Wzór na ilość cukru w nastawie.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Lesu dobrze myślisz ;)
91,2l nastawu z ropuszczonym 22kg cukru da 22 Blg.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: zielonka »

Wg mojego kalkulatora myslisz dobrze ale jednak celem zawsze jest ilość litrów a nie kilogramów .
Sprawdź to wprowadzając te dane do kalkulatora ilość nastawu i blg.
kalkulator wody i cukru.xls
Mienho - zawsze warto coś zaproponować ja jestem laikiem jak chodzi o excel
mój plik to open source - mozna dodawać i zmieniać co się chce a kto umie lepiej niech to robi.
Problemy z wiewiórkami załatwimy we własnym zakresie :D :D :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: robert4you »

Brawo @zielonka.
I znowu wyszło jak zawsze, do krytykowania chętnych pełno, do zrobienia i pokazania czegoś lepszego już jakoś kolejki nie ma.....
************************************************************************
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

Kapralu mi się wydaję że dalsze ciągnięcie tego wątku nie ma sensu. Każdy już wie o co chodzi. Pozdro
Ostatnio zmieniony środa, 8 lut 2017, 20:41 przez jozzek666, łącznie zmieniany 3 razy.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: zielonka »

Cześć Józek . Sadzisz że wiesz ? i że każdy wie ? No to podziwiam.
Mogę obiecać nie będę ciągnął wątku.
Szacun tym co używają rozumu (ELDIER i ARONIA)
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

Tak. Sądzę, że wiem już o co chodzi. A programik działa i dla mnie jest przydatny. Co do innych, to się nie wypowiadam, ale sądze że idzie wywnioskować z treści wątku o co chodzi.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: mariusz19029 »

Ja mam jeszcze pytanie dotyczące tego kalkulatora, który wysyłam w załączniku. Przy obliczaniu % nastawu jest pewna niezgodność chociażby z tym co kolega Jozzzek pisał kilka postów wcześniej. Przy obliczaniu objętości etanolu, ilość cukru jest mnożona x 0,58. Nie powinna to być wartość 0,6 ? Ma to ogromne znaczenie w końcowym wyniku stężenia % w nastawie. Zmiana współczynnika o 0,2 sprawia, że końcowy wynik różni się o ponad 0,5%.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

Już tłumaczę. Ta wartość 0,58 to jest wydajność cukru. Ja przyjąłem taką wartość do swoich obliczeń, Ty możesz przyjąć swoją. Z różnego rodzaju cukru wychodzi różna ilość etanolu. Tak jak to napisał @lesgo58 w swoim temacie o wydajności różnych cukrów.
- Cukier Królewski - 6111ml/10kg cukru - co daje 0,611 litra/kg
- Diamant - 6184ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Słodka Łyżeczka - 6205ml/10kg cukru - co daje 0,620 litra/kg
- Cukier Lubelski - 5997ml/10kg cukru - co daje 0,599 litra/kg
- Sweet Family - 6180ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Glukoza - 5955ml/11,35kg glukozy - co daje 0,525 litra/kg
Więc moim zdaniem ta zależność wynika właśnie z tego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: BIDET »

Magiczne 0,6 to nie jest wydajność cukru.

Jest to przelicznik zakładający, że fermentacja w kierunku alkoholu zachodzi z wydajnością 88% (średnio 1 drożdżak na 10 pied... i nie robi).

Z jednego kilograma cukru w trakcie procesu fermentacji powstaje 0,682 litra alkoholu, bo tyle wynika ze stechiometrii - a 88% z tego daje magiczne 0,6.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

@BIDET Czyli tego 0,6 nie można zmienic i załączony kolkulator (ten z 0,6) liczy dobrze objętość etanolu a co za tym idzie ABV nastawu ?

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: BIDET »

Kurcze nie pamiętam źródła za co przepraszam referującego :bardzo_zly: ale mam coś takiego.

Teoretyczną wydajność alkoholu z cukru można obliczyć ze wzoru stechiometrycznego.
I tak wydajność alkoholu z cukru prostego oblicza się na podstawie reakcji:
C6H12O6-> 2C2H5OH + 2CO2
Obliczając poszczególne masy cząsteczkowe otrzymamy: 180 -> 92 + 88.
Obliczając wydajność reakcji 100g cukru, powinniśmy otrzymać 51,1g alkoholu i 48,2g dwutlenku węgla.

Podobnie oblicza się wydajność z dwucukrów, np. z maltozy lub sacharozy, na podstawie reakcji:
C12H22O11+ H2O -> 4C2H5OH +4CO2
342 + 18 -> 184 + 178
Przy odpowiednim przeliczeniu, ze 100g dwucukru otrzymuje się 53,8g alkoholu.

Wreszcie z wielocukru, np. ze skrobi, wydajność oblicza się z reakcji:
(C6H10O5)n + (H2O)n -> (C2H5OH)n +(CO2)n
Po przeliczeniu ze 100g skrobi otrzymuje się 56,8g alkoholu.

W praktyce wszystkie obliczenia alkoholu podaje się w dm3.
Ponieważ gęstość alkoholu wynosi w przybliżeniu 0,79 kg/dm3, ze 100 g dwucukru otrzymuje się teoretycznie 68,1 cm3, a ze 100 g wielocukru 71,9 cm3 alkoholu etylowego. Wydajność rzeczywista jest ok. 12% niższa, gdyż część cukru zużywają drożdże do budowy swoich komórek, część ulega spaleniu w czasie procesu oddychania drożdży i część ulega przemianie na inne substancje.

12% niższa czyli 88% sprawności czyli magiczne przybliżone 0,6
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: Doody »

BIDET, dzięki :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

@BIDET W takim razie zwracam honor i przepraszam za zamieszanie. Nie rozumiem jednak tego, dlaczego z różnych rodzajów cukru (producent), jest różna ilość alko. Chodzi mi tu o eksperyment @lesgo58.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: BIDET »

A o tym był już film.
Chodził taki jeden znaczy jedna i kupował cukier na badanie ilości cukru w cukrze i to właśnie jest eksperyment Lesgo czyli Bareji.

Skoro jest różnica ilości cukru w cukrze pomiędzy producentami to i będzie różnica w ilości powstałego z niego alkoholu.

Ciekawe zresztą co takiego jest tańsze od cukru w cukrze że dosypują to producenci (znaczy gorzej oczyszczają - chyba)?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: kmarian »

Edytowałem plik Kolegi zielonka. Wiedziałem, że jest coś nie tak, ale za diabła nie znalazłem błędu. Fajnie, że ktoś znalazł i poprawił. Kolego zielonka, napracowałeś się, i jak zwykle, wyszło jak zwykle. "Szacun" dla Ciebie, że zrobiłeś i że jak lew broniłeś swojej racji.
Fajnie, że jesteś na Tym forum. :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: Zbynek80 »

Dobrze, że powstał taki kalkulator i takie wyliczenia chemiczne będę mógł teraz z pełną wiedzą zrobić nastaw ;)
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: mariusz19029 »

BIDET pisze:
Skoro jest różnica ilości cukru w cukrze pomiędzy producentami to i będzie różnica w ilości powstałego z niego alkoholu.

Ciekawe zresztą co takiego jest tańsze od cukru w cukrze że dosypują to producenci (znaczy gorzej oczyszczają - chyba)?
Kolego Bidet, ja bym się akurat tutaj nie do końca z Tobą zgodził. Myślę, że właśnie test, który przeprowadził Lesgo udowodnił nam, że jakość i wydajność cukru jest zbliżona bez względu na producenta. Myślę, że ta mała różnica może wynikać z wielu czynników, jak choćby delikatnie inne warunki fermentacji, inna jakość drożdży(mimo, że od tego samego producenta), czy trochę inaczej przeprowadzony proces, może np. skończony odrobinę wcześniej lub później od poprzedniego. Uważam, że wydajność cukru jest zbliżona i w warunkach domowych nie ma znaczenia po jakiego producenta cukier sięgniemy.

Jeszcze odnośnie wydajności to wkleję fragment z forum domowych winiarzy

"Wszystko było by proste, gdyby fermentacja była prostym procesem zachodzącym ze 100 %-ową wydajnością. Wtedy obliczanie parametrów wyglądało by prosto. Z 1 g dwucukru (sacharozy) powstaje w procesie inwersji 1,052 g cukrów prostych, te z kolei w wyniku fermentacji dają 0,538 g alkoholu etylowego czyli 0,682 ml. Mnożąc ilość przefermentowanego cukru przez 0,682 otrzymalibyśmy ilość ml. alkoholu powstałego w wyniku fermentacji. Ale niestety tak nie jest. Fermentacja jest procesem skomplikowanym , a etanol nie jest jedynym produktem tego procesu. W zależnośći od warunków panujących w czasie fermentacji, skład produktów reakcji może się od siebie różnić, stąd wydajność procesu może być inna. Przyjęło się, że fermentacja zachodzi ze średnią wydajnością (w przeliczeniu na etanol) ok. 88%. Powoduje to, że z 1 g przefermentowanego cukru zakłada się powstanie nie 0,682 ml etanolu ale ok. 0,6 ml"
Źródło:http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... +mocy+wina

Mam jednak jeszcze pytanie, czy w tym przypadku chodzi o wydajność czystego 100% etanolu, czy o azeotrop ok. 97%?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: rozrywek »

Zbyniek a bez tej wiedzy, nastawu zrobić się nie da? To ja udowodnię że się da.
Nie tobie udowodnię, Swój punkt widzenia wszystkim przedstawię, oraz swoje skromne obliczenia.
Ja podniosłem rękawice, która zresztą rzuciłem sam, nie podniósł nikt.
Po swojemu, też uparty jestem i też do celu podążę.

Mariusz wiersz 13 jest dla użytkownika, reszta wierszy jest ułatwieniem pracy i gotowymi wyliczeniami, z gotowym wynikiem, wystarczy odczytać. Dla autora szacun, za jasność, przejrzystość i estetykę wykonania.
Formuły się zgadzają, są dokładne, kolumny G i H są danymi orientacyjnymi i można się nimi sugerować, ale nie brać jako pewnik. Myląca jest zbieżność wydajności cukru, w stosunku do objętości nastawu, dane są podobne.

W każdym razie, ja zamierzam napisać swój kalkulator, mam nadzieję że uda mi się zrobić to jak naprawdę bym chciał.
Cierpliwości.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: Zbynek80 »

Rozrywek pewnie, że się da bo do tej pory tak robimy, według instrukcji na drożdżach czy własnego doświadczenia. I większość nadal będzie tak robić. Ja tak z przymrużeniem oka to napisałem na tą burzę która się tu działa.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

@mariusz19029 Wreszcie rzeczowo wyjaśnione. Dzięki chłopie !

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: mariusz19029 »

Jozzek666, nie ma za co, cieszę się, że mogłem pomóc. Czyli, wydajność cukru przy wydajności drożdży rzędu 88% daje nam 0,6l etanolu 100% z kg cukru. Czyli przy mocy 96,5-97%, to jest tyle ile uzyskujemy, powinniśmy mieć wydajność 0,58l/kg cukru. Czyli mniejsza niż w testach kolegi Lesgo. Z czego to więc wynika? Wydajność drożdży była wyższa niż zakładane 88%, czy jeszcze coś innego?
Awatar użytkownika

BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: BIDET »

Miałem troszkę czasu i z waszych kalkulatorów zrobiłem jeden dla siebie troszkę zmodyfikowany, ale nie będę pazerny i się z wami podzielę.

Nie sprawdzałem formuł poprzedników zdałem się na ich wyliczenia ale dodałem cosik od siebie (poprwakę na blg końcowy i odpad w 1 arkuszu i poprawkę na kontrakcje w 2 arkuszu).

Miłej zabawy.
TAK wiem formuły są pisane na poziomie podstawówki bez formuł jeżeli i oraz :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: Doody »

Dzięki BIDET,
Bardzo fajny kalkulator. Jeszcze podział alkoholu na przedgony, serce i pogon i przed wsypaniem cukru będę wiedział co do 50-siątki ile wam trunku :D
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

@BIDET Szczacun. Może w przyszłości uda mi się ten kalkulator przerobić na apkę desktopową jak i mobilną.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: rozrywek »

Nareszcie ktoś użył sformułowania............teoretycznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: lesgo58 »

mariusz19029 pisze:Czyli przy mocy 96,5-97%, to jest tyle ile uzyskujemy, powinniśmy mieć wydajność 0,58l/kg cukru. Czyli mniejsza niż w testach kolegi Lesgo. Z czego to więc wynika?
Pewnie z tego, że ja liczyłem wszystko co kapało przy stabilnej temperaturze - czyli przedgony, gon(azeotrop) i tzw. pogony. A tutaj prawdopodobnie rozmawiamy o samym etanolu (alkohol etylowy)?
Czy jednak o alkoholu czyli azeotropie(mieszaninie etanolu z wodą)? Bo często myli się te dwa pojęcia.
Tak przynajmniej myślę. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: robert4you »

W tych wyliczeniach chodzi o alkohol 100%
************************************************************************
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: mariusz19029 »

W tym nowym kalkulatorze jest wydajność 0,6 l etanolu 100%, więc według mnie (chyba popełniłem błąd w poprzednim wpisie) wydajność alkoholu 96,5 % powinna być wyższa, czyli około 0,62 l/kg cukru tak myślę. Ważne do przemyślenia jest też to co napisał Lesgo, odnośnie przedgonów i pogonów.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: rozrywek »

Zgodnie z obietnicą, poniżej mój własny kalkulator, który mam nadzieję komuś może być przydatny w praktyce, albo przynajmniej posłuży do rozładowania, jakże wcześniej nieprzyjemnej sytuacji.

Kalkulator Rozrywkowy wersja "unplugged"


Weź dziewiątkę ciepłej wody, i dwa litry wrzącej,
Trzy kilo cukru ciepnij, do tych dwu gorącej
Zabełtaj wszystko ładnie, wiem zrobi się ciapa,
Dolewasz dziewięć litrów, nie jesteś przecież gapa

Jak ci zbije się cukromierz,
to masz w głowie Balingomierz
Uwierz bracie, to jest fajne,
Bez laptopa być…..Einsteinem

Można mieć kalkulatory,
ale w głowie też miej wzory
BLG jest jak dziewczyna, 22 i odrobina,
Tak powinno być w nastawie, a ja z dziewką się zabawię

Parę słów o nastawianiu,
no i wody nalewaniu
Beczkę ja mam dwieście litrów,
to mam szukać mililitrów?
Których w beczce mi brakuje,
no bo Excel nakazuje?

A gdzie rozum, gdzie logika?
Jak wskazania przelicznika,
nakazują nam co trzeba
Może jeszcze według wzoru, mam ukroić kromkę chleba?


A teraz tricków parę,
kalkulatora którym stworzył
Jedynie co potrzeba,
to tylko pomnożyć

Mnożysz razy dwa i pół
I masz balon (35L) prawie full
Razy cztery jak pomnożysz,
Pięćdziesiątkę balon stworzysz

A jak ciepniesz razy osiem
W setkę beczkę, zmieści to się
Są balony nietypowe
ale zwykle standardowe

Tyle z tej matematyki,
Proste rozrywkowe tricki
Aby zwykły nastaw stworzyć
To wystarczy umieć mnożyć


O drożdżach ani słowa,
to twoja w tym głowa.
Nie podpowiem jakie,
aby nie byle jakie

Dalsza część nie jest już kalkulatorem, a jedynie post scriptem:

Wcześniej ja dałem pytania,
W kwestii beczki napełniania
menzurkami czy wiadrami?
Litrowymi słoikami?

Ja cichutką mam nadzieję,
Z lekkim oka przymrużeniem
Wierszyk będzie traktowany
Może nawet stosowany

Zamiast kłócić się publicznie
Lepiej zamknąć się w piwniczce
Miarowego słuchać grania
Boskich kropel mych kapania

Kalkulator mój jest inny,
Nie jest wcale precyzyjny
Celem moim jest prostota
A drzeć koty to głupota

Takie miałem ja przesłanie
Źle niestety odebrane
Kalkulator excelowy
Albo inny…Rozrywkowy

Każdy prawo ma wyboru
Nie potrzeba tutaj sporów
A że czuję się ciut winny
To są moje przeprosiny

Można podać coś na tacy
można włożyć trochę pracy
nastawiajmy przyjaciele
czy na kartce czy z excelem

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: Pretender »

Hehe, nie wiem jednak czy excel przyjmie taką "Formułę"
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: szatajoh »

Rozrywek BRAWO super formuła nic tylko czytać i zapomnieć o exelu.
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: Optoelektron »

Bardzo ładna rymowanka - zgłaszam Twoją kandydaturę do "Literackiego Nobla" :klaszcze:.
Pozdrawiam.
Maciej
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: zielonka »

Witam
Obiecałem nic nie pisać w tym wątku ale po ładnym zachowaniu kolegi rozrywek poczułem się uprawniony do zabrania głosu.
Oto moja odpowiedź na Twoje dzieło.

Jeśli nastaw zechcesz zrobić
bo taka jest Twoja wola
Możesz i Einsteina pobić
z pomocą kalkulatora.
Mając forum doskonałe
pełne bardzo mądrych ludzi
Wszystko czego dokonali
teraz może Tobie służyć.
Szybko łatwo i dokładnie
wedle różnych Twych założeń
W puste okieneczka wpadnie
liczba o którą Ci chodzi.
I nie musisz miły bracie
mając kłopot z obliczaniem
Sprawdzać na swoim nastawie
co też wyjdzie zeń nad ranem.
Wiem że wzory to potwory
a pochodne niewygodne
Ale te kalkulatory
są czasami bardzo dobre .
Zwłaszcza jak je tworzą ludzie
którym wspólny cel przyświeca
Chociaż czasem jak po grudzie
jednak wynik jest jak rzeka.
Masz coś wody – cukru trochę –
sprawdź czy będziesz miał radochę.
Ile wyjdzie Ci napitku jeśli dodasz cukru kilo
Ile trzeba kupić beczek aby wszystko się zmieściło.
Jeśli zrobić chcesz to dobrze
a matma to Twoja zmora
Włącz komputer chwilę pogrzeb
i…….. użyj kalkulatora.
Jeśli jednak drogi bracie
wstręt masz i do tej metody
Wtedy po ratunek zawsze
udaj się do swojej głowy.
Naucz się wierszyka który
ktos napisał nie na niby
ile czego masz używać
podpowiada bez ochyby.
Abyś miał radość z używek podpowiedział wszak rozrywek

Weź dziewiątkę ciepłej wody, i dwa litry wrzącej,
Trzy kilo cukru ciepnij, do tych dwu gorącej
Zabełtaj wszystko ładnie, wiem zrobi się ciapa,
Dolewasz dziewięć litrów, nie jesteś przecież gapa


Potem zrób to razy tyle
aż się Twa zapełni beka
Będziesz zaskoczony mile
że to takie łatwe teraz.
Bowiem jak to w życiu zawsze –
świat niejedno ma oblicze.
Jeden coś z pamięci zatrze
inny musi to policzyć.
Ale jedno wiem na pewno i tego będę się trzymał
Lepiej przepić rzeczy sedno niż się bez ustanku zżymać.
Więc przykładem ja kolegi który ma odmienne zdanie
Napisałem to dlatego aby mu przyklasnąć Panie.

A jako że rękawica jednak leży i wali po oczach dopisałem to o co prosił kolega do kalkulatora.
Jeszcze nie wszystko bo mało czasu mam na to. Kalkulator potrzebuje jeszcze tej pięknej funkcji -Jeżeli -jeśli ma wyglądać tak jak sobie to wymyśliłeś kolego rozrywek. Jak nie dasz rady to ja ją niebawem dopiszę. Na razie wygląda tak
kalkulator zielonki.xls
:piwo:
P.S. Jakbyś coś dorzucił wg uważania to byłby to jedyny na świecie kalkulator zrobiony przez... antagonistów? E pijmy piwo lepiej :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: rozrywek »

Muszę przyznać, że kol Zielonka zachował się jak najbardziej fair play.
Pomimo że swojego zdania nie zmienił, wytrwał przy swoich opiniach, to jednak zrobił to z klasą jak na prawdziwego mężczyznę przystało. Bardzo mnie to cieszy.

Potem zrób to razy tyle
aż się Twa zapełni beka
Będziesz zaskoczony mile
że to takie łatwe teraz.

Że ja na to nie wpadłem....
Czuję się zażenowany, szczęka lekko opadła :D
Rozumiem że tę frazę mogę z czystym sumieniem dołączyć do rozrywkowego kalkulatora?

Wyrażam chęć pomocy, jeśli chodzi o bardziej zaawansowane formuły, nie ma problemu, ale zarazem jestem za tym, aby w jednym temacie umieścić wszystkie wzory, w miarę jasnej, przyswajalnej formie.

Tak jak chłopu na miedzy...w najprostszych słowach.
Naprawdę wiele osób potrzebuje tego typu info. Niewiele osób wie jak to naprawdę jest liczone, szczególnie z ustaleniem BLG,
Uzysk alko, możemy traktować jedynie orientacyjnie, ale też warto to dodać.
A po piaskowej burzy, przychodzi piękny ciepły bezwietrzny dzień, tak jak teraz.

Moim głównym przesłaniem była nauka, czas najwyższy to wreszcie wyjaśnić.

Aby w momencie zawieszenia się systemu( a co się nie wiesza jak Windows?)
umieć sobie poradzić, naprawdę kochani, to nie jest wyższa matematyka, nikt nie każe nikomu obcęgami wyciągać pierwiastków, tu naprawdę nie ma równań różniczkowych rzędu pierwszego, o niejednokrotnych nawet nie wspominając.
Tutaj mamy zwykłe mnożenie, dodawanie, odejmowanie, minimum logiki, czyli matmę na poziomie podstawówki.
A wielu się nie chce.....zwyczajnie się nie chce.
Dla mnie żenada.

Ps: Jeżeli ktoś nie potrafi w excelu używać funkcji "Jeżeli", to nie jest żaden wstyd, ja jako użytkownik programu, sam pisałem wcześniej, że dobrze zaawansowany użytkownik arkusza wykorzystuje jedynie 5% możliwości. Ja używam ok 1%, i nie zamierzam się tego wstydzić. Wstydem nie jest brak wiedzy, a jedynie ignorancja na nią..........................
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

Koledzy, wykasowałem link do programu, ponieważ powstaje nowa wersja i założę osobny temat o tym kalkulatorze w którym będę udostępniał changelog'i z kolejnych wersji. Dzisiaj powinienem coś wrzucić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 lut 2017, 08:36 przez jozzek666, łącznie zmieniany 1 raz.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: zielonka »

:respect: No to pozamiatane - piękny "wszystkomający " kalkulator.
Co to znaczy użyć odpowiednich do celu narzędzi. Excel może by to pokazał ale nie tak czytelnie.
Poza tym ta funkcja "jeżeli " sprawdza tylko jedno pole i wybiera pomiędzy dwoma więc byłoby i tak trudno zrobić to w jednym klocku. Jozzek666 - :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:
Tylko ten plik 7z - znów muszę coś doinstalować.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

Dorzuciłbym jeszcze korektę temperaturową cukromierza, ale nie wiem czy ten wzór jest poprawny.

Bw = B + (Tp - Ta)*0,05, B-odczyt z cukromierza, Tp - temperatura pomiaru, Ta- temperatura właściwa cukromierza.

Zweryfikuje ktoś ?
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: Doody »

Tym razem Józku dobra robota :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: jozzek666 »

Kalkulator przeniesiony do osobnego wątku.
http://alkohole-domowe.com/forum/topic15340.html
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Post autor: rozrywek »

Józiu, w oknie rozrabianie, zmienił bym jednostkę z ml na Litry, zachowując wyświetlanie do dwóch miejsc po przecinku. Poza tym bomba.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”