Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 22:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wypełnienie ze szkła
PostPostNapisane: wtorek, 24 sty 2012, 20:20 
Tematy: 1
Witam
Mam pytanie dotyczące wypełnienia kolumny,czy można ją wypełnić tłuczonymi szklankami :?:lub szkłem z butelek :?:

Tytuł: Re: Wypełnienie ze szkła
PostPostNapisane: wtorek, 24 sty 2012, 22:23 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Mozna i wiórami z drewna, ale po co? Choćby zmywaki są tańsze i lepsze...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 25 sty 2012, 01:26 
Tematy: 51
Kolego cosmo, tu, na tym forum tłuczenie butelek jest zdecydowanie w złym tonie. Niebawem przekonasz się, dlaczego. Tłuc to można, ale szkło w formie np. płaskiej...
Kolumnę wypełniamy zmywakami nierdzewnymi. To jest zdecydowanie lepsze wypełnienie niż tłuczone szkło, drobny żwir, czy inne takie tam wynalazki.
Powiem tylko tak, że stosunek jakość/cena w przypadku druciaków spiralnych jest ZDECYDOWANIE na czele. Potem długo, długo nic i idą sprężynki pryzmatyczne...
Tylko po każdym psoceniu trzeba zmywaki wyjąć z kolumny, wypłukac i wysuszyć, bo będa rdzewieć. One sa nierdzewne tylko z nazwy, tak naprawdę.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: środa, 25 sty 2012, 11:54 
Tematy: 18
Witam
Zmywaki mam od 3 lat te same. Wyciągałem je z kolumny...... 2 razy. Oczywiście po każdym psoceniu przepłukuje kolumnę wodą i jak woda odcieknie to chowam. Nie zauważyłem żadnych oznak rdzy. Raz wyciągnąłem z ciekawości, drugi bo zamieniłem je na wióry nierdzewne(tak dla eksperymentu). Różnicy w jakości i wydajności nie zauważyłem. Polecam jedno i drugie wypełnienie. Wszedłem w posiadanie pipet laboratoryjnych wycofanych z użycia. Fi wewnątrz 4 mm. Planuje pociąć je na krótkie odcinki(2-3 cm) i wypełnić nimi kolumnę. Zobaczymy jaki będzie efekt.
Pozdro. jajek12

PostPostNapisane: środa, 25 sty 2012, 12:39 
Tematy: 51
Ja włożyłem zmywaki do wody we wiaderku. Po 3-ch tygodniach w wodzie i wysuszeniu sypie się z nich ruda, klasyczna rdza a same zmywaki sa kruche jak nieszczęście. Dlatego staram się ich nie moczyć ponad potrzebę.
Uzywam zmywaków i naprzemiennie z nimi wiórów z kwasówki (te nie rdzewieją ani trochę). I nie mam problemu z tym, żeby z 10 kg cukru dostac min. 4 litry wychuchanego serducha klasy lux (i może jeszcze z pół litra lekkiego pośladu, nie licząc pogonów i przedgonów).

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: środa, 25 sty 2012, 13:06 
Tematy: 60
Jeżeli zmywaków używa się z głową- czyli nie maltretuje się ich w occie, solance, kwasie, czy wodzie przez 3 tygodnie :P to posłużą długie lata.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 11:23 
Witam
Może ktoś wie gdzie kupię rurki szklane,bo pytałem już w różnych sklepach,i tylko dziwnie na mnie patrzą sprzedawcy

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 14:55 
Tematy: 44
Aleś się uparł na te rurki ;) Skoro jednak pytasz, to proszę bardzo
http://allegro.pl/wypelnienie-szklane-r ... 44280.html

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 17:39 
Nie bardzo ufałem w jakość zmywaków z Lidla (zauważyłem że w większość na forum chwali je)specjalnie jeden z nich zamoczyłem w kwasie solnym. Po kilku dniach ani śladu rdzy.
Więc kiedy po skończonej robocie wypłuczemy kolumnę choćby tylko ciepłą wodą to posłużą nam te druciaki długo.

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 19:15 
Jednak robię test ze zmywakiem Sweet Home,zalałem octem,wodą i dosypałem soli.Pytałem już w kilku sklepach o zmywaki firmy coral max (z tego co wyczytałem to są bardzo dobre),na razie bez powodzenia,ze szklanych rurek raczej zrezygnuję bo na rurę 130 i fi 50, troch ich potrzeba.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1