Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomierzem?

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

risto77 pisze:Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
A jak żeś to wyliczył, bo mi, licząc całkowicie przerobiony cukier na etanol, wychodzi ni mniej, ni więcej tylko 16,6%. Przyjmując niesprzyjające warunki (temperatura, słabe drożdże, mała zawartość cukru w cukrze :mrgreen: ), uzyskać nawet 16% to będzie trochę trudno ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
koncentraty wina

Autor tematu
szymoneski
30
Posty: 46
Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier

Post autor: szymoneski »

Pogony odbieracie aż zacznie lecieć czysta, skroplona woda(do naczynia), czy część zostawiacie w kolumnie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”