Tytuł: Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?
Napisane: piątek, 11 gru 2009, 08:42
O burzliwą fermentację się nie bój, bo ze względu na alkohol już obecny część drożdży zginie. Przetrwają te najsilniejsze i powinny one trochę jeszcze przefermentować cukier.
jeżeli ta operacja nie pomoże i nadal wino będzie bardzo słodkie i fermentacja nie zajdzie, proponuję takie roziwązanie: Podziel te słodkie wino na 2 równe części. Do każdej z części dodaj drugie tyle wody. Następnie przygotuj drożdże aktywne (namnóże je trochę przed dodaniem) i dwie równe miary dolej do jednaj i drugiej porci winka. Fermentacja powinna ruszyć i przerobić nadmiar cukru. Jeżeli nawet to nie pomoże, to musisz coś mieć "niedobergo" dla drożdży w tym winku.
Napisane: piątek, 4 mar 2011, 11:49
Witam państwa chciałbym kilka słów napisać o zasłodzonym winie z ryżu zaeksperymentowałem z drożdzami domowymi ponieważ wino było obrzydliwie słodkie i nie pracowało,a więc dodałem do 15l-jakieś 7l zwykłej przegotowanej wody i dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne i po kilku godzinach wino zaczeło fermentować jak na początku teraz czekam na efekty myślę że was poinformuję co z tego wyszło pozdro
Napisane: piątek, 4 mar 2011, 12:05
Cytuj:
dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne
Wg mnie lepiej było zrobic matke drożdżową z tych winnych i tak namnożone wlać do nastawu, teraz nie wiadomo który szczep zwycięży ; ) Ale jak juz pracuje to wypada tylko trzymac kciuki.
Napisane: piątek, 4 mar 2011, 12:23
Juliusz napisał(a):
Jeśli wino jest zbyt słodkie i skończyło żywą fermentację to chyba trzeba też dodać trochę wody aby zmniejszyć zawartość alkoholu bo dodane nowe drożdże winne mogą nie pokonać mocy alkoholu. Te drożdże, które były dodane na początku już przecież nie pracują...
Otóż to. Popełniłem nastaw na winiak, z dundru winnego, który był dość mocno słodki. Dodając odpowiednio przygotowanych rodzynek, niepotrzebnie jeszcze dosłodziłem (wg przepisu). Podczas pracy nastawu, gdy wyraźnie zwalniało, okazało się, że zacukrzenie jest jeszcze wysokie. Musiałem dolewać wody, a gdy to robiłem, praca ruszała żwawo. Domyślam się, że to wina alkoholu. I tak ze dwa razy, bo cukru było że ho ho... Aż dziw, że w ogóle ruszyło. Pewnie dlatego, że rodzynki oddały cukier z pewnym opóźnieniem, tak sobie tłumaczę. Wszystko się wyjaśni później, kiedy będzie można stwierdzić ile rzeczywiście było tego winowajcy zwalniania pracy nastawu.
______________________________________________________________________ Pozdrawiam, Kerry omnia mea mecum porto
Napisane: środa, 9 mar 2011, 08:10
Jeżeli mamy zdecydowanie za słodkie wino to należy wg mnie rozcieńczyć je wodą aby stężenie cukru było odpowiednie (cukromierze dostępne w coraz większej ilości sklepów), dodać trochę kwasku cytrynowego i silną MD i powinno być dobrze. Przecież szkoda zmarnować tyle cukru i własnej pracy. Pozdrawiam
Napisane: sobota, 16 kwi 2011, 02:49
Witam ponownie państwa. Tak jak obiecałem odzywam się w sprawie mojego zasłodzonego wina z ryżu 04-03-2011 wtedy zrobiłem tak jakby restart z tym winem, nie rozpisuje się ponieważ ten problem już opisałem to tylko dodam, że zadziałało i ma niezłego kopa. No to pozdro wszystkim
Ostatnio edytowano sobota, 16 kwi 2011, 06:35 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości