Witam kolegów mam zamiar wypełnić kolumnę drutem miedzianym. Chce go doprowadzić aby wyglądał jak siano.coś zbliżonego do zmywaka. Tylko czy zmięty drut nie straci na właściwościach. Można go będzie ubijać jak zmywaki. Jak myślicie czy takie wypełnienie się sprawdzi. Pracy dużo nie będzie. Co o tym myślicie może ktoś z was takie wypełnienie zastosował. Rozważam użycie pierścieni ale drut to dużo tańsze rozwiązanie.http://allegro.pl/nowe-destylator-wypel ... 20824.html. Na wykresie widać że 12 cm takiego wypełnienia może dać 93%. coś jest chyba naciągane. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Zwinięty drut miedziany? Nie jestem pewny bo słyszałem, że w obecności alkoholu w wysokiej temperaturze w zwojach miedzianych może powstawać dość wysokie napięcie i kolumna będzie 'kopała' - wtedy trzeba ją uziemić. Wystarczy dowiązać kawałem drutu miedzianego i podłączyć do kranu.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Nie wiem czy zauważyłeś, żeś wysłał Swój post w "Fun forum" - więc i moja odpowiedź odpowiedź jest żartem.
Teraz poważnie. Żadnych prądów tam nie ma.
W zależności od średnicy drutu otrzymasz jakieś 'półki' ale nie takie jak ze zmywaków. Drut jest okrągły a zmywaki są płaskie - to są wytaczane płaskie, ciągłe wióry ze S/S (lub miedzi jeśli takie można jeszcze znaleźć). Powierzchnia drutu jest wiele mniejsza niż płaskiego cienkiego wióra - drut zajmuje więcej miejsca.
Ta sugestia z Allegro to raczej bzdura.
Myślę, że Twoje druty pozwolą na uzyskanie hm... jednej półki na wysokości 250mm-300mm (zmywaki średnio dają półkę na 150mm).
Kolejny - mały - problem to fakt, że miedź nie jest sprężysta jak stal nierdzewna i z czasem się ubije/ugniecie w kolumnie...
Oczywiście jeśli masz drut nawojowy musisz go dokładnie wypalić z izolacji; jeśli z przewodów elektrycznych, co jakiś czas trzeba go czyścić w occie a potem w sodzie oczyszczanej.
Gdzieś już pisano o wypełnieniu z drutu ale nie mogę znaleźć.
Ciao
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Często słyszałem o wypełnieniu z rurek szklanych mógłbym też tak rurkę miedzianą pociachać ale to nie będzie miało sensu bo ten druciak powinien się lepiej sprawdzić. Te pierścienie też są wykonane z cienkiego drutu.gdybym znalazł zmywak z ko to by było po problemie ale takich już niema , wszystkie rdzewieją.
Nie wszystkie Najtańsze z Lidla, wyciągnięte z mojej kolumny po 4 miesiącach i 4 destylacjach, wyglądają jak nowe. I nie mam zamiaru zmieniać ich na inne wypełnienie
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
A czy kiedykolwiek destylowałeś na wypełnieniu zmywakowym Śmiem wątpić skoro tak twierdzisz. Poczytaj wypowiedzi kolegów, którzy "jadą" na zmywakach od lat, przeważnie właśnie na lidlowskich i nie mają żadnych co do nich zastrzeżeń. Ja zresztą również.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Zmywaki z K/O czy S/S sprawdza się magnesem w sklepie. Jeśli magnes przyciąga wióry zmywaków, które nazwano stainless to ostrożnie. Niektóre stale nierdzewne są przyciągane magnesem. Myślę, że jest to mały wydatek aby kupić paczkę zmywaków (nawet przyciąganych magnesem), wsadzić do octu i zobaczyć co jest grane następnego dnia. Jeśli jest rdza no to nie są one ze stali nierdzewnej.
Zmywaki ze s/s są jednym z lepszych wypełnień stosowanych na całym świecie!
Jeśli chcesz mieć trochę miedzi w kolumnie drut miedziany - np. 200mm-300mm na spodzie zrobi to co trzeba. Resztę wypełnij zmywakami - zgoda nazwa nie jest miła ale gdy znajdziesz dobre ze s/s będziesz zadowolony.
Ciągle potrzebujesz około 1200mm wypełnienia aby zacząć uzyskiwać spirytus, który Ciebie zadowoli.
J
Koledzy jestem w temacie nie od dziś. Przeczytałem prawie całe to forum. Już mam rurę fi 56 w środku i długości 140 z ko. Niedługo kupuję keg . Tylko brak czasu. Ale przy najbliższej okazji zakupuje zmywak z Lidla i zrobię test.
Ostatnio edytowano piątek, 22 kwi 2011, 18:42 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości