro.

 
Posty: 89

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postprzez Juliusz » Czwartek, 10 Gru 2009, 14:33

Aż tak dobrze na winach nie znam się ale dodam swoje 5gr.

Jeśli wino jest zbyt słodkie i skończyło żywą fermentację to chyba trzeba też dodać trochę wody aby zmniejszyć zawartość alkoholu bo dodane nowe drożdże winne mogą nie pokonać mocy alkoholu. Te drożdże, które były dodane na początku już przecież nie pracują...

Jeśli np. wino ma już powiedzmy 14% i jest bardzo słodkie to delikatne drożdże winne mogą być bardzo osłabione lub nawet zabite przez alkohol.

Liczę tu na dodatkowe komentarze kolegów znających tajniki fermentowania wina.

Juliusz
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Awatar użytkownika
Juliusz

 
Posty: 1037

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postprzez Zygmunt » Czwartek, 10 Gru 2009, 14:43

Dlatego pisałem o Bayanusach- mają wysoką tolerancję na alkohol i powinny wystartować nawet w winie.
Tylko trzeba ich dać odpowiednio dużo, albo je trochę wcześniej namnożyć- jeżeli wrzucamy suche, to 5g/10l to rozsądne minimum.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4329

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postprzez Maro. » Czwartek, 10 Gru 2009, 17:24

Witam kolegow :D

Dziekuje za cenne informacje ja kupilem drozdze tylko ze nie ma u nas Bayanusy i kupilem drozdze co taka sama jest procedura rozmnazania ich.

To sa drozdze:
Aktywne,suszone drozdze winiarskie ,,Fermicru VR5" do win czerwonych i to jest masa netto 7g.

A jeszcze ja zapomnalem dodac ze to wino ja robilem na dzikich drozdzach czyli ono bedzie slabe niecale 10%
i czy w takiej sytuacji moge cos z tym zrobic.

A moga byc te drozdze co wymienilem wczesniej zamiast Bayanusy???

Trudna jest to sprawa dla mnie nie wiem co robic, bo to wino z winogrona bylo pierwszym ktore nastawilem,wtedy nie wiedzialem duzo o winiarstwie i nie przywiazywalem do tego takiej wagi jak teraz, bo teraz mam innne podejscie do winiarstwa.

Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem i za tak cenne informacje :poklon;
Maro.

 
Posty: 89

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postprzez Kucyk » Czwartek, 10 Gru 2009, 17:35

Dobre drożdże masz! Tylko ich nie żałuj! Torba na max. 15L bo w alkoholizowanym nastawie kiepsko się rozmnażają.
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postprzez Maro. » Czwartek, 10 Gru 2009, 23:30

Ja tam mam tego wina 8L. Właśnie dodalem drozdze.

A po jakim czasie te drozdze zaczna pracowac tak ze dedzie buzliwa fermentacja???
I czy jest duze ryzyko ze to mi nie wypali???
A jest mozeliwosc ze zrobi mi sie z tego ocet winny bo ja te 8L mam w balone co ma jakies 15L???
Maro.

 
Posty: 89

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postprzez Zygmunt » Piątek, 11 Gru 2009, 01:28

A namnożyłeś te drożdże najpierw? Do nastawu zawierającego już alkohol powinno się dawać odpowiednio silną MD.
Ocet Ci się nie zrobi, oi le balon ma wstawioną rurkę "bulgotkę".

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4329

Następna

Wróć do Wytwarzanie Wina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa