Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
bimber14
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 16:59
Krótko o sobie: Dopiero zaczynam:p
Ulubiony Alkohol: BrowaR
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: bimber14 » środa, 9 gru 2009, 11:41

Mam problem. Chodzi o to że przesłodziłem wino. Czytałem gdzies że można dolać wina wytrawnego żęby zmniejszyć poziom cukru... Ale co do tego nie jestem przekonany. Gdzieś pisało też zeby dodać drożdży aktywnych. Zaznaczam że jest to wino głównie ze śliwek bo dolałem tam też innych rzeczy które znalazłem w starej szafie na kompoty. Acha... winko jeszcze robi ale naprawde to jest ulepek...


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Stężenie cukru w winach

Postautor: Maro. » środa, 9 gru 2009, 21:03

Witam :D

Mam wino z winogrona czerwonego z dzikiej odmiany ale troszke przesadzilem z cukrem i teraz jest bardzo slodkie
mozna powiedziec ze nie da sie go za bardzo pic jest takie mdle.

Czy mozna cos z tym zrobic???

Wino ma juz 12 tygodni, jeszcze czasem wydobywa sie CO2 przez rurke fermentacyjna.
Myślałem zeby dodac drozdze aby przerobily ten moj cukier tylko nie wiem czy moge tak kombinowac.

Co Wy Koledzy o tym myslicie???

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5142
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Stężenie cukru w winach

Postautor: Zygmunt » środa, 9 gru 2009, 21:36

Możesz, możesz- śmiało wrzucaj Bayanusy :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Stężenie cukru w winach

Postautor: Maro. » środa, 9 gru 2009, 22:51

A moga byc Tokay bo ich akurat mam jeszcze kilka paczek...

Czy raczej musze kupic Bayanusy???

Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1049
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Juliusz » czwartek, 10 gru 2009, 13:33

Aż tak dobrze na winach nie znam się ale dodam swoje 5gr.

Jeśli wino jest zbyt słodkie i skończyło żywą fermentację to chyba trzeba też dodać trochę wody aby zmniejszyć zawartość alkoholu bo dodane nowe drożdże winne mogą nie pokonać mocy alkoholu. Te drożdże, które były dodane na początku już przecież nie pracują...

Jeśli np. wino ma już powiedzmy 14% i jest bardzo słodkie to delikatne drożdże winne mogą być bardzo osłabione lub nawet zabite przez alkohol.

Liczę tu na dodatkowe komentarze kolegów znających tajniki fermentowania wina.

Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5142
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Zygmunt » czwartek, 10 gru 2009, 13:43

Dlatego pisałem o Bayanusach- mają wysoką tolerancję na alkohol i powinny wystartować nawet w winie.
Tylko trzeba ich dać odpowiednio dużo, albo je trochę wcześniej namnożyć- jeżeli wrzucamy suche, to 5g/10l to rozsądne minimum.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Maro. » czwartek, 10 gru 2009, 16:24

Witam kolegow :D

Dziekuje za cenne informacje ja kupilem drozdze tylko ze nie ma u nas Bayanusy i kupilem drozdze co taka sama jest procedura rozmnazania ich.

To sa drozdze:
Aktywne,suszone drozdze winiarskie ,,Fermicru VR5" do win czerwonych i to jest masa netto 7g.

A jeszcze ja zapomnalem dodac ze to wino ja robilem na dzikich drozdzach czyli ono bedzie slabe niecale 10%
i czy w takiej sytuacji moge cos z tym zrobic.

A moga byc te drozdze co wymienilem wczesniej zamiast Bayanusy???

Trudna jest to sprawa dla mnie nie wiem co robic, bo to wino z winogrona bylo pierwszym ktore nastawilem,wtedy nie wiedzialem duzo o winiarstwie i nie przywiazywalem do tego takiej wagi jak teraz, bo teraz mam innne podejscie do winiarstwa.

Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem i za tak cenne informacje :poklon;

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Kucyk » czwartek, 10 gru 2009, 16:35

Dobre drożdże masz! Tylko ich nie żałuj! Torba na max. 15L bo w alkoholizowanym nastawie kiepsko się rozmnażają.
Obrazek أسامة بن لادن


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Maro. » czwartek, 10 gru 2009, 22:30

Ja tam mam tego wina 8L. Właśnie dodalem drozdze.

A po jakim czasie te drozdze zaczna pracowac tak ze dedzie buzliwa fermentacja???
I czy jest duze ryzyko ze to mi nie wypali???
A jest mozeliwosc ze zrobi mi sie z tego ocet winny bo ja te 8L mam w balone co ma jakies 15L???

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5142
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Zygmunt » piątek, 11 gru 2009, 00:28

A namnożyłeś te drożdże najpierw? Do nastawu zawierającego już alkohol powinno się dawać odpowiednio silną MD.
Ocet Ci się nie zrobi, oi le balon ma wstawioną rurkę "bulgotkę".

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 14:19
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Ramzes22 » piątek, 11 gru 2009, 08:42

O burzliwą fermentację się nie bój, bo ze względu na alkohol już obecny część drożdży zginie. Przetrwają te najsilniejsze i powinny one trochę jeszcze przefermentować cukier.

jeżeli ta operacja nie pomoże i nadal wino będzie bardzo słodkie i fermentacja nie zajdzie, proponuję takie roziwązanie:
Podziel te słodkie wino na 2 równe części. Do każdej z części dodaj drugie tyle wody. Następnie przygotuj drożdże aktywne (namnóże je trochę przed dodaniem) i dwie równe miary dolej do jednaj i drugiej porci winka. Fermentacja powinna ruszyć i przerobić nadmiar cukru.
Jeżeli nawet to nie pomoże, to musisz coś mieć "niedobergo" dla drożdży w tym winku.


pozdrówka - Ramzes22

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Kucyk » piątek, 11 gru 2009, 10:05

I co? Ruszyło??
Obrazek أسامة بن لادن


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Maro. » piątek, 11 gru 2009, 16:00

Witam Wszystkich.

Tak pomnożyłem drożdże, na opakowaniu pisało 20 minut ale miałem je dłużej w wodzie.
Co do rurki fermentacyjnej to oczywiście że ją mam.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2009, 18:04 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Trochę opieszałości w palcowaniu... i polskie ogonki.


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Maro. » sobota, 12 gru 2009, 15:21

Witam!!!

Jak na razie winko po dodaniu drożdży, jeszcze nie ruszyło. :(
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2009, 17:39 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.


dziki1
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 10 wrz 2010, 23:36
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: dziki1 » piątek, 4 mar 2011, 11:49

Witam państwa chciałbym kilka słów napisać o zasłodzonym winie z ryżu :o zaeksperymentowałem z drożdzami domowymi ponieważ wino było obrzydliwie słodkie i nie pracowało,a więc dodałem do 15l-jakieś 7l zwykłej przegotowanej wody i dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne i po kilku godzinach wino zaczeło fermentować jak na początku :D teraz czekam na efekty myślę że was poinformuję co z tego wyszło pozdro :respect:


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: artaks » piątek, 4 mar 2011, 12:05

dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne

Wg mnie lepiej było zrobic matke drożdżową z tych winnych i tak namnożone wlać do nastawu, teraz nie wiadomo który szczep zwycięży ; ) Ale jak juz pracuje to wypada tylko trzymac kciuki.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Kerry » piątek, 4 mar 2011, 12:23

Juliusz pisze:Jeśli wino jest zbyt słodkie i skończyło żywą fermentację to chyba trzeba też dodać trochę wody aby zmniejszyć zawartość alkoholu bo dodane nowe drożdże winne mogą nie pokonać mocy alkoholu. Te drożdże, które były dodane na początku już przecież nie pracują...

Otóż to.
Popełniłem nastaw na winiak, z dundru winnego, który był dość mocno słodki.
Dodając odpowiednio przygotowanych rodzynek, niepotrzebnie jeszcze dosłodziłem
(wg przepisu).
Podczas pracy nastawu, gdy wyraźnie zwalniało, okazało się, że zacukrzenie
jest jeszcze wysokie. Musiałem dolewać wody, a gdy to robiłem, praca ruszała żwawo.
Domyślam się, że to wina alkoholu. I tak ze dwa razy, bo cukru było że ho ho...
Aż dziw, że w ogóle ruszyło. Pewnie dlatego, że rodzynki oddały cukier z pewnym
opóźnieniem, tak sobie tłumaczę. ;)
Wszystko się wyjaśni później, kiedy będzie można stwierdzić ile rzeczywiście było
tego winowajcy zwalniania pracy nastawu. :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto


Darek1
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 15 gru 2010, 09:55
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Darek1 » środa, 9 mar 2011, 08:10

Jeżeli mamy zdecydowanie za słodkie wino to należy wg mnie rozcieńczyć je wodą aby stężenie cukru było odpowiednie (cukromierze dostępne w coraz większej ilości sklepów), dodać trochę kwasku cytrynowego i silną MD i powinno być dobrze. Przecież szkoda zmarnować tyle cukru i własnej pracy. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: Kucyk » środa, 9 mar 2011, 18:15

...a przede wszystkim obniżyć temperaturę fermentacji poniżej 20*C.
Obrazek أسامة بن لادن


dziki1
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 10 wrz 2010, 23:36
Załączniki
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Postautor: dziki1 » sobota, 16 kwie 2011, 02:49

Witam ponownie państwa. Tak jak obiecałem odzywam się w sprawie mojego zasłodzonego wina z ryżu :shock: 04-03-2011 wtedy zrobiłem tak jakby restart z tym winem, nie rozpisuje się ponieważ ten problem już opisałem :odlot: to tylko dodam, że zadziałało i ma niezłego kopa. No to pozdro wszystkim :respect:
Ostatnio zmieniony sobota, 16 kwie 2011, 06:35 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości