Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19

Post autor: Ramzes22 »

O burzliwą fermentację się nie bój, bo ze względu na alkohol już obecny część drożdży zginie. Przetrwają te najsilniejsze i powinny one trochę jeszcze przefermentować cukier.

jeżeli ta operacja nie pomoże i nadal wino będzie bardzo słodkie i fermentacja nie zajdzie, proponuję takie roziwązanie:
Podziel te słodkie wino na 2 równe części. Do każdej z części dodaj drugie tyle wody. Następnie przygotuj drożdże aktywne (namnóże je trochę przed dodaniem) i dwie równe miary dolej do jednaj i drugiej porci winka. Fermentacja powinna ruszyć i przerobić nadmiar cukru.
Jeżeli nawet to nie pomoże, to musisz coś mieć "niedobergo" dla drożdży w tym winku.

pozdrówka - Ramzes22
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: Kucyk »

I co? Ruszyło??

Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: Maro. »

Witam Wszystkich.

Tak pomnożyłem drożdże, na opakowaniu pisało 20 minut ale miałem je dłużej w wodzie.
Co do rurki fermentacyjnej to oczywiście że ją mam.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2009, 18:04 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Trochę opieszałości w palcowaniu... i polskie ogonki.

Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: Maro. »

Witam!!!

Jak na razie winko po dodaniu drożdży, jeszcze nie ruszyło. :(
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2009, 17:39 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.

dziki1
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 11 wrz 2010, 00:36
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: dziki1 »

Witam państwa chciałbym kilka słów napisać o zasłodzonym winie z ryżu :o zaeksperymentowałem z drożdzami domowymi ponieważ wino było obrzydliwie słodkie i nie pracowało,a więc dodałem do 15l-jakieś 7l zwykłej przegotowanej wody i dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne i po kilku godzinach wino zaczeło fermentować jak na początku :D teraz czekam na efekty myślę że was poinformuję co z tego wyszło pozdro :respect:

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: artaks »

dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne
Wg mnie lepiej było zrobic matke drożdżową z tych winnych i tak namnożone wlać do nastawu, teraz nie wiadomo który szczep zwycięży ; ) Ale jak juz pracuje to wypada tylko trzymac kciuki.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: Kerry »

Juliusz pisze:Jeśli wino jest zbyt słodkie i skończyło żywą fermentację to chyba trzeba też dodać trochę wody aby zmniejszyć zawartość alkoholu bo dodane nowe drożdże winne mogą nie pokonać mocy alkoholu. Te drożdże, które były dodane na początku już przecież nie pracują...
Otóż to.
Popełniłem nastaw na winiak, z dundru winnego, który był dość mocno słodki.
Dodając odpowiednio przygotowanych rodzynek, niepotrzebnie jeszcze dosłodziłem
(wg przepisu).
Podczas pracy nastawu, gdy wyraźnie zwalniało, okazało się, że zacukrzenie
jest jeszcze wysokie. Musiałem dolewać wody, a gdy to robiłem, praca ruszała żwawo.
Domyślam się, że to wina alkoholu. I tak ze dwa razy, bo cukru było że ho ho...
Aż dziw, że w ogóle ruszyło. Pewnie dlatego, że rodzynki oddały cukier z pewnym
opóźnieniem, tak sobie tłumaczę. ;)
Wszystko się wyjaśni później, kiedy będzie można stwierdzić ile rzeczywiście było
tego winowajcy zwalniania pracy nastawu. :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto

Darek1
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 15 gru 2010, 09:55
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: Darek1 »

Jeżeli mamy zdecydowanie za słodkie wino to należy wg mnie rozcieńczyć je wodą aby stężenie cukru było odpowiednie (cukromierze dostępne w coraz większej ilości sklepów), dodać trochę kwasku cytrynowego i silną MD i powinno być dobrze. Przecież szkoda zmarnować tyle cukru i własnej pracy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: Kucyk »

...a przede wszystkim obniżyć temperaturę fermentacji poniżej 20*C.

dziki1
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 11 wrz 2010, 00:36
Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

Post autor: dziki1 »

Witam ponownie państwa. Tak jak obiecałem odzywam się w sprawie mojego zasłodzonego wina z ryżu :shock: 04-03-2011 wtedy zrobiłem tak jakby restart z tym winem, nie rozpisuje się ponieważ ten problem już opisałem :odlot: to tylko dodam, że zadziałało i ma niezłego kopa. No to pozdro wszystkim :respect:
Ostatnio zmieniony sobota, 16 kwie 2011, 07:35 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”