Za niską temp na górze. Potrzebna pomoc
No mam 4 zimne palce, ale ta temp musi mieć jakieś znaczenie bo kolega ma identyczną aparaturę i u niego zawsze jest na górnym termometrze ok 78-80*. No i różnica jest w ilości odbioru. Zacier robimy z tego samego przepisu i u niego z 50 l i 16kg cukru wychodzi ok 11l psoty o mocy ok 80%, a ja ostatnio gotowałam to mi z tego samego wyszło 9.5l i 70%.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Za niską temp na górze. Potrzebna pomoc
Do jakiego BLG zszedł jego nastaw i twój ?? Bo to ze obaj wstawiliście to samo nie znaczy ze drożdże wyprodukowały tyle samo %.
Ten termometr nie nadaje się do destylacji jego błąd pomiarowy jest za duży i kropka. Możesz gotować na czuja ale wtedy nie wiesz ile wylewasz z dundrem pod borówki .
Ten termometr nie nadaje się do destylacji jego błąd pomiarowy jest za duży i kropka. Możesz gotować na czuja ale wtedy nie wiesz ile wylewasz z dundrem pod borówki .
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Za niską temp na górze. Potrzebna pomoc
No właśnie on gotuję to 1 raz, ja jestem trochę bardziej wybredny i ciagne jeszcze raz, i podejrzewam że strata u mnie kryje się w tym że ja mam kega 30l i nie ciagne pogonów za bardzo bo nie lubię smrodu, a kumpel 50l i mu nie przeszkadza:p no ale jeszcze ta temp mnie zastanawia. Jutro sprawdze ten termometr. A powiedzcie mi jeszcze Panowie czy jak dorzucę 30 cm kawałek rury wypełnionej spiralkami miedzianych między kega ą komin to mój sprzecik to pociągnie i jaki może to przynieść skutek. Wiem już ze moja aparatura do najlepszych nie należy i zastanawiam się czy pakować w nią pieniądze czy rozglądać się za jakimś aabratkiem.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Za niską temp na górze. Potrzebna pomoc
9.5 to i tak nieźle mnie by wyszło ok 7,5 ale sporo też odcinam na początku. Miedź zawsze zminimalizuje ilość siarkowodoru więc nie będzie tak śmierdziało jajami. Więc to na pewno by się przydało. Ale też dobrze pomyśleć choć o prostym aabratku. Co do płynu twojego kolegi to chyba typowy parszywiec. O wydajnościach poczytasz tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/wydajn ... t8676.html