Witam. Jestem w trakcie budowania kolumny i mam pytanie odnośnie wypełnienia. Co myślicie o drucie spawalniczym z nierdzewki? http://allegro.pl/drut-spawalniczy-nier ... 66213.html Może nie będzie tańszy od zmywaków, ale mam pewność z jakiego materiału jest wykonany.
Ostatnio edytowano piątek, 29 kwi 2011, 08:51 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
80zł za litr a ile waży ten litr już nie napisali, moim zdaniem coś około 1kg . Drut można kupić 230zł za 15kg z tym, że większa średnica 0,8 moim zdaniem jednak się opłaca.
Odpowiedz jeszcze tylko sobie i nam, co chcesz zrobić z tym drutem Bo upychając go na "chamca" do rury i tak nie uzyskasz przyzwoitego P/V choćby takiego jak zwykłe zmywaki, a skręcać sprężynki.... gra nie warta świeczki No, chyba że zlecisz tą robotę komuś na maszynie, ale wtedy staje się to nieopłacalne ekonomicznie
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Nie jest to takie trudne, kosztowało mnie to 0.5h pracy. Do wiertarki ręcznej zamontowałem pręt 6 mm o długości 40 cm na końcu przewiercony wiertłem 2mm, w otwór wkładam drut nierdzewny, włączam wiertarkę i po kilkunastu sekundach sprężynka gotowa. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano sobota, 30 kwi 2011, 13:25 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Jeżeli kol. Fryckowi 73, nie odpowiada posłuchać rady starszych doświadczonych kolegów i nie chce nabyć od kol. Plipek1 spiralek klasy światowej, dających gwarancję otrzymywania produktu na najwyższym poziomie, całkowicie nie możliwym do uzyskania na innym wypełnieniu, to po co w ogóle pytać? Nic innego nie pozostaje, tylko faktycznie nabyć drut i robić samemu, zawsze to jakieś zajęcie i ewidentna strata niemałej gotówki.
Czekajcie, drut wychodzi ok. 16 zł za kilogram, jak użyć wiertarki i zwijać sprężynki automatycznie a potem je ciąć na kawałeczki obcinaczkami, to pracy trzeba będzie wsadzić trochę, ale przy cenie gotowych rzędu 80 zł / kg to chyba się opłaci popracować samemu? Najtańsze, to są wióry z kwasówki od znajomego tokarza, ale roboty przy nich jest MULTUM.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Rurki szklane albo zmywaki wyjdą jeszcze taniej, ale tu chodzi o ilość półek teoretycznych. Spiralki kol. plipek1 mają ok. 1900 P/V.Skręcisz sobie sam, będą miały 500 P/V. Jego spiralki s dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Produkt tej klasy kosztuje na zachodzie ,dzień dzisiejszy ok 250 funtów angielskich za 1 litr. To jest powyżej 1 tys. polskich złotych. Tak Tak, panowie taka jest cena takiego wypełnienia na świecie . Jakość kosztuje.
Posty scalone.
Wysokość półki teoretycznej przy spiralkach kol. Plipka1 wynosi ok. 3cm. czyli w kolumnie o wypełnieniu ok. 110 cm. mamy w okolicach 36 pólek. Przy zmywakach wysokość półki wynosi ok 11cm. co daje tylko ok. 10 pólek teoretycznych. Wybór należy do was.
A praktycznie, to jak się dobrze kolumne ustabilizuje, to te 96% można ciągnąć nawet na kolumnie ze zmywakami z Lidla. Poza tym skąd wiadomo, ile dane wypełnienie ma półek teoretycznych? Ktos pomiary robił (jak?), czy po prostu oszacował na podstawie jakichś tam współczynników P/V i innych takich? Bo mnie życie nauczyło już iks razy, że teoria sobie a życie sobie. Ot, choćby elektronika: biorę książkę, uczę się, projektuję zgodnie z teorią, wszystko niby działa po zmontowaniu, ale pojawiają się oscylacje, wzbudzenia, szlag człowieka chce trafić. Tyle roboty, przykładania się, uczenia a tymczasem praktyka swoje. I rób, co chcesz. Innymi słowy, w życiu jest mnóstwo parametrów, których kontrolować się nie da a z których istnienia nie zdajemy sobie sprawy. To, że coś się udaje zgodnie z teorią, to bardziej cud niż reguła.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Wysokość półki teoretycznej przy spiralkach kol. Plipka1 wynosi ok. 3cm. czyli w kolumnie o wypełnieniu ok. 110 cm. mamy w okolicach 36 pólek. Przy zmywakach wysokość półki wynosi ok 11cm.
Koledzy powiedzcie skąd taka różnica w parametrach? Przecież zmywaki mają dużą powierzchnie i można je ubijać i nie chce mi się wierzyć że na 30 cm spiralek można uzyskać 10 półek i psotę 94.5%. Według mnie jest to grubo naciągane. Przydał by się test. Niestety nie mam możliwości go przeprowadzić. ale jak ktoś by miał kolumnę wypełnioną pierścieniami wystarczyło by zostawić te 30 cm wypełnienia i zobaczyć jaki będzie efekt.
Ostatnio edytowano niedziela, 1 maja 2011, 12:00 przez we125, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość