Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
INTseed
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: INTseed » sobota, 16 wrz 2017, 13:50

Robie cydr z kartonika słoneczna tłocznia jabłko-gruszka. Będzie tego 15l
Chciałbym go zrobić mocniejszy tak o 2% alkoholu.
Czy nie wiecie ile dodać cukru?
Soki mają około 12blg.


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

damianf
50
Posty: 62
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: damianf » sobota, 16 wrz 2017, 20:45

34g na litr


Autor tematu
INTseed
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: INTseed » poniedziałek, 18 wrz 2017, 14:36

Od razu go dodać czy najpierw przefermentować sok?


damianf
50
Posty: 62
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: damianf » poniedziałek, 18 wrz 2017, 19:52

Odrazu dodaj. Później dodajesz znowu do butelek na refermentacje, ja daje 3g zwykłego i łyżeczko ksylitolu


Autor tematu
INTseed
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: INTseed » poniedziałek, 18 wrz 2017, 20:32

Gotujesz cukier przed dodaniem czy sypiesz do soku i mieszasz?


Autor tematu
INTseed
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: INTseed » czwartek, 21 wrz 2017, 13:59

Troszku piany mam. Temperatura poszła do góry ;( Nie spodziewałem się że fermentor 33l może być za mały.
Drożdze to zamoyscy uniweralne. Obrazek


damianf
50
Posty: 62
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: damianf » czwartek, 21 wrz 2017, 21:03

Taką ilość to normalnie w soku rozpuść, możesz dać troszkę espumisanu na pianę.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 wrz 2017, 06:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy z dużej litery.


Autor tematu
INTseed
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: INTseed » sobota, 23 wrz 2017, 11:49

Po jakim czasie butelkujesz taki sok z cukrem? Może być w przybliżeniu bo wiem że trzeba mierzyć ;)


damianf
50
Posty: 62
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: damianf » niedziela, 24 wrz 2017, 20:18

2-3 tygodnie


Autor tematu
INTseed
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Postautor: INTseed » sobota, 7 paź 2017, 18:24

danianf filtrujesz cydr? Zastosowałem drożdze zamoyskie i po przelaniu widzę że na powierzchni jest parę skórek owoców ( te co w saszetce były )

Cydr mój od tygodnia nie bulka, a jakiś słodki jest. Nie wiem czy to wina tego że kupiłem tłoczony jabłko-gruszka czy przyzwyczajam się do kwasku ;)
Zobaczymy za tydzień czy coś się zmieni.


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości