Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Re: WYPEŁNIACZ czyli co OPRÓCZ ZMYWAKÓW można do kolumny wsadzić
Napisane: piątek, 30 kwi 2010, 08:09
Witam, Przeczytałem cały wątek odnośnie wypełnień i przyszła mi do głowy taka myśl; są do kupienia ozdobne kulki szklane np tu: http://allegro.pl/item1009249366_hurt_k ... k220a.html dla mojej 60 cm kolumny licząc szybko potrzebowałbym ok 1000szt czyli ok 14 kompletów z allegro. Cena nie jest wysoka mam tylko wątpliwości co do jakości takiego wypełniacza, są to kulki szklane ozdobne mające kontakt z ciałem ale czy się nadadzą ? Może ktoś z szanownych Forumowiczów ma doświadczenie z takim wypełnieniem. Pozdrawiam serdecznie
Witam. Temat wypełnienia szklanymi rurkami mam już obcykany. Polecam sprawdzone rurki szklane, które zakupiłem na allegro. Oto link http://allegro.pl/szklane-rurki-destyla ... 32590.html Towar jest super, w 100% zgodny z opisem. Nie chce tu robić temu Panu reklamy, jednak wcześniej zakupiłem podobne rurki na innej aukcji i to co otrzymałem, nijak się miało do zdjęcia z aukcji.
Rura chłodząca przez środek kolumny to taka odmiana systemu CM, tylko rozłożonego ciągle w wypełnieniu. Nie spodziewałbym się po takim systemie jakiejś rewelacji, ale jak ktoś chciałby sprawdzić... Działanie kolumny rektyfikacyjnej polega na wymianie ciepła i masy między skraplająca sie parą a wędrująca w dół flegmą, jak wsadzimy w wypełnienie rurę, to ciepło skraplających się par będzie częściowo (o ile nie praktycznie całkowicie) oddawane rurze chłodzącej. Deflegmacja na spirali na szczycie ma sens, bo tam juz nie ma wymiany energii i masy między fazami. Tak naprawdę, to kolumna rektyfikacyjna działa jak wielokrotna destylacja z jednoczesnym ogrzewaniem nastepnego wsadu ciepłem powstałym przy skraplaniu poprzedniego, w przypadku wypełnienia jednolitego - mamy ten proces "uciąglony", w przypadku półek fizycznych - pary idące do góry odparowują flegmę z półki o jeden wyższej same skapując na półkę poniżej. I tak sie to toczy. Odbieranie ciepła w tym procesie "w bok" nie ma sensu, przynajmniej na mój rzut oka.
A tak swoją drogą: sugerowałbym porzucenie systemu zimnopalcowego na rzecz LM-VM, i co naważniejsze, wywal ten filtr węglowy. W tym miejscu on nie ma racji bytu.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Witam Do brawerhood "Temat wypełnienia szklanymi rurkami mam już obcykany." To znaczy,że masz porównanie z innym wypełnieniem? Jeżeli tak, to z jakim? Bo ja planuje poeksperymentować ze szklanymi rurkami. Obecnie mam wióry nierdzewne, a poprzednio zmywaki(jak dla mnie nie ma różnicy w wydajności ani jakości). Ciekawi mnie jak jest na rurkach szklanych? Pozdro. jajek12
______________________________________________________________________ Życie jest za krótkie aby pić tanie wina!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości