Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomierzem?
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kamerę mam na przedłużaczu USB, połączony 10 metrów + 5 metrów. Myślę, że przedłużacze do 30 m pociągną + ewentualnie wzmacniacz między przedłużkami.
Koszty to: najtańsza kamera z allegro - ok 20 zł z przesyłką, przedłużacz, lub dwa za 27zł np takie:
http://allegro.pl/kabel-usb-2-0-aktywny ... 87994.html
(ten jest niskiej jakości ale działa)
I za grosze nie trzeba ruszać dupy z fotela.
Opcja bezprzewodowa, na większe odległości też jest możliwa, ale w "bazie" musiałby być internet.
ps.
Jak tutaj uniknąć pojawiania się wiadomości po 24h od zatwierdzenia? To poważnie zniechęca do brania udziału w dyskusji.
Mod.
Po 30 postach akceptacja zostanie automatycznie wyłączona, więc już niedługo
Koszty to: najtańsza kamera z allegro - ok 20 zł z przesyłką, przedłużacz, lub dwa za 27zł np takie:
http://allegro.pl/kabel-usb-2-0-aktywny ... 87994.html
(ten jest niskiej jakości ale działa)
I za grosze nie trzeba ruszać dupy z fotela.
Opcja bezprzewodowa, na większe odległości też jest możliwa, ale w "bazie" musiałby być internet.
ps.
Jak tutaj uniknąć pojawiania się wiadomości po 24h od zatwierdzenia? To poważnie zniechęca do brania udziału w dyskusji.
Mod.
Po 30 postach akceptacja zostanie automatycznie wyłączona, więc już niedługo
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kamera IP z WiFI i router.
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... amera+wifi
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... amera+wifi
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Jakie macie doświadczenia z popularnymi drożdzami gorzelniczymi? chciałbym uzyskać wysoki % nastawu, a fermentacja ustaje przy 14%(20C w pomieszczeniu), które drożdze pozwalają na uzyskanie wyższego %?
mam:
Drożdże gorzelniane SpiritFerm T3
Drożdże gorzelnicze T48
Drożdże gorzelnicze Black Bull
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48
Nie przetestowałem tylko black bull.
Czy odgazowanie nastawu po zwolnieniu fermentacji, powoduje jakieś negatywne skutki? np. zatrzymanie, lub dalsze zwolnienie fermentacji? Czy może jest wskazane?
mam:
Drożdże gorzelniane SpiritFerm T3
Drożdże gorzelnicze T48
Drożdże gorzelnicze Black Bull
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48
Nie przetestowałem tylko black bull.
Czy odgazowanie nastawu po zwolnieniu fermentacji, powoduje jakieś negatywne skutki? np. zatrzymanie, lub dalsze zwolnienie fermentacji? Czy może jest wskazane?
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Drożdże ALCOTEK 48 polecam.
Drożdże ALCOTEC VODKA STAR także, te pracują nawet w okolicach 0*C, oczywiście trochę dłużej niż w optymalnej temp.
Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
Odgazowanie nie przeszkadza w niczym, po niedługim czasie syczy od nowa niczym gazowana mineralna
Jeśli wychodzi Ci tylko 14% to coś nie tak. Dobrze Odmierzyłeś wodę ?
Drożdże ALCOTEC VODKA STAR także, te pracują nawet w okolicach 0*C, oczywiście trochę dłużej niż w optymalnej temp.
Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
Odgazowanie nie przeszkadza w niczym, po niedługim czasie syczy od nowa niczym gazowana mineralna
Jeśli wychodzi Ci tylko 14% to coś nie tak. Dobrze Odmierzyłeś wodę ?
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Tak z ciekawości, szymoneski czy obliczyłeś to 14%, czy sprawdziłeś alkoholomierzem. Zaznaczam, że alkoholomierzem nie mierzymy nastawów.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Trochę ciężko, by z 24l wody i 8kg cukru wyszedł 19-20% nastaw (przypominam - alkoholomierzem NIE mierzymy mocy nastawów). Z obliczeń z BLG startowego wychodzi moc nastawu około 16%, a z obliczeń z wydajności alkoholowej cukru około 16,5%, więc daleko temu do 19-20%. Im mocniejszy nastaw chcesz uzyskać, tym bardziej musisz liczyć się z tym, że drożdże produkują więcej zanieczyszczeń (przedgonów i pogonów) przy przerobie cukru na alkohol oraz, że fermentacja idzie wolniej i dłużej. Nastawy o BLG startowym 19-23 (około 200-250g/l cukru w nastawie, 1kg cukru zajmuje 0,6l po rozpuszczeniu) dają w miarę łagodny produkt (mało produktów ubocznych fermentacji) i są dość wydajne w przerobie. Nie wiem czy zysk na przerobie mniejszej ilości nastawu nie będzie pomijalny przy zwiększeniu ilości odpadów podczas destylacji. Osobiście wolę przerobić więcej nastawu i mniej babrać się z odpadami, niż oszczędzać na ilości, a tracąc na jakości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
A jak żeś to wyliczył, bo mi, licząc całkowicie przerobiony cukier na etanol, wychodzi ni mniej, ni więcej tylko 16,6%. Przyjmując niesprzyjające warunki (temperatura, słabe drożdże, mała zawartość cukru w cukrze ), uzyskać nawet 16% to będzie trochę trudnoristo77 pisze:Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz