Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Na pracę zacieru nie ma to wpływu.
Drobne nieszczelności można usunąć smarując powierzchnie stykające się olejem - nawet jadalnym lub lepiej smarem silikonowym czy takim olejem.
Do szczelności przykładam wagę przy fermentacji win, miodów i raz przy cukrówce nastawionej w pracy :mrgreen:
Z beczki zrobiłem odprowadzenie gazów do wentylacji i nic nie było czuć ;) . No, może czasami, ale to raczej były cofki z wentylacji przy gwałtownym otwieraniu drzwi lub silnych podmuchach wiatru.
Pozdrawiam,
Waldek
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”