Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 23:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: WZIERNIK PRZY KOLUMNIE (TAKI MAŁY BAJER)
PostPostNapisane: piątek, 29 kwi 2011, 19:03 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Projekt z przed 8 miesięcy, czyli zanim powstały posty o wziernikach. Też wymyśliłem coś takiego post22583.html#p22583
Czy myślicie że coś takiego nie wytrzyma? Szkło "SIMAX" wyżarzane po cięciu. Teraz o połowę krótsze czyli 20 cm. Obciążeń dużych nie będzie bo głowica z wodą to max. 50 dkg.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 cze 2011, 02:20 
Przepraszam szanownych kolegów, że nie odpowiedziałem na post wcześniej, ale w momencie jego napisania nie uczestniczyłem aktywnie na forum.
Płytka z pleksi u mnie się nie sprawdziła, efekt identyczny jak u kolegi Radius. Jestem na etapie załatwiania szlifu pseudo sześciokątnego szkiełka, które wyciąłem z szyby okiennej. Pomimo faktu, że w moim mieście jest huta szkła mam problemy z obróbką prostego elementu. Za to doszedłem do wprawy w nawiercaniu nowego "szkiełka" z pleksi przy każdej rektyfikacji :D Proszę mi wierzyć, to nie reklama, ale dziś rozmawiałem z kolegą Plitek - na Allegro - Szymoni i ma on do zaoferowania wzierniki wzdłużne. Są to jakby fragmenty rury, gdzie proces przelewu flegmy można obserwować z każdej strony. Moim zdaniem fajna rzecz, jak mój wziernik nie da rady wezmę od tego kolegi. Wypełnienie, które oferuje kolega Szymoni jest OK. Reszta jest kwestią ceny i wyboru. Jak na razie to nie koniec moich problemów z kolumną, ale uważam, że temat należy dociągnąć do końca.

Na ochotnika wypowiem się, co do tego, czego nie widzę we wzierniku. Otóż zerowe pojęcie mam co dzieje się w kegu. Głowa nie mieści mi się pod sufitem i pomimo nadwerężenia ścięgien karku - "jak się nie obrócisz, dupa zawsze z tyłu". Trudno obserwować mi też supernowe w konstelacji Cefeusza. Zaczynam mieć przypuszczenia, że nie do tego celu służy wziernik. Należy jednak być wytrwałym, a nagroda przyjdzie sama.

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 cze 2011, 06:51 
Tematy: 44
U mnie problem matowienia pleksi już rozwiązałem :) Po prostu zamówiłem u szklarza okrągłą szybkę ze szkła boro-krzemowego 4mm grubości. Kosztowała 5zł + 20zł wiercenie 6 otworów. Za 25zł mam porządne, chyba "niezniszczalne" szkiełko. Raz a dobrze :mrgreen:

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 cze 2011, 11:53 
U mnie już szklarza nie ma. Właściwie niczego nie ma. Dlatego wykonałem kolumnę z miedzi. To mogę zrobić sam, reszta to koszmar.

PostPostNapisane: środa, 22 cze 2011, 20:17 
Tematy: 18
Cześć Panowie.

Swego czasu zadałem pytanie (przy małym sporze z kolegą Walkman86) po co mu wizjer? Co prawda nie dostałem odpowiedzi, ale trafił się klient który uparł się aby mieć w kolumnie Wizjer. Co prawda na pytanie – Po Co? – nie umiał odpowiedzieć, ale klient nasz Pan. Zrobiłem wraz z kolegą Szymonli (co prawda on zrobił większość – ja tylko pospawałem).
Koszt wyszedł wysoki – ale robiliśmy na najwyższą jakość – całość jako moduł między kolumnę, a głowicę. Długość całkowita 20 cm.
Uznałem że jest to idealna sprawa w połączeniu z regulatorem grzania – dzięki temu wizualnie z wielką dokładnością będzie można określić punkt zalania kolumny – i do tego ten wizjer będzie ekstra.

Cezary

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: środa, 22 cze 2011, 21:25 
Tak z ciekawości, ile za ten wizjer?

PostPostNapisane: sobota, 9 lip 2011, 08:35 
Tematy: 21
Też jestem ciekawy ceny, moja kolumna to 76,1mm. Czy było by możliwe zrobić do takiego rozmiaru?

Ps. Kolumna jest w budowie (głowica już pospawana)

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 11:36 
Tematy: 1
I jeszcze pytanko o sugerowaną optymalną wysokość wziernika - czy dla przykładu nie jest powiązana ze średnicą kolumny?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1