Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomierzem?
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kolejny problem
Przegotowałem wszystko metodą 2.5, niestety rektyfikując "surówkę" świadomie nie zamontowałem katalizatora, sądziłem, że finalne gotowanie załatwi sprawę jajecznej woni, niestety tak się nie stało. Być może spowodowane to było tym, że choć odcinek rury katalizatora ma 20 cm, to samych sprężynek miedzianych jest tam 15 cm, z uwagi na to że są podparte zmywakiem.
Następnym razem miedz będzie obecna we wszystkich rektyfikacjach.
Teraz moje pytanie. Czy siarkowodór odpowiedzialny za specyficzny zapach ma jakikolwiek wpływ na smak? Siarkowodór jest gazem, czy pomoże wietrzenie? Czy robić to na 96% czy rozcieńczyć do 48%? Jak długo wietrzyć?
Przegotowałem wszystko metodą 2.5, niestety rektyfikując "surówkę" świadomie nie zamontowałem katalizatora, sądziłem, że finalne gotowanie załatwi sprawę jajecznej woni, niestety tak się nie stało. Być może spowodowane to było tym, że choć odcinek rury katalizatora ma 20 cm, to samych sprężynek miedzianych jest tam 15 cm, z uwagi na to że są podparte zmywakiem.
Następnym razem miedz będzie obecna we wszystkich rektyfikacjach.
Teraz moje pytanie. Czy siarkowodór odpowiedzialny za specyficzny zapach ma jakikolwiek wpływ na smak? Siarkowodór jest gazem, czy pomoże wietrzenie? Czy robić to na 96% czy rozcieńczyć do 48%? Jak długo wietrzyć?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Co do miedzi to zdania są podzielone: http://alkohole-domowe.com/forum/nie-uz ... 11772.html , a ja aktualnie mam zasyp tylko parę cm. Wietrzenie powinno pomóc, a co do formy to raczej stężony, ale próbę(np. 0,5l) na niższym procencie też możesz zrobić. Wietrzyć do skutku albo wypić tak jak jest.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Czy wiecie ile 96% trunek mniej więcej traci na objętości po 24h wietrzeniu w zamkniętym pomieszczeniu 22C?
Przedgonów bym nie winił, ponieważ sposobem 2.5 odbierałem je 3 razy, i to w sporych ilościach.
2 gotowania surówki po 38 L, po godzinie stabilizacji z każdej 250 ml do zlewu i 250 ml przedgonu do osobnego naczynia. Pogony zacząłem odbierać stosunkowo szybko, bo po 2 skoku temperatury, i wyszło ich dużo.
Finalne gotowanie, nie pamiętam, ale ok 500ml przedgonów.
Trunek ma delikatną woń zgniłych jaj, nie rozpuszczalnika.
Może gotowałem na zalanym katalizatorze i nie zadziałał prawidłowo? watomierz pokazywał 600W + 1700W na 60 fi.
Dodam że miedz świeżo wykąpana w kwasku.
Przedgonów bym nie winił, ponieważ sposobem 2.5 odbierałem je 3 razy, i to w sporych ilościach.
2 gotowania surówki po 38 L, po godzinie stabilizacji z każdej 250 ml do zlewu i 250 ml przedgonu do osobnego naczynia. Pogony zacząłem odbierać stosunkowo szybko, bo po 2 skoku temperatury, i wyszło ich dużo.
Finalne gotowanie, nie pamiętam, ale ok 500ml przedgonów.
Trunek ma delikatną woń zgniłych jaj, nie rozpuszczalnika.
Może gotowałem na zalanym katalizatorze i nie zadziałał prawidłowo? watomierz pokazywał 600W + 1700W na 60 fi.
Dodam że miedz świeżo wykąpana w kwasku.
-
- Posty: 2384
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Zgniłe jaja "delikatne". To chyba nie wąchałeś zgniłych jaj? A przypadkiem nie jaja gotowane na twardo skoro "delikatnie"? Myślę, że raczej to drugie i parę dni wietrzenia powinno pomóc. A strata objętości i % moim zdaniem jest pomijalna jeżeli chcemy pić coś dobrego.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
HCl też wpłynie na smak i zapach, będzie kwaśno-piekący, chlorowodorowy. Jak odbierasz ciepły destylat z ujścia LM to po ostygnięciu w 5l bańce "brakuje" 30-100ml, zależy jak bardzo ciepły destylat odbierasz. Podczas wietrzenia z 5l bańki po 1 dniu brakuje może 1mm płynu w szyjce.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kamerę mam na przedłużaczu USB, połączony 10 metrów + 5 metrów. Myślę, że przedłużacze do 30 m pociągną + ewentualnie wzmacniacz między przedłużkami.
Koszty to: najtańsza kamera z allegro - ok 20 zł z przesyłką, przedłużacz, lub dwa za 27zł np takie:
http://allegro.pl/kabel-usb-2-0-aktywny ... 87994.html
(ten jest niskiej jakości ale działa)
I za grosze nie trzeba ruszać dupy z fotela.
Opcja bezprzewodowa, na większe odległości też jest możliwa, ale w "bazie" musiałby być internet.
ps.
Jak tutaj uniknąć pojawiania się wiadomości po 24h od zatwierdzenia? To poważnie zniechęca do brania udziału w dyskusji.
Mod.
Po 30 postach akceptacja zostanie automatycznie wyłączona, więc już niedługo
Koszty to: najtańsza kamera z allegro - ok 20 zł z przesyłką, przedłużacz, lub dwa za 27zł np takie:
http://allegro.pl/kabel-usb-2-0-aktywny ... 87994.html
(ten jest niskiej jakości ale działa)
I za grosze nie trzeba ruszać dupy z fotela.
Opcja bezprzewodowa, na większe odległości też jest możliwa, ale w "bazie" musiałby być internet.
ps.
Jak tutaj uniknąć pojawiania się wiadomości po 24h od zatwierdzenia? To poważnie zniechęca do brania udziału w dyskusji.
Mod.
Po 30 postach akceptacja zostanie automatycznie wyłączona, więc już niedługo
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Kamera IP z WiFI i router.
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... amera+wifi
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... amera+wifi
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Jakie macie doświadczenia z popularnymi drożdzami gorzelniczymi? chciałbym uzyskać wysoki % nastawu, a fermentacja ustaje przy 14%(20C w pomieszczeniu), które drożdze pozwalają na uzyskanie wyższego %?
mam:
Drożdże gorzelniane SpiritFerm T3
Drożdże gorzelnicze T48
Drożdże gorzelnicze Black Bull
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48
Nie przetestowałem tylko black bull.
Czy odgazowanie nastawu po zwolnieniu fermentacji, powoduje jakieś negatywne skutki? np. zatrzymanie, lub dalsze zwolnienie fermentacji? Czy może jest wskazane?
mam:
Drożdże gorzelniane SpiritFerm T3
Drożdże gorzelnicze T48
Drożdże gorzelnicze Black Bull
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48
Nie przetestowałem tylko black bull.
Czy odgazowanie nastawu po zwolnieniu fermentacji, powoduje jakieś negatywne skutki? np. zatrzymanie, lub dalsze zwolnienie fermentacji? Czy może jest wskazane?
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Drożdże ALCOTEK 48 polecam.
Drożdże ALCOTEC VODKA STAR także, te pracują nawet w okolicach 0*C, oczywiście trochę dłużej niż w optymalnej temp.
Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
Odgazowanie nie przeszkadza w niczym, po niedługim czasie syczy od nowa niczym gazowana mineralna
Jeśli wychodzi Ci tylko 14% to coś nie tak. Dobrze Odmierzyłeś wodę ?
Drożdże ALCOTEC VODKA STAR także, te pracują nawet w okolicach 0*C, oczywiście trochę dłużej niż w optymalnej temp.
Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
Odgazowanie nie przeszkadza w niczym, po niedługim czasie syczy od nowa niczym gazowana mineralna
Jeśli wychodzi Ci tylko 14% to coś nie tak. Dobrze Odmierzyłeś wodę ?
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Tak z ciekawości, szymoneski czy obliczyłeś to 14%, czy sprawdziłeś alkoholomierzem. Zaznaczam, że alkoholomierzem nie mierzymy nastawów.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
Trochę ciężko, by z 24l wody i 8kg cukru wyszedł 19-20% nastaw (przypominam - alkoholomierzem NIE mierzymy mocy nastawów). Z obliczeń z BLG startowego wychodzi moc nastawu około 16%, a z obliczeń z wydajności alkoholowej cukru około 16,5%, więc daleko temu do 19-20%. Im mocniejszy nastaw chcesz uzyskać, tym bardziej musisz liczyć się z tym, że drożdże produkują więcej zanieczyszczeń (przedgonów i pogonów) przy przerobie cukru na alkohol oraz, że fermentacja idzie wolniej i dłużej. Nastawy o BLG startowym 19-23 (około 200-250g/l cukru w nastawie, 1kg cukru zajmuje 0,6l po rozpuszczeniu) dają w miarę łagodny produkt (mało produktów ubocznych fermentacji) i są dość wydajne w przerobie. Nie wiem czy zysk na przerobie mniejszej ilości nastawu nie będzie pomijalny przy zwiększeniu ilości odpadów podczas destylacji. Osobiście wolę przerobić więcej nastawu i mniej babrać się z odpadami, niż oszczędzać na ilości, a tracąc na jakości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Z jaką mocą rektyfikuje? Czy jest to moc teoretyczna, czy zmierzona watomier
A jak żeś to wyliczył, bo mi, licząc całkowicie przerobiony cukier na etanol, wychodzi ni mniej, ni więcej tylko 16,6%. Przyjmując niesprzyjające warunki (temperatura, słabe drożdże, mała zawartość cukru w cukrze ), uzyskać nawet 16% to będzie trochę trudnoristo77 pisze:Na oba po 24l wody i 8kg cukru, wychodzi mi około 19-20%
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 6 gru 2014, 11:02
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz